2023 87. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2023 22:58
Şu ana okuduğum en hacimli bir kaç kitaptan birisi idi .Tam Sekiz yüz sahife ... 19.Yüzyıl Siyasi Tarihi 1789-1914 Prof.Dr. Fahir Armaoğlu *** Tarih ezeli bir tekerrürdür diyen atalarımız ne kadar haklı. Tâ Ademden beri her gün her yerde aynı kavga aynı oyun aynı tiyatro sürüyor. Hakli ya da haksız güçlülerin baş rolünü zayıfların da figüran olduğu bir oyun . Ve tarih boyunca da bu oyun kapalı gişe tam matine oynamaya devam edecek ... *** Başta Osmanlı Imparatorluğu olmak üzere, geri kalmış ya da zayıflamış toplum ya da ülkelerin gelişmiş güçlü ülkeler karşısında nasıl zor durumda ve çaresizliğe düştüğünü yukarıdaki tarihlerde ve tabi ki tarihin belki de hemen her devrinde maalesef üzülerek görüyoruz. Kitap toplumların bu durumunu anlatırken neden bu durumlara düştüğünü de sorgulatıyor okur ve akıl sahiplerine ? Sahi neden bu durumlara düştük ve ilacı nedir bu illetin acaba ? *** Buraya kadar gördüğüm ve kitabın özeti olan cümle bence Güçlü ve kudretli olduğunuz zaman bütün diğer güçler ve makamlar sizin önünüzde eğilir haklı ve haksız olarak değıl menfaatleri çıkarları doğrultusunda. Sizi de güçlü yapan faktörler önce şahsiyetli ve onurlu bir duruş ilkeler ve ahlaklılıktır . Maalesef Osmanlı Imparatorluğu uzun bir zaman kendisini yenilemediği ve değerlerine sahip çıkamadığı için Dünya Siyaset sahnesinde her türlü eza ceza ve sıkıntıya maruz olmuştur hiç hak etmediği halde... Bize düşen vazife olanlardan ders çıkarmaktır *** İşte bir 10 Kasım da daha Büyük Atatürkün neden büyük olduğunu tarih bir kez bütün canlı örneğini seriyor gözümüzün önüne Bu dünyanın Mustafa Kemal Atatürk ve Onun gibi olan Değerli Şahsiyetlere ihtiyacı var bütün dünyanın bütün zamanlarda KK
19. Yüzyıl Siyasî TarihiFahir Armaoğlu · Timaş Yayınları · 2017598 okunma