2024 109. kitabı
Okuyalım mı? Buna canı gönülden şu cevabı verebilirim: Kesinlikle hayatınızda sadece bir tane kitap okuyacaksınız o kitap bu kitap olmalı. Çünkü hayatımızı en çok etkileyen iki şeyden biridir eş seçimi diğeri de iş seçimi. Bana göre bu ikisinde doğru tercih yapmışsanız dünyada cenneti yaşayanlardansınız Kitabın içeriğine gelelim. Kitapta evlenmeden önce konuşulması gereken bir sürü konu var. Bunu yetiştiğiniz kültür ortamından tutun sevdiğiniz yemeğe kadar. Doğan Hoca bunu evleneceğiniz kişiyle karşılıklı olarak BİZ bilinci içinde konuşmanızı tavsiye ediyor. Peki nedir bu BİZ bilinci? BİZ bilinci Doğan Hocamın üstünde en çok durduğu kavramlardan biri. Biz bilinci; yaşamın bir ekip işi olduğunu kabullenerek kendini yaşam ekibinin bir üyesi olarak tanımlayan ve ilişkisinde hakkaniyet, iş birliği, empati, sevgi ve saygı değerlerini yaşatan bilinç. Kitapta bahsedilen bir diğer konu yetiştiğimiz kültür ortamı. Bunlardan biri Korku Kültürü diğeri Değerler Kültürü. Korku kültürü Türk toplum yapısının yakından bildiği, içinde yaşadığı, gücünü korkudan alan bir kültür. Değerler kültürü ise kendin olarak var olduğun, insanın ve değerlerinin kıymetli olduğu, adil bir ortamın olduğu bir kültür. Korku kültürüne ait mektupları okurken içim sızladı ve ağırlıklı olarak korku kültürüne ait mektuplar vardı. Değerler kültürüne ait mektupları da okurken bir o kadar mutlu hissettim. Kitap gerçek hayattan yer alan mektuplarla daha bir anlamlı oluyor. Kitabı okurken içimden geçirdiğim bir çok soruya o mektuplarla cevap buldum. Bence bu kitabı kıymetli kılan noktalardan biri de bu. Gerçekten o evliliği yapmış ve o evlilikte yaşadıklarını aktaran insanların olması. Okurken gözlerimin dolduğu mektuplarda oldu tebessüm ettiğim de. Kitabın içeriği çok zengin. Kendiniz alıp okuyunca ne demek istediğimi anlayacaksınız. Eşinizle, sevgilinizle mutlaka okuyup üstüne konuşmanız, iletişim kurmanız gereken bir kitap. İletişim demişken; kitapta eşler arasındaki iletişimin sağlamlığı ve kalitesi evliliği nasıl etkiliyor buna da detaylı değinilmiş.
Evlenmeden ÖnceDoğan Cüceloğlu · Kronik Kitap · 20217,5bin okunma
Türkan Tektopçu
"İkimizde üniversite mezunuyuz. Keşke ilkokul mezunu olsaydık da mutlu olsaydık." Kitaptan bir alıntı (Burada bir parantez açma gereği duyuyorum. Çünkü kitapta bu tarz mektuplar ağırlıkta. Bazen iki eşin eğitim seviyesi ne kadar yüksek olursa olsun insanlığa dair iyi yanları yoksa o alınan eğitiminde bir değeri bir önemi olmuyor. Günümüzde ilkokuldan itibaren test çözdürmeye, kurstan kursa zorlandığımız çocuklarımızı günü geldiğinde iyi bir evlilik yapsın diye bekliyoruz. Ama kaçırdığımız bir nokta var: o çocuk test çözmekten akademik başarı derdine düşmekten kendini tanıyacak vakti bulamıyor. Kendini tanımayan insan ne evleneceği insanın nasıl olabileceğini bilir ne de kendinin ne istediğini. O yüzden çocuklar matematiği, Türkçeyi, fiziği bir şekilde öğrenecektir. Ama okul bittikten sonra çoğu dersi hatırlamayacaktır bile. Onun yerine çocuğunuza değerler kültüründe sevgiyi, saygıyı, merhameti, anlayışı, sadakati, güveni, dürüstlüğü öğrettiğinizde bu değerler ömrünün sonuna kadar onunla olacaktır.)