Lou Andreas-Salomé bu yapıtında bir erkeğe kayıtsız şartsız teslim olmakla, ondan bütünüyle bağımsızlaşma arasında gidip gelen bir kadının hikâyesini anlatır. Bu iki uç nokta arasında bocalama hali, yazarın kendi hayatında da başa çıkmak zorunda kaldığı bir meseledir. Artık Paris’te atölyesini kurmuş ve kendini sanatına adamış bir ressam olan kahramanı, yeniyetmelik döneminde çılgınca âşık olmuştur. Ancak daha sonra ilişkisinin son bulmasıyla girdiği yolda, sanatını yaşama mutluluğunun gençlik aşkına üstün gelmesiyle, kendini gerçekleştirme hedefine doğru şevkle ilerlemektedir. Benzer biçimde, yazarın kendi yeniyetmelik dönemine ve hatta yetişkin yaşamına da bitmek tükenmek bilmeyen bir entelektüel merak yön vermiş; duygusal tatmini bile entelektüel kaynaklarda aramıştır. Bu novellanın kahramanı da sonunda tıpkı yaratıcısı gibi kendi benliğini keşfedecek ve “katlanmayı” seçen kadınların kuşaklar boyu oluşturduğu zincire eklemlenmek yerine, potansiyelini hayata geçirerek özgürce, dolu dolu yaşamayı seçecektir.
80 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1894

8/10 puan verdi
Eril Tahakküme Başkaldırı: Arayışlar
''Erkekler mi, öff! Kaçasım geliyor. Niçin onların istediği her şeyi yapasın ki?'' (sf. 11) Kadınlara soruyorum: Bir erkeğe kayıtsız şartsız teslim olup onun tahakkümü altına girmek mi? Yoksa kendi ayaklarının üzerinde durup isteklerinin doğrultusunda bir aşk yaşamak mı? Rus asıllı psikanalist ve yazar olan
de tam olarak bu konuyu
Arayışlar
ArayışlarLou Andreas-Salomé · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20249,8bin okunma
10/10 puan verdi
Bu yazarın okuduğum ilk kitabıydı.Kendi hayatını çok az biliyorum,fakat çağının ötesinde ve bayağı da cesur bir kadın!Onun hakkında bu kitaptan sonra daha fazla araştırma yapmaya karar verdim,zaten kitaplarından çok kendisini merak ettiğim bir kadındı.Daha önce onun hakkında bir ileti paylaşmıştım: #30989394 Bugün de
9/10 puan verdi
Bir arayıştır yaşam!
Dünyada en çok tartışılan kadın yazarlardan biri olan
Lou Andreas-Salomé
(1861-1937)’nin ismini daha önceden duymuş ve eserleriyle ilgili yorumları da zaman zaman bazı incelemelerden okumuştum. Ancak
Irvin D. Yalom
Irvin D. Yalom
’un “
Nietzsche Ağladığında
Nietzsche Ağladığında
” kitabını okuyana kadar onun hayatı ve düşünceleri çok da ilgimi çekmemişti. Yalom kitabında Salome’yi, Nietzche’nin aşık olduğu, aşkına
64 syf.
7/10 puan verdi
Bu kitapta kadınların birey olma yolunda yaşadıkları sıkıntıları ve hayatlarında kendini bulma arayışlarını okuyoruz. Yazar Lou Andreas-Salome’nin aşkı, mutluluğu, benliği, kimliğini bulma çabasını kadın-erkek ilişkileri konusu altında topluyor. Ana karakter Adine, gençlik zamanlarında içindeki tutkulu aşkla kuzeni olan Benno ile aralarında nişan
Puan vermedi
Lou Andreas-Salomé bu yapıtında bir erkeğe kayıtsız şartsız teslim olmakla, ondan bütünüyle bağımsızlaşma arasında gidip gelen bir kadının hikayesini anlatır. Bu iki uç nokta arasında bocalama hali, yazarın kendi hayatında da başa çıkmak zorunda kaldığı bir meseledir. Paris'te atölyesini kurmuş ve sanatıyla tam anlamıyla meşgul olduğunda bile geçmişindeki gençlik aşkı bir burukluk bırakmaktadır sanatçının ve aynı zamanda kitabın baş kahramanı olan kadının kalbinde. İlişkisinin son bulmasıyla girdiği sanat yolunda çok başarılı olur. Sanatı aşkından üstün gelir ve kendini sanatına adar. Annesinin bütün yönlendirmelerine ve gençliğinin bütün heyecanlarına rağmen asla sanatını bırakıp geçmişi deneyimlemek istemez. Aşkı entelektüel yaratıcılıkta bulan kahramanımız bazı duygusal zorluklarla karşılaşsa da hedefinden asla vazgeçmez. Ve kahramanımız olan kadın "Adine", potansiyelinin peşinden gider,özgürlüğü ve dopdolu yaşamayı seçer. Sanattan ziyade sanatçının duygu durumlarını merak eden okurlar için ideal bir gençlik klasiği. Bir solukta okuyabileceğimiz kısa ve öz bir roman. Anlamlı ve huzurlu okumalar dilerim.
Puan vermedi
“Kendini tanımak” alt mesajlarda en çok karşımıza çıkan unsurlardan biridir. Gerek doğrudan, gerek dolaylı olarak yakalarız bunu. Aslolanı Aramak. mutluluğu; kimi aşkı, sevgiyi, tutkuyu; kimileri benliğini, kimileri de amaçlarının peşinde koşar durur. Ben gerçekten ben miyim? Yoksa olmak istediğim kişi mi, yoksa farkına varmayıp başkalarının
10/10 puan verdi
Kaygısızca yaşamalıyım ya da hiç...
Kitabın yazarı Lou Andreas Salome 12 Şubat 1861 yılında St. Petersburg’da dünyaya gelmiştir. Başına buyruk gelenek ve göreneklerle işi olmayan biri olarak büyümüştür. Zürih’te sanat tarihi, teoloji ve felsefe okudu. Salome 21 yaşındayken sağlık sorunları nedeniyle annesi ile birlikte Roma’ya gitmiştir. Annesinin yakın arkadaşı olan Malwida von
10/10 puan verdi
"Hangi yıldızlardan düşüp birbirimizi bulduk biz. Bu kadar düz bir cümlenin bu kadar karmaşık olmasına neden olan kadın." der Nietzsche, Lou Salome için. Salome gücüyle, kudretiyle, zekasıyla Nietzsche, Freud, Rilke gibi düşünürleri kendisine hayran bırakan özgür ruhlu bir kadın. Dahası, Rilke Salome'ye daha erkeksi görünebilmek için adını Rainer olarak değiştirir. Nietzsche Roma'da Salome'ye evlenme teklifi eder lakin red cevabını alır. Neticede evliliğe inanmayan bir kadın. "Evlilik ve ona eşlik eden sahip olma duygusu ve kıskançlık ruhu tutsak eder. Bunlar benim üzerimde asla egemenlik kuramayacak" der Salome. Nefreti ve sevgiyi aynı anda yaşar Nietzsche. Salome'ye çirkince mektuplar gönderir. Salome yıllar sonra şunu yazar "Kıyamete kadar olmak, düşünmek, yaşamak. Tut beni sımsıkı kollarında, verecek başka mutluluğun yoksa acılarını ver bana." Bu yazıyı 6 kişi üzerine alınmış fakat Salome kime yazdığını hiçbir zaman söylememiş. Freud ise Salome için şunu der. "Onun yanına yaklaşan herkes varlığının samimiyetinden ve uyumundan çok güçlü bir şekilde etkilenirdi. Kadınlara özgü zaafların hiçbirinin hatta insani zaafların bile çoğunun onda bulunmadığını yaşamı boyunca bunları aşmış olduğunu fark ederdi." Tüm bunları okumanıza rağmen bu kadını ve eserlerini hâlâ merak etmediniz mi? Alın ve okuyun. Muhteşem bir kadın.
64 syf.
8/10 puan verdi
Adine'nin Özgürlük Tutkusu Kalıpları Kırmak ve Kendini Bulmak
Lou Andreas-Salomé'nin "Arayışlar"ı, 19. yüzyılda toplumun dayattığı kalıplara sığmayan Adine adında bir kadının özgürlük ve kimlik arayışını anlatan sürükleyici bir roman. Adine, sevdiği erkeklere bağımlı olma isteği ile özgürlük özlemi arasında gidip gelirken, kendi kimliğini ve yerini sorguluyor. Bu arayış onu geleneksel kadınlık rollerini reddetmeye ve kendi benliğini keşfetmeye itiyor. Salomé, Adine'nin iç dünyasını ve duygularını o kadar güzel tasvir ediyor ki, sanki onunla birlikte bu yolculuğa çıkıyoruz. Roman boyunca Adine'nin cesaretine ve özgürlük tutkusuna hayran kalmamak elde değil. aynı zamanda o dönemdeki kadınların yaşadığı zorlukları ve kısıtlamaları da anlatan "Arayışlar", günümüzde de geçerliliğini koruyan evrensel temalara değiniyor. Aşk, özgürlük, kimlik arayışı ve kendini keşfetme gibi temalar her okuru etkileyecek ve düşündürecek güce sahip.
Arayışlar
Okuma motivasyonumu arttırmak amacıyla kalın kitapların yanında kısa modern klasiklerden okuyacağım arada ve ilk kısa klasiğim daha önce okumadığım bir yazardan.. Yeni yazarım Nietzsche'nin kadınlardan nefret etmesinin sebebi olarak gösterilen Lou Andreas Salome (tek taraflı aşk) Freud kendisinden şöyle söz eder: Korkunç bir zeka... Onun yanına yaklaşan herkes, varlığının samimiyetinden ve uyumundan çok güçlü bir biçimde etkilenirdi; kadınlara özgü zaafların hiçbirinin hatta insani zaafların bile çoğunun onda bulunmadığını, yaşamı boyunca bunları aşmış olduğunu fark ederdi. Yazarın, yarattığı Adine karakterinde kendi yeniyetmelik döneminden izler var.. Kendisinin hayatına da yeniyetmelik döneminde bitmek tükenmek bilmeyen bir entelektüel merak yön vermiş ve mutluluğu entelektüel kaynaklarda aramıştır.. Karakteri Adine de o dönemlerde bir erkeğe kayıtsız şartsız bir aşkla bağlıyken bir anda kendi benliğini keşfedecek bir yolculuğa çıkıyor.. Annesinin düşündüğü gibi erkek başrollü, kadının sadece erkeğin varlığıyla var olma gibi bir düşünceyi savunmayarak potansiyelini özgürce kullanmayı seçiyor

Lou Andreas-SaloméYazar · 12 kitap
Babası, Baltık - Alman kökenli ve sefarad bir Rus generaldi. Yasa, kural, adet, gelenek ve görenekle hiç işi olmayan, başına buyruk bir insan olarak büyüdü. Zürih'te teoloji, felsefe ve sanat tarihi okudu. Ciddi bir sağlık sorunu nedeniyle henüz 21 yaşındayken, annesi onu, havası daha ılıman olur diyerek Roma'ya götürdü. Malwida von Meysenbug annesinin çok iyi arkadaşıydı ve onun Roma'daki evine yerleştiler. Malwida, radikal görüşleri olan ateşli bir devrimciydi. Nietzsche'nin ve ailesinin çok yakın arkadaşıydı. Hatta Nietzsche 'İnsanca, Pek İnsanca' adlı kitabını Malwida'nın Sorento'daki evinde yazmıştı. Malwida, piskolojiyle ilginen ve atetist bir Schopenhauer takipçisi olan Paul Ree'nin de çok iyi arkadaşıydı. Hatta Nietzsche 'İnsanca, Pek İnsanca' adlı kitabını yazarken, Ree de çoğu zaman Sorento'daki evde onlarla birlikte kalmıştı. Öyle ki, Nietzsche yaptığı birçok konuşmada, Ree'nin kitapla ilgili 'babalık hakkı' olduğunu söylemiştir. Ree, Malwida'yı Roma'daki evine ziyaret geldiğinde Lou'yla tanıştı ve ondan çok etkilendi. İlişkileri kısa sürede tek taraflı bir aşka dönüştü. Ree ona evlenme teklif etti, ama Lou arkadaş kalmayı tercih etti. Buna rağmen aynı evde kalmaya başladılar. Çünkü Lou, Rusya'ya dönmek istemiyordu. 1882 yılının Mayıs ayında tanıştığı Nietzsche'yi, Kasım ayına kadar süren arkadaşlıkları sırasında, özellikle "din"le ilgili sohbetleriyle derinden etkiledi ve kafeslenemeyen ruhuyla aklını başından aldı. Nietszche'ye çok büyük acılar çektiren ve çok da ilham veren bu tek taraflı aşk hikayesi, İrvin Yalom'un 'Nietzche Ağladığında' ve Lance Olsen'in 'Nietzsche'nin Öpücükleri' adlı romanlarına konu oldu.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.