2024 122. kitabı
Semih Kaplanoğlu 'nu çoğumuz sanatını dünyaya kanıtlamış bir yönetmen olarak tanıyor. Şahsen tüm yapımlarını defalarca izlemiş özellikle Buğday filminin tüm sahne görsellerini ve repliklerini neredeyse ezberlemiş bir hayranı olarak yayımlanmış iki eserini de çok severek okudum. Bu eser 1996-2000 tarihleri arasında bir gazetede yayımlanan kısa öyküleri içeriyor, lâkin benim için bu bir öykü kitabından çok daha fazlası.Her biri diğerinden bağımsız, okurken bazısının ruhumda tatlı bir meltem esintisi hissi, bazısının sarsıcı bir etki uyandırdığı büyülü öyküler bunlar.Ara ara açıp okumaktan keyif aldığım her öykünün kısa metraj bir film tadında hayalimde canlandığı özel bir eser Karşılaşmalar İçlerinde birkaç hikâyeyi çok ayrı sevdim ve etkilendim. Özellikle bir tanesi benim için hem merak hem hayranlık konusu oldu. Bir gün yazarla ruberu "karşılaşma" şansı bulursam o öyküyü kendisinden dinlemek gibi bir hayâlim var ve ben hayâllerimin gerçekleşeceğine her zaman inanırım. Kendimce; Halkımızın bilim , fikir ve sanat alanında yetişmiş değerlerine yeterince teveccüh etmediğini düşünüyorum. Yaşadığımız çağ, maalesef dengeleri hedonizm ve sekülerizm lehine değiştirdi. Her şey sadece haz ve hız odaklı materyallere dönüştü. Hâtta insan ilişkileri bile.Bu durumda hayatı anlamlandırmak, gerçek duyguları yaşama derinliğini elde etmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Dolayısıyla hayatın özüne ışık tutan , düşünmeye sevk eden çalışmalar da ne yazık ki hak ettiği ilgiyi görmüyor. İlkel duygulara hitabeden, hamasi söylemler ve görseller içeren sığ çalışmalar tercih ediliyor. Bunun sosyolojik olarak toplumsal bilinçte büyük bir yozlaşma ve kaygı verici bir gerileme olduğunu düşünüyorum. Dilerim hayatın ve zamanın doğal ritmini yakalayan, derinliği ve bir felsefesi olan eserlere gereken ilgi gösterilir. Eserin hem felsefî, hem edebî olmasının yanı sıra ,zihni de görsel anlamda aktive ediyor oluşu her okuyucunun ilgisini çekecektir diye düşünüyorum. Okumak isteyenlere şimdiden keyifli okumalar diliyorum.
KarşılaşmalarSemih Kaplanoğlu ·  H Yayınları · 201741 okunma