Atatürk'ünyanına, 'benbunuokumadanevveldeböyledüşünüyordum' yazdığısatırlar.
Son kahramanlarımızdan pek çoğu, daha ziyade devrimci olarak çalıştıkları için, bütün büyük insanların, bütün basit insanların, doğaları gereği bir düzensizlik insanı olmayıp, düzen insanı olduklarını söyleyemez miyiz? Gerçek bir insan için, devrimler için çalışmak ne kadar trajik bir durumdur. Bir anarşiste benzeyecekti ve anarşinin acılı bir ögesi, aslında onu, anarşinin saldırgan ve tiksindirici davrandığı onu, her adımda rahatsız edecekti. Onun görevi düzendi, bütün insanların düzeniydi. O, düzensiz, karmaşalı olanı, düzeltilmiş, düzenli bir hâle getirmek üzere buradaydı. O düzenin görevlisiydi. Bu dünyadaki bütün insan eserleri, bir düzenin yaratığı değil midir? Marangoz, ham ağaçlar bulur. Onlara bir biçim verir. Onları kesilmiş, biçilmiş oranlar haline, kullanım amacı olan nihai ürünler haline getirir. Bizler düzensizlikten doğma düşmanlarız: Hayallerle ve karışıklıklarla karışmak, bizim için trajiktir. [sayfa 321] Bizden iki misli daha insan olan büyük insan için, bu iki misli trajiktir.
Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar (24 Cilt Takım) , cilt XXIII. , s.203