Yaklaşık 3-4 gündür bitiremediğim kitabı, sonunda bitirmenin mutluluğu, ve o mutluluğun huşûsu içindeyim. Siz Değerli Okurlara; birkaç tavsiye, kitap hakkında eleştiri, ve beğendiğim yanlarını yazacağım bu incelemem de.
Stefan Zweig en sevdiğim yazarlardan birisi olmak ile birlikte, Stefan Bey'in ilk kez, Dini Temasıyla bu kitap ile tanıştım. Ve daha önce okuduğum kitaplarında, çoğunlukla, betimlemelere yer veren, yazar; bu sefer de, hem betimlemelere, hem de bol sohbetlere yer verdiğini okudum. Okudukça bir şeylerin, yanlış olduğunu, hayat hakkında,kanaatine vardım. Fakat bir insan, her şekilde Tanrı tarafından anlaşılmak istediğini de anladım. Zira, insanlar, iman etmezse bir şeylere yaşamanın boş ve bir o kadar da, zararlı olacağını bu kitap bize söylemekte.
Kitap, içeriği şöyle ki, bir şamdandan doğmuştur. Şamdan deyip geçmemek gerek, zira bu şamdan, dini emelleri, dini söylemleri, dini açıdan çok önemli bir şamdan, ve Stefan Zweig, kitabın da bunu açıkça ve insanların bitmek bilmeyen para hırsından da olumsuzlukların doğduğu, bir Roma Günlüğü misalidir. İnsanlık, çok gaddar ve paragözdür kanımca. Öyle olmasaydı eğer, böyle düşünmez, ve söylemezdik...
Evet, kitap hakkında incelemem bu kadar aslında, çok şey var yazılacak, söylenecek fakat, siz değerli okurların da, okumayan, okuyan herkesin tekrardan okumasını rica ederim.
Teşekkürlerimle.