Eserin ana çıkış noktası modernleşen dünya ile beraber var olan kapitalizm ve bunun bizlere getirdiği yalnızlaşma ve yabancılaşma. Kitapta birçok örtük mesaj ve temsili karakter bulunmaktadır. Olaylar basitçe anlatılmış gibi dursa da her olayın her karakterin altında ustaca tasarlanmış derin mesajlar var.
•Öcelikle Momo'nun en belirgin özelliğinin insanları çok güzel dinlemesi olması modern toplumda aslında insanoğlunun dinlenmeye ne kadar aç olduğunu bizlere işaret ediyor.
•Momo'nun en yakın arkadaşı Gibi ve Beppo tam tersi iki kişilik olarak verilerek zıtlıklardan yararlanılmıştır.
•Duman adamlar beyaz yakalıları temsil etmektedir. Aslında zaman kavramı modern dünyadaki para ile eşleştirilmiştir. Duman adamlar insanların vakitlerini çalmaktadır. Bununla beraber tıpkı modern kültürde olduğu gibi çok çalışan çok kazanan fakat mutsuz insanlar var olmuştur. İnsanlar zamandan tasarruf etmek adına sevdiği insanlardan sevdiği şeylerden vazgeçip robotlaşmışlardır. YANİ SOSYAL VE TOPLUMSAL İLİŞKİLERİNİ KISITLAMASI DURUMUNDA BAŞARILI OLACAKLARI VURGULANMIŞTIR.
• Bununla beraber evler, sokaklar, mahalleler tek tipleşmeye başlamıştır. Birbirine benzer binalar hızlı hızlı dikiliyor lakin herkes bu binaların dayanıksız olmasını bilmesine rağmen kimse ses çıkarmıyor. Tıpkı modern dünyadaki gibi.
•Ebeveynler çocukları oyalamak adına onlara pahalı oyuncaklar kendi kendine hareket edebilen bebekler, robotlar alıyor ancak çocuklar yaratıcılıklarını, hayal güçlerini kaybedip tıpkı o oyuncaklar gibi robotlaşıyorlar. Bu ise yine günümüzde de olduğu gibi ebeveynlerin kendi eksikliklerini pahalı oyuncaklarla giderme çabasını temsil ediyor.
• Bununla beraber çocuklarına vakit ayıramayan ebeveynler çocuklarını çocuk depolarına gönderiyorlar. Burada çocuklar tek tip aynı şekilde yetiştiriliyor. Bu noktada ise günümüz kreş, okul sistemine atıf vardır.
•Anlatıda Hora Usta'nın Hiçbir Zaman Sokağı ve Hiçbir Zaman Evi'nde olması ise aslında çocuklara böyle bir yerin var olmadığını gösterme çabasıdır.
•Momo ortadan kaybolunca Beppo'nun polislere giderek her şeyi doğru bir şekilde anlatması ancak polislerin ona inanmayıp onu akıl hastanesine kapatmalarında da aynı şekilde günümüzde toplumun aksine bir şey söyleyenlerin gerçeği göstermeye çalışanların ötekileştirilmesine atıf yapıyor.
Her ne kadar yetişkinler için olduğunu düşünsem de birçok yerde çocuk gerçekliği göz önünde bulundurularak usta bir şekilde kaleme alınmıştır. Her yaştan insanın sıkılmadan okuyabileceği bir eser. Daha erken yaşta kapitalist sistemin bizi getirdiği durumu gözlemleyebilmesi açısından bütün ebeveynlerin önce kendileri okuyup sonra çocuklarına okutmalarını şiddetle tavsiye ederim.
Sevgilerimle