Çoğumuzun, okul yıllarında hayatında dönüm noktası olmuş bir öğretmen vardır. İyi veya kötü hayatımızda değişimlere vesile olmuş, hayatımıza yön vermiş, bize farkındalık ya da alışkanlık kazandırmış öğretmenler. Lise dönemimdeki edebiyat öğretmenime de burdan selam olsun. ⚘
Her insanın yaşadığı ev, çevre, toplum, ülke, dönem, coğrafya farklıdır. Her insanın diyorum, çünkü bazen aynı evi paylaşan kişinin yaşadığı şartlar ya da dönem farklı olabiliyor. Ya da aynı olsa da akıl, davranış ve hayaller farklı olabiliyor.
Peki yaşadığı çevreden farklı olmak nasıldır?
Bütün insanlar doğup büyüdüğü toplumun normlarına göre yetiştirilir. Belli kurallar vardır ve o kuralların dışına çıkılması istenmez. Böyle bir toplumda veya böyle bir toplumun şekillenmesine neden olan dönemde farklı bir birey olmak tahmin edersiniz ki zordur. Kuralları kabul etmek istemezsiniz, farklı düşünürsünüz, etrafınızdaki insanların yaptıkları, düşündükleri size bayağı görünür. Düşüncelerinizin farklılığını ortaya koymaya çalıştığınızda da göze batarsınız, çevreniz, arkadaşlarınız ve yaşadığınız toplum tarafından dışlanırsınız. Yalnızlaşırsınız. Ya da onların anladığı dilde konuşmaya, alıştığı şekilde davranmaya çalışırsınız fakat bu sizi tatmin etmez. Kalbinizde farklı hisler yeşermektedir. Sonra bir gün karşınıza biri çıkar. Sizin gibi düşünen, sizinle aynı hisleri paylaşan biri. 'Demek yalnız değilim!' dersiniz. O kişi sizin için bir idol olur ve hayatınız değişir.
Kitapla aynı adı taşıyan karakterimiz 'Ruth' da, küçük yaşta ailesini kaybetmiş, amcasının ve yengesinin himayesinde hayatına devam etmek zorunda kalmıştır. Amcası ve yengesi her ne kadar ona kendi çocukları gibi davransa da o, bir türlü aradığı aile sıcaklığını bulamamıştır. Ruth'un, yaşadığı toplumda onu farklı yapan bir özelliği