LORDLAR VE VARİSLER/DÜŞÜK BÜTÇELİ ACOTAR + CAM ŞATO
2024 43. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2024 22:32
Lordlar ve Varisler, Cam Şato ve Dikenler ve Güller Sarayı'ndan spoiler içerir. Kitaba gerçekten çok tatlı bir beklentiyle başlamıştım. Bakın her şeyin kusursuz işlendiği, mükemmel bir sihir sistemi ve evren tasviri ya da üst düzey bir fantastik kurgu beklemiyordum ama beklentimden alacağım karşılık bu kadar düşük olmamalıydı:( kitap bizim ülkemizin en çok okunan fantastik serisi ve oldukça geniş bir hayran kitlesine sahip, yani en azından bunları karşılayabilecek kadar iyi olmasını bekliyordum. Kitaba başlamadan önce biraz yorumlara göz atmıştım ve kitabın acımasızca eleştirildiği onlarca yorum gördüm. Bu yorumların çoğunun kitabın Watpadd çıkışlı olmasına dayandığını düşündüğüm için biraz üzülmüştüm çünkü bu platforma karşı insanların bu kadar küçümser duygulara sahip olmasını doğru bulmuyordum ama kitabı bitirdikten sonra bu yorumların bir çoğuna kendim de katıldığımı fark ettim. (Sanırım benim de önyargılı olmayı bırakmam gerekiyor hahdhdh tabi bu yorumların bazılarının Watpadd kininden dolayı yazıldığına hala eminim) Kitabın saymakla bitmez kusurları var. Elbette bir araya gelince göz ardı etmeme sebep olacak kadar birbiriyle bütün oluşturanları da vardı ama çoğu göz ardı edilemeyek kadar büyük ve kitapla bütün içerisinde olmayan kusurlardı. Bunları tek tek anlatsam bitmez ama en çok gözüme batanları yazayım; Evren tasviri, yaratılan evren pek çok fantastik kitap ve filmden alınmasına rağmen güzeldi ama çok sınırsızdı. Öyle bir sınırsızlık ki her an kurt adam ve vampirler bile çıkabilir. Sihir siteminin de aynı şekilde sınırları çizilmemişti, hangi büyünün nereye dayandığı ve nereden çıkacağı belli değil. Bizden beklenen sadece ortaya çıktığı gibi sorgusuzca kabullenmek ve devam etmek. Karakter tahlilleri çok yetersiz ve çelişkiliydi. Karakterlerin belli bir karakteri bile yok. Hepsinin üzerine yapışmış belli başlı özellikleri var ve sihir sisteminde de olduğu gibi her an yeni özellikler de eklenebiliyor. Bundan ana karakteri örnek göstererek bahsedeyim mesela; NOVA; o kadar çelişkili ve temelsiz bir karakter ki ondan nefret bile edemedim shchhdbc. Kitaba başladığımızda Nova kendi halinde, kimseye bir zararı olmayan, dünyevî arzulardan elini ayağını çekmiş, sadece huzur arayan bir karakter. Ama kitap ilerliyor ve bakıyorsunuz ki Nova dünyanın en hırslı, tuttuğunu koparan -koparmak zorunda olan, güç, başarı, zirve odaklı bir karakter oluyor ve hayır arkadaşlar bu karakter gelişimi değil. Çünkü bir anda değişiyor bu kız, iki farklı Nova arasında sadece iki paragraf var üstelik iki paragraf sonra yine eski acıların çocuğu Nova'ya dönüyor. Yazar tam olarak nasıl bir karakter profili çizeceğine karar verememiş. Nova'nın duygu durumlarıyla beraber davranışları da çok çelişkiliydi. Kitabı okuyan herkes biliyordur ki Nova Elemental'e düşmeden önce böyle bir diyarın varlığına inanmıyordu. Ama diyara hapsolduktan ve gerçekliğin farkına vardıktan sonra 'ben hiç böyle hayal etmemiştim, tüm diyar bana diz çökmeliydi' diyor? Asla anlamadım onun mantığını ve bir yerden sonra anlamaya çalışmayı da bıraktım çünkü onun yüzünden bu seriden nefret etmek istemiyorum. Tabi bu çelişkili durumlar sadece Nova için de geçerli değil. Daren ve Arın mesela? Sizin derdiniz ne Allah aşkına özellikle Arın sen bir karar ver artık kurtarıcı mısın yoksa yıkım getiren mi? Hele Daren... Allah'ım çıldırttı beni, kitaba başlamadan önce team Daren sanıyordum kendimi (fanartlardan) ama küçük Emrah tavırları beni öldürecekti neredeyse. Ki o da karar verememiş Küçük Emrah mı yoksa başka bir şey mi olduğuna. Karakterlere karşı duygusuzum anlayacağınız. Bir de kitabın yazım tarzı var beni delirten (ve evet Nova'nın 3844747 kez deliyim demesinden bıktım). Yazar nasıl bir karakter profili çizeceğine karar veremediği gibi yazım tarzına da karar verememiş. Bakın Kabal çok tatlı bir kadın onu seviyorum lütfen bu yorumları kalbimde ona karşı bir nefretle yazdığımı düşünmeyin ama neden böyle yazıyor??? Onun anlatım tarzının kötü olmadığına ve ilerleyen kitaplarda kendini çok çok geliştirdiğine eminim (umuyorum) ama bu kitabı bitirmemin bu kadar uzun sürmesinin en büyük nedeni de nasıl yazacağına karar verememesi. Bir bakıyorsunuz dünyanın en güzel betimlemesi yapılmış, ama sonra yine bakıyorsunuz sanki 1. sınıf öğrencisi günlük yazmayı öğreniyor öyle bir boşvermişlik. Yazarın topluma dair düşünceleri çok güzeldi ama bunu kamu spotu gibi bir anda ortaya atıp bir anda konuyu kapatıyordu hemen. Çok fazla edebî kaygı taşıyor bence. Ki ben bunun sebebinin de insanların Watpadd anlatımına karşı önyargılı olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Bunun için kurulmaya çok uygun bir cümle var ama kitabın çılgın fan kitlesine sataşmaya hiç niyetim yok:| Son olarak biraz benzerliklerden (!) bahsetmek istiyorum. Yazarımız bulduğu her seriden bir parça koparmış ama benim özellikle dikkatimi çeken seriler okuduğum ve evrenine aşina olduğum için Cam Şato ve Dikenler ve Güller Sarayı. Özellikle de DvGS çünkü Feyre ve Rhysand'in okuduğum tüm sahneleri gözünün önünde canlandı. Daren'in aslında Rhysand olduğunu biliyor muydunuz? Ya da Sina'nın Tamlin olduğunu? DvGS okuyanlar bilir, Feyre çukurda dev solucanla dönüşürken herkes onu kaybedeceğine emin olarak izliyordu ve onun için kazanacağına dair iddiaya giren tek kişi Rhysand'di. Burada da Feyre-Nova, dev solucan-kerberos, Rhysand-Daren olmuş. Feyre'nin tılsımlı dövmeleri Nova'da da var. Feyre'nin Suriel'le olan sahnesi Nova'nın ormanın ruhuyla olan sahnesi (Feyre tuzak kurmuştu nova kan döküyor) aynı şekilde Nova'nın rüyasında tanrıcalarla olan konuşması da Feyre'nin Suriel'le olan konuşmasına benziyordu. Tanrıça demişken bu tanrıçalar size de Cam Şato'daki tanrıçaları hatırlatmadı mı? Aelin tanrıçalar tarafından Vaad edilen kraliçeydi, Nova da Vaad edilen varis anladığım kadarıyla. Sanırım ilerleyen kitaplarda bir çeşit düello da olacak Cam Şato'da olduğu gibi ve kitabın sonunda Nova'nın tanrıçaları yenerek kendisi bir tanrıça olacağına eminim:D çünkü Aelin'de olmuştu. Lala'da Aelin'in hizmetlisi ve Feyre'nin hizmetlisi olan Alisin karışımı gibi bir şeydi zaten. Hatta ettikleri beddualar bile aynı, sadece kazan gökyüzü olmuş. (Kazan seni haşlasın, ana seni gazabından sakınsın) Kitapta adam akıllı tek sevebildiğim Lala oldu zaten umarım diğer kitaplarda da vardır. (Bu arada yazmayı unutmuşum sonradan ekliyorum o yüzden DvGS'de yabalama vardı bu kitapta da bedenleme olmuş ismi, Feyre ve Rhysand'in aralarındaki bağ dolayısıyla birbirleriyle zihinden konuşabilmeleri Nova ve Daren arasinda da vardı.) İncelemem bu kadardı, devamını ne zaman okurum bilmiyorum ama seriye devam edeceğim kesin. Okuyup beğenenlere saygım sonsuz, umarım ben de ilerleyen kitaplarda beğenirim ki çok umutluyum zaten.
1000k
Lordlar ve VarislerN. G. Kabal · Martı Yayınları · 202210,3bin okunma
1 +1'leme
4.687 Gösterim
O kadar haklısın ki, aynen birebir dediklerine katılıyorum hatta ekleyeceklerim bile var ama linçlememek için kendimi tutup kitaba inceleme yazmadım, aslında kitap o kadar kötü değil hatta ilk sayfalarında çok beğenmiştim kararkter isimleri tamamen türkçeydi ve Türk mitolojisinden esintiler vardı ama fanlarının çıldırdığı kadar iyi de değil malesef sonradan evreni anlayacağımız şekilde konu ve karakterlerin gelişimiyle devam etmeliyken her şey çorba oldu karakterler de dediğin çok çelişkili davranmaya başladılar. Yine de Sarah J. Maas 'e ülkecek bir teşekkür borçluyuz wattpaddeki bad boy akımını fantastiğe çevirdiği için fldnflmd Şu an acemi yazarlarımız var evet, acemi kitaplarımız var evet ilerde üstüne ekledikçe daha güzel şeyler çıkacaktır o yüzden bütün kötü düşüncelerimi yutup inceleme yazmadan puan verip geçtim ama o kadar haklısın ki bu yorumu da yapmadan da duramadım fldbdlmd
Teşekkür ederim eminim bizim ülkemizden de bir Bestseller çıkacaktır dbdbbdbdb🫶
Yorumuna çok katılmakla birlikte Lala kesinlikle Hilal Şehir'deki Lehabah'a çok benziyordu.
hilal şehir'i okumadım ama şaşırmadım da hiç, yazar sjm fanı olma işini çok abartmış belli ki
Ayy yorumunu okurken Canımlarım Rhys ve Feyre'yi okuyasım geldi 🙈 İyi ki S.J.Maas yazmış bu kitapları da yeni yazarlar yazacakları konu buldular 😏
Çok doğru shxhhxhc teşekkürler kraliçe maas 🌟👑
Of o kadar haklı bi yorum ki hele nova gerçekten tamam en farklı en dizginlenemez en taşkın sensin sus artık ve tüm seriyi okumuş biri olarak şunu da söyleyeyim yazar su krallığını havalı göstermek için şekilden şekile girmiş diğer burç gruplarının özelliklerinin hepsini suya vermiş (sadakat, liderlik özelliği, kontrolcülük vs) Şu seride katlanilabilir tek karakter ayzer onu da son kitapta bozmuş. Sinirliyim.
Anlatım tazri güzelleşmişse ben de son kitaba kadar devam etmek istiyorum, yani bilemiyorum kitabın büyük potansiyeli var ama tek bir karakter uğruna diğer tüm karakterler ve kurgu harcanınca sinirleniyorum
Bu inceleme benim açımdan çok iyi oldu açıkçası. Çünkü daha DvGS okumamış biri olarak bazı şeyleri bu kitaba özgü sanıyordum. Ama yine de yeri bende ayrı olan bir kitap. İnceleme için elinize sağlık.
Yararlı olmasına çok sevindim, teşekürler☺️🫶