2024 62. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2024 23:07
Bir çocuğun yüreğine, büyüklere ait acılar ne kadar ağır gelir; bazen kalbinin küçük olmasına rağmen, dünya kadar dertle büyür. Ah canım Dilber, küçücük yaşında, küçük kalbine ne büyük dertler yüklenmiş. Sergüzeşt, Samipaşazade Sezai'nin 1888 yılında yayımlanan, toplumsal eleştiri ve insan ruhunu derinlemesine işleyen bir romanıdır. Roman, Kafkasya’dan İstanbul’a esir olarak getirilen Dilber'in, özgürlük hayalleri kurarken, toplumsal ve bireysel engellerle mücadelesini ve yaşadığı dramı anlatır. Dilber’in yaşadığı acı, sadece bir kölelik öyküsü değil, aynı zamanda dönemin toplumsal yapılarına ve kadınların toplumdaki yerinin eleştirisidir. Samipaşazade Sezai, eserin her sayfasında, esaretin insan ruhu üzerindeki yıkıcı etkilerini ve özgürlük arayışının zorluklarını derinlemesine işler. Dilber, içsel dünyasında büyürken, dışarıda her şey ona karşıdır. O, kalbiyle özgürlüğü ararken, bir yandan da toplumun dayattığı katı sınırlarla yüzleşir. Bu dramatik çatışma, romanın yalnızca bir bireyi değil, tüm bir toplumu ve dönemin adaletsiz yapısını sorgulayan güçlü bir eleştiri niteliğindedir.
SergüzeştSamipaşazade Sezai · Ren Kitap · 202056,4bin okunma
1 +1'leme