···Okunma: 12 Kasım 2024 22:59 Yarının Adamı serisinin 2. kitabı: Gaflet, Dalalet, Hıyanet. Kitap Mustafa Kemal’in İstanbul’a gelişinden Samsun’a gidişine kadar süreci ele alıyor. İlk kitap gibi tamamen Atatürk üzerinden değil dönemin siyaseti üzerinden anlatılıyor.
Kitabı okurken gerçekten çok canım yandı
En başından itibaren Vahdettin’in İngilizlere teslim olup saltanatını korumak için ülkesini sattığı yerleri okuyoruz. İttihatçıların ardı ardına suçlu ilan edilmesi ve İngilizlerin istediğini başa getirip istediğini tutuklatması. Kendi toprağımızda bizi azınlık konumuna getirip canımıza okuması ve ardından suçu bize atması… Gerçekten yürek dayanmıyor…
Yunanlıların İzmir’i işgal edip herkesi katlettikleri, her şeyi yaktıkları sahneleri okurken boğazımın düğünlenmesine engel olamadım. Vahdettin’in İngilizler kızmasın diye ülkenin hiçbir yerinde ayaklanma çıkmaması için Atatürk’ü Samsun’a göndermesi ve Samsun’a ayak basmadan suikast girişiminin planlanmasını okuduğumda nefes alamadım resmen.
Bir yanda ülkenin kurtulmasının tek yolunun teslimiyet olduğunu söyleyen ve bu yolda İngilizler ne derse yapan Vahdettin diğer yanda egemenlik isteyen Türkler.
Türkiye’nin bağımsız bir şekilde kurulmasının en büyük etkeni neydi biliyor musunuz? Hiçbir zaman ümidini yitirmemeleri.
"Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim." Gazi Mustafa Kemal Atatürk