Yaşamak
2024 94. kitabı
Yu Hua'nın "Yaşamak" adlı kitabını okumak, insanın ruhuna işleyen derin bir yolculuk gibiydi. Kitap, Çin’in çalkantılı tarihini, sıradan bir insanın hayatı üzerinden öyle bir anlatıyor ki, sayfalar arasında hem üzüldüm hem de insan olmanın yükünü bir kez daha düşündüm. Baş karakterimiz Fugui, zengin bir ailenin savruk ve sorumsuz oğluyken, kendini her şeyini kaybetmiş bir köylü olarak buluyor. Onun bu düşüşü, aslında bir insanın içsel büyümesinin hikâyesine dönüşüyor. Öyle bir hayat yaşıyor ki, trajedilerden bir kale yapmayı öğreniyor. Kitabı okurken, adeta Fugui’nin yanında ben de açlık çektim, sevdiklerimi kaybettim ve hayatta kalmak için mücadele ettim. Yu Hua’nın anlatımı yalın, ama bu sadelikle derin bir duygu yaratmayı öyle güzel başarıyor ki, kitabı kapattıktan sonra uzun süre düşünmeden edemedim. Her cümlede hayatın gerçekliği ve insanların çektiği acılar hissediliyor. Ama tüm bu karanlık hikayenin içinde, hayatın küçük mutlulukları da asla unutulmuyor. Bu da kitabın bana en çok dokunan yanı oldu: Ne olursa olsun yaşamaya devam etme gücü. Kitabı okurken, Çin’in siyasi ve sosyal değişimleri bir arka plan olarak görüyoruz. Ama "Yaşamak" sadece Çin’in değil, insanlığın hikâyesini anlatıyor. Fugui’nin hayatı, trajik olaylarla dolu olsa da, Yu Hua bizi karamsarlığa düşürmüyor. Aksine, bu hikâyeyi yaşamın ne kadar güçlü ve dayanıklı olduğunu görmek için bir fırsat olarak sunuyor. "Yaşamak", yaşamın ağırlığını taşıyan herkesin mutlaka okuması gereken bir eser. Bu kitap, insan olmanın anlamını, kayıplarla büyümeyi ve umudu kaybetmeden devam etmeyi anlatıyor. Okurken sadece bir hikâye değil, aynı zamanda kendimi buldum diyebilirim.
Alıntı
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,1bin okunma
6,7bin Gösterim
Kitabı nasıl okuyabiliriz bu uygulamadan acaba bir türlü bulamadım nereden ne şekilde okunacağını