Ağustos 2024
Orijinal Ülke:
Almanya

2025 44. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2025 16:47
Tüm kadınların okumasını isterdim.. toplum baskısında yetişmiş bir anneyle yeni heyecanlar arayan kızı arasındaki diyaloglar güzeldi. Tavsiye ederim..
İnsan Olmanın Karmaşıklığı Umut ve Karanlık Arasında
2025 128. kitabı
İnsan ruhu, sınırları olmayan bir okyanus gibidir; dalgalar yükselir, alçalır, ama hiç durmaz, hiç bitmez. Lou Andreas-Salomé’nin “Arayışlar” adlı eseri, bu sonsuz dalgalanmanın en derin, en karmaşık
Felsefe-Düşünce
2026 5. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2026 09:40
Kadın yazarları seviyorum. Edebiyata kadın eli dokununca daha bir güzelleşiyor. Fatma Aliye ‘de Salome’nin çağdaşı ve arka arkaya bu kadın dev yazarları okuyunca ruh halim düzeldi. Salome bu kitapta yolunda gitmeyen bir aşk hikayesini anlatır . Derin ve ince insan ruhu tasvirleri beni hem düşündürdü hem şaşırttı ve hem de hüzünlendirdi. ‘Brzeg karın altında bir tabut gibi duruyordu’ tasviri mesela.Eşyayı , tabiatı, görünen şeyleri tasvir etmek belki daha kolay olabilir fakat insanın iç dünyasını, insan ruhunun karanlık ,sert, yumuşak taraflarını tasvir etmek maharet gerektirir. Kitap bitmesin istedim. Gerçekten ‘kadın’ bizzat uygulayıcısı olarak edebiyata ve özellikle de şiire çok yakışıyor. Salome kendi hayatında Rilke ile tanışmış ve Rilke'nin Tolstoy ile tanışmasına vesile olmuş. Rilke gibi bir şairi etkilemiş bir kadın. Hayat hikayesini merak ettiğim için kendisiyle ilgili başka kitapları da okumaya karar verdim böylece. Kitap edebiyat zevkini yaşamak isteyen herkese tavsiye edilir elbette.
2025 928. kitabı
Arayışlar Novella Lou Andreas-Salomé 1861-1937 arasında yaşamış Rus-Alman asıllı yazar, öykücü, denemeci ve psikanalist Lou Andreas-Salomé tarafından “Bir erkeğe kayıtsız şartsız teslim olmakla, ondan bütünüyle bağımsızlaşma arasında gidip gelen bir kadının hikâyesi” üzerine yazılmış çok güzel bir kitap. İki uç nokta arasında bocalama hali, yazarın kendi hayatında da başa çıkmak zorunda kaldığı bir meseledir. Paris’te atölyesini kurmuş ve kendini sanatına adamış bir ressam olan yazar, bu acemilik döneminde çılgınca âşık olmuştur. Ancak daha sonra ilişkisinin son bulmasıyla girdiği yolda, sanatını yaşama mutluluğunun gençlik aşkına üstün gelmesiyle, kendini gerçekleştirme hedefine doğru şevkle ilerlemektedir. Salome Freude, Niçe, Rilke gibi döneminin bir çok önemli düşünürünü kendine aşık edecek kadar etkilemiş çekim gücü yüksek bir düşünür. Bir kadın olarak döneminin çok çok ötesine geçebilmiş kadar düşünce ufku geniş bir yazar. Okunması keyifli olacaktır.
2026 2. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2026 15:02
Kitabı çayınızı kahvenizi alıp bir oturuşta bitirebilirsiniz..Ben Nietzche ağladığında kitabını okuduktan sonra SALOME un dilini merak ettim.Gayet güzel ve akıcı edebi yönü güçlü bir kadınmış bence.Herkesin aşık olduğu o güçlü kadın hissiyatını verdi bana.Daha da uzun olsa okurdum.
2025 5. kitabı
Nietzsche, Rilke gibi yazarları etkileyen Lou Salome’yi tanımak için okuduğum ilk kitap. Oldukça kısa bir roman olmasına rağmen çok hoşuma gitti ve beni etkiledi. Romanın 1898 yılında yazıldığı düşünüldüğünde Salome’nin; dönemin geleneksel, ataerkil kalıplarına karşı çok cesur bir duruş sergilediğini görüyoruz. Günümüz konularının, o dönemde bu romanda işlenmesi oldukça etkileyici. Romanın ana karakteri Adine, genç yaşta kuzeni Benno’ya âşık olur ve nişanlanırlar. Ancak Benno’nun işine olan bağlılığı sebebiyle ayrılırlar ve Adine hayallerini gerçekleştirmek için Paris’e giderek ressam olur. Adine, aşkı için hayallerinden vazgeçebilecekken seçmiş olduğu bu yol ona bağımsızlığını, özgürlüğünü, ve ideallerini gerçekleştirme fırsatı sunar.
Bir kadının arayışını anlatıyor
Puan vermedi
Özellikle kadın karakterlerin iç dünyalarını, toplumla ve kendileriyle olan çatışmalarını ve bu bağlamdaki arayışlarını ele alan bir kitap. Salomé’nin anlatımında, insan ilişkilerinin karmaşıklığı, arzuların ve korkuların çatışması, bireysel özgürlük arayışı gibi temalar ön plana çıkıyor. Kahve yanı bir okuyuşta bitirilebilecek bir kitap.
Eril Tahakküme Başkaldırı: Arayışlar
2021 117. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2021 10:44
''Erkekler mi, öff! Kaçasım geliyor. Niçin onların istediği her şeyi yapasın ki?'' (sf. 11) Kadınlara soruyorum:
ArayışlarLou Andreas-Salomé · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202411,9bin okunma
Bir arayıştır yaşam!
2022 9. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2022 23:13
Dünyada en çok tartışılan kadın yazarlardan biri olan Lou Andreas-SaloméLou Andreas-Salomé (1861-1937)’nin ismini daha önceden duymuş ve eserleriyle ilgili yorumları da zaman zaman bazı incelemelerden okumuştum. Ancak Irvin D. YalomIrvin D. Yalom’un
2023 74. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2023 16:40
Bu kitapta kadınların birey olma yolunda yaşadıkları sıkıntıları ve hayatlarında kendini bulma arayışlarını okuyoruz. Yazar Lou Andreas-Salome’nin aşkı, mutluluğu, benliği, kimliğini bulma çabasını

Lou Andreas-SaloméYazar · 12 kitap
Lou Andreas-Salomé, asıl adı Louise von Salomé olan, ara sıra Henri Lou takma adını da kullanan, gençlik yıllarında ise Lolja von Salomé olarak anılan, Rus-Alman bir aileden gelen, çok seyahat etmiş bir yazar, öykücü, denemeci ve psikanalistti. Din, felsefe ve kültürel çalışmalar alanlarındaki edebî çalışmalarıyla ün kazanmıştır. Lou Andreas Salome 15 roman ve birçok felsefi, psikolojik çalışmaya imza atmıştır. Andreas Salomé'nin adı Nietzsche, Rilke, Tolstoy, Paul Rée, Freud gibi alanlarında ünlü isimlerle aşk dedikodularına karışmıştır. Babası bir Rus generali olmasına rağmen başına buyruk büyümeyi tercih etti. Zürih'te teoloji, felsefe ve sanat okudu. Annesi tarafından Roma'ya gönderildi. Burada annesinin arkadaşı Malwida von Meysenburg ile tanıştı. Malwida'nın evinde kalmaya başladı. Malwida'nın arkadaşı olan Paul Rée ile tanıştı ve onu kendine aşık etti. Fakat Paul'un evlilik teklifini kabul etmedi. 1882 yılının Mayıs ayında tanıştığı Nietzsche'nin aklını başından aldı. Nietszche'ye acılar çektiren ve çok da ilham veren bu tek taraflı aşk hikâyesi, Irvin D. Yalom'un Nietzsche Ağladığında ve Lance Olsen'in Nietzsche'nin Öpücükleri başlıklı romanlarına konu oldu. Nietszche'nin kadınlardan nefret etmesinin sebebi olarak gösterilir. Daha sonra Rilke ile tanıştı. Rilke'yle flört dönemindeyken ansızın Friedrich Carl Andreas'ın evlilik teklifini kabul etti. Ama Rilke ile gizli aşk yaşamaya devam etti. Rilke'nin Tolstoy ile tanışmasına vesile oldu. Bir yandan da Freud ile ilişki yaşamaya başladı.