Salome gerçekten zamanının ötesinde, inanılmaz bir insan. Bu, okuduğum ikinci kitabı. İlk okuduğum kitap Ruth beni çok tatmin etmemişti. Arayışlar ise Salome'dan görmek istediklerimi daha iyi gösterdi. Fakat yine de tam anlamıyla tatmin olabilmiş değilim.
Evet kitap gerçekten zamanın ilerisinde görüşlerle dolu. Annesi ve Adine arasındaki kuşak çatışması, ataerkil bir düzende kendi ayakları ve hayalleri üzerinde durabilmiş kadın tasviri, erkek ve kadın arasındaki o bitmek bilmeyen güç savaşı ve tabii ki aşk- mantık karmaşası çok güzel verilmiş. Ve tüm bunların içerisinde Adine'nin hala ve hala kendini arayışı çok güzel yansıtılmış. Ama kitaptaki birkaç şeye katılmıyorum. Aslında kitaptaki düşüncelere katılıyorum fakat bu düşüncelerin "feminizm" adı altında sıkıştırılmasına katılmıyorum.
Öncelikle "Erkekler mi, öff! Kaçasım geliyor. Niçin onların istediği her şeyi yapasın ki?" (sy.11) Diye erkek düşmanlığı yapmak feminizm değildir. Karşındaki, sevdiğin bir insan için bazı fedakarlıklar yapmayı engellemek feminizm değildir. Bazı fedakarlıklar derken, hayallerinizi, kariyerinizi, kendi yaşam standartlarınızı fedakarlıktan bahsetmiyorum. İkili ilişkilerde karşılıklı fedakarlığın olması düşüncesindeyim. Sevdiğin bir insan için bir şeyler yapmak, bu yemek olabilir, ev işi olabilir, küçücük bir şey bile olabilir, karşı tarafın sizi ezmesi ya da karşısında küçük düşmeniz anlamına gelmez. Bu her iki taraf için de geçerli bence.
Evet Adine'nin kendi hayalleri için çabalaması ve kendi ayakları üzerinde güçlü ve özgür bir kadın olması hayran olunası bir şey. Kitabın yazıldığı dönem için zaten inanılmaz bir ilham kaynağı ama günümüz şartlarında bile çok özel ve etkileyici bir davranış. Fakat kariyer yapmayı istemek demek evlenmemek demek değildir kaldı ki bu düşünce hiç mi hiç feminizm değildir. Zaten Adine'nin ve Benno'nun sorunun feminizm olduğunu da düşünmüyorum. Adine ve Benno birbirini seven ama ne yazık ki iletişimleri kısıtlı iki insan. İleriki sayfalarda kendilerinin de itiraf ettikleri gibi.
Yani çoğunluğun aksine bu kitap bana pek de öyle feminist bir kitap gibi gelmedi. Fakat dediğim gibi içerisinde oldukça güçlü konuların olduğu bir kitap oldu benim. için. Kitapla ve sevgiyle kalın!
ArayışlarLou Andreas-Salomé · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202411,9bin okunma