Evlenmeden Önce

Kronik Kitap
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

2023 9. kitabı
Bu kitap bana çok değerli kavramlar kattı. Denetim Odaklı Korku Kültürü kavramı ile Gelişim Odaklı Değerler Kültürü kavramı. Bu kültürlerin hangisi içinde büyümüş olursanız olun hayatınızın her anında gerçekliğinizi değiştirme şansınız var. Mutlu bir evliliğin bilinçli başarı olduğunu ve bu başarıya giden yolu hocamız kendine gelen mektupları örnek sunarak irdeliyor. Evleneceğiniz insana olan aşkınız güveniniz isteğiniz ne denli kuvvetli olursa olsun evliliğin uzun yolculuğunun her anında Ben yerine Biz demek gerektiğini öğretiyor hocamız. Yüzlerin evliliği yerine Canların evliliğini gösteriyor.
2021 13. kitabı
4 konuyu açıklığa kavuşturun. 1- KAYGILARINIZ 2-BEKLENTILERINIZ 3-DEGERLERINIZ 4-KURALLARINIZ Madem iki kişi birbirini seviyordu, o halde sevgileri ya sorunların doğmasını engeller ya da onları bir şekilde çözerdi. Kitap 4 bölümden oluyor. 1. Bölüm evlilik hakkında temel bilgi, 2. Bölüm kendini tanıma, evlenme olgunluğu, neden onu seçtiğiniz, 3. Bölüm İletişimin önemi 4. Bölüm Paylaşılan değerler. Herkesin geç kalmadan okuması gerekiyor. Bu kitap bana bir ders niteliğinde geldi. Hayatımda bazı olaylara çok yüzeysel baktığımı bazılarinida gereksiz irdelediğimi fark ettim. Hemen hemen her cümlenin altını çizip, yanlarına notlar aldım. Aklımın karıştığı, bir şeyleri kafamda çözümleyemediğim anlarda açıp tekrar okuyabilmek için. Okurken yaşanmış hikayelere mektuplara vermiş Doğan hoca.. Kapalı perdeler ardında yaşanan onlarca yaşanmışlıklar.. Kimi mektuplara imrendim kimilerine de üzüldüm. Kitabı kapattıktan sonra anladım ki kişinin yaşı kaç olursa olsun olgun kişiliği, iletişim becerisi, ailesi ve çocukluğu çok önemli! Bir insanın kimle evleneceği, mesleği, eğitim durumu ve varlıklı olmasından çok hangi değerlerle yaşadığı ve yaşatacağı önemlidir. Kalbinde ki merhameti sevin. Annesine babasina nasıl davranıyor? Bir çocuk, yaşlı gördüğünde nasil ilgileniyor ? Hayvanlara nasıl yaklaşıyor? Garsona nasıl hitap ediyor ? Trafikte sakin kalabiliyor mu? Sürekli argo konuşuyor mu? Rahatsız olduğunuz, istemediğiniz şeyleri değiştirmek için elinden geleni yapıyor mu ? gibi soruların cevaplarını bazen sorup bazen de sormadan gözlemleyin. İncelemenin sonunu kitaptan en sevdiğim bi bölüm ile sonlandırmak istiyorum. Evlilikte iki farklı öykü bir araya gelir. Bu iki öykü birbirinden bağımsız olarak yaşamaya devam mı edecek, yoksa "bizim öykümüz" dedikleri yeni bir öykü
Psikoloji
2023 45. kitabı
Kitap hakkında o kadar söylenecek şey var ki. Evliliğe adım atacağınız kişide bakmanız gereken kısımlardan tutun, mevcut durumda evliyseniz ve kötü giden bir evliliğiniz varsa durumu kurtarmanıza kadar detaylı bir şekilde anlatılıyor. Evleneceğiniz kişiyi seçerken çocuğunuzun anne/babası olacağını baz alarak daha dikkatli olun sözü uzun uzun düşündürdü. Ki Doğan hoca açıkça soruyor çocuğunuzun okulunu veya mesleğini seçerken bile bu kadar dikkat ederken evlilik konusunu niye gümbürtüye getiriyorsunuz diye. Kesinlikle okunması gereken bir kitap. Tavsiye ederim. En azından ileride evlenirsem iyi bir baba olacağımı düşünüyorum hocam sayesinde. Saygılar.
Puan vermedi·208 syf.·
2023 96. kitabı
kişisel gelişim kitaplarına ön yargım vardı biraz (gerçi hala var) ama beklediğimden kitap güzeldi. özellikle anlattığı kavramları gerçek hayatta yaşanan olaylarla pekiştirmesi güzeldi. evliliğe adım atan biri olarak benim de bazı korkularım, kaygılarım var. en azından bu kitap bazı farkındalıklar yarattı ben de. "hmm şöyle bir şey olsa bunu yapmayı deneyebilirim" diye düşündüm. özellikle birçok sorunun kaynağının konuşmayarak sadece karşı tarafın anlamasını bekleyerek küsmek olduğunu gördüm. erkek ve kadın farklı iki cins. doğal olarak her ikisinin beklentileri, düşünüş tarzı farklılık gösteriyor. vee en çok gözden kaçırdığımız, ne de olsa bu benim hayatım, kimse karışamaz diye önemsemediğimiz bir şey var ki o da evleneceğimiz kişinin ailesi. insan ailesinden vazgeçemez, bir bütündür. ne ben kendi ailemden vazgeçebilirim ne o. yani biz sadece o insanla evlenmiyoruz o insanın ailesiyle evleniyoruz bir nevi. yeni bir ailemiz oluyor ve onların nasıl biri oldukları çok önemli. çünkü evlenmeyi düşündüğümüz kişi o ailede büyüdü, onların terbiyesini gördü. ister istemez bu bizim hayatımıza etki edecektir. yazacak çok şey var ama burada bitireyim. okuyanlar öyle çook beklentiye girmesinler diyorum ve bitiriyorum :)
Aile - Evlilik
Puan vermedi·208 syf.·
2025 346. kitabı
Hocamıza evlilikle alakalı bekar , evli ,boşanmış ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu bir kitlenin gönderdiği mektupları okumak beni açıkçası çokça üzdü , biraz da rahatlattı. Toplumda kadın olmak bilhassa korku kültüründe büyümüş biriyle evli olmak nelere sebep olabiliyor , ne hissediliyor o kadar güzel ifade etmiş ki herkes . Hocamızın tavsiyesi evlilik öncesinde her şeyi açık açık konuşmak . Korku kültürü değil değer kültürüne önem vermek ve onu öne çıkarmak . Ama içimize su serpmekten çok ümitsizlik yerleşti diyebilirim , kendi adima en azından . Çünkü olumlu örnekler günlük hayatta olduğu gibi kitapta da nispeten daha azdı. Çok mutlu oldum evliliğinde mutlu olanlar adına . Ama her ilgisiz ve bencil koca çok tanıdık geldi , adım başı onlardan var gibi hissettim ki galiba da öyle . Sayıca çoklar. Ustelik olduğu gibi değil olmak istedigi gibi görünmeye çalışmanın moda olduğu bir devirde; iletişim kültürünün bu kadar zayıfladığı , evlilikte söz geçirme çabasına nice sevdaların kurban gittigi bir dönemde bu kurumun işi daha da çok daha zor ...
Duygu ve Düşünce
Artık farklı bak !..
2025 5. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2025 23:05
Kendisini hem sosyal medya da takip ettiğim ve eserlerine ilgili olduğum değerli yazarımız olan Doğan hocamızın "Evlenmeden Önce" adlı kitabı, hem bekarlar hem de evli kişiler için evlilikle ilgili aklınıza takılabilecek konular üzerinde birebir açıklamalar sunuyor. Kitapta, onu takip edenler tarafından gönderilen mektuplar bulunmaktadır; bu mektuplar evliliğe dair yaşanmış hikayeler yer almaktadır, bu olaylar üzerinde kendi yorumunu katarak akıcı bir sohbet tarzında okurlarına sunmaktadır.Evlenmeden önce yapılan hatalar ya da evlilik sürecinde yaşanan hatalar ve mutlu evlilik hikayeleri barındırmaktadır... Her yazılan mektup bizim için bir ders niteliğinde verilmektedir. Bekarlar için "İyi ki evlenmeden önce okudum!" dedirtecek bir kitap olacaktır.. Bizler için bir rehber konumunda yazılan bir eserdir. Keyifli okumalar dilerim :)
Hayata Dair
2022 7. kitabı
Doğan Cüceloğlu hocamızın yine üzerine günlerce konuşulacak eserlerinden bir tanesini okudum.Bu kitabı kitap seçerken tesadüf eseri(tevafuk!) öneri olarak karşıma çıkınca almakla hayatımın şansına ulaştığımı fark ettim.Şimdi,sözü uzatmadan incelemeye geçelim: İnsanın evlenmeden önce kendisini tanıması sonucu, evleneceği insanda neler istediğini ve sonucunda başarılı bir evliliğin şans eseri değil farkındalık ve çaba eseri olduğunu anlatan bir kitap. Doğan bey çok önemli iki tanımı kavramamızı istiyor ısrarla bu kitapta;ilki korku kültüründe mi,yoksa değerler kültüründe mi yetiştik.İkinci olarak ilişkimiz can gözüyle mi,yoksa yüz gözüyle mi ilerliyor.Bu ayrımın farkına vardığımız an nerede olduğumuzu ne istediğimizi ve müstakbel eş adayımıza nasıl yaklaşmamız gerektiğini anlamış olacağız. Kitabı okurken şu hisse kapıldım:sanki kalabalık bir konferans salonunda evlilik üzerine seçilmiş kişilerle verimli bir programdaydım... İnsanlar terapiste günlerini, aylarını veriyor ve ihtiyaç varsa vermeli de.Ama bu kitabı evli-bekar herkesin okuması gerekli ki terapistler fazla yorulmasın.;) Aslında hayat bizi her şeyde yorduğu gibi evlilikte de ister istemez yoracak, önemli olan yıpranmadan yorulmak değil mi... İnsanlık vâr oldukça evlilikte var olacaksa bunu bilinçli şekilde sürdürmek hepimizin temel görevidir diye düşünüyorum. Sözlerime Doğan hocamın alıntısıyla son veriyorum.(Kitaplar hep yol göstericimiz olsun!) “Anne-babalar olarak okul ve meslek başarısını çok önemsiyoruz. Bu konudaki kaygılar anaokuluna kadar inmiş durumda. Çocuklarımızın hangi okullardan mezun olup hangi mesleklere gireceği anne-babaların üzerinde titizlikle ve dikkatle durduğu bir konu. Ne var ki evlilik ve aile başarısı için aynı titizlik gösterilmiyor. Bu konuda toplum bilinçli ve sistematik bir
İlişkiler
2024 35. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2024 00:15
Doğan Cüceloğlu Evlenmeden Önce Herkese merhabalar öncelikle .inceleme yapmıyorum. Öyle bir haddim de yok. Sadece içimden geçenleri yazıyorum kitap hakkında. Biri sorsa bana kitaplığında onca kitap var seni en çok etkileyen ,sana en çok fikri veren ,seni en çok düşündüren , en faydalı en yararlı kitap hangisi diye bir soru sorsaydı eğer ben de ona rahmeti Doğan hocanın bu kitabını önerirdim. O kadar güzel anlatımı var ki akademisyen olmasına rağmen dili en alt seviyede herkesin anlayabileceği ve samimiyet dolu seviyeye indirgemiş her hali doğal hissi veren bir anlatım tarzıyla içten bir kitap oluşturmuş .konusu gereği de sadece evli olmayanların değil de evli ve sorun yaşayan bireylerinde okumasında fayda sağlayacağı , farklı bir bakış açısı ile ilişkilerine yön verebileceklerini anlamaları yönünde gerçekten güzel ve besleyici bir kitap .rahmet ve minnetle .
Puan vermedi·
“Sevgiyi değerli kılan, uğruna ölünmesi değil, uğruna emek verilmesidir.” giriş cümlesiyle beni etkileyen bu kitap; evlilik kurumunun öneminden, eşlerin birbirini tanırken ve evlenmeye karar verirken nelere dikkat etmesi konusunda birçok bilgi ve öneriyle dolu. Değerler kültürü ve korku kültürüyle yetişmiş iki insanın hayatlarından örnekler vererek bu iki yaşam tarzının olumlu ve olumsuz sonuçlarını gözler önüne seriyor. Bu sergilemeyi okuyucularından gelen mektuplarla destekliyor. Bu yaşanmışlık ve tecrübeler akılda kalıcılığı sağlıyor. Doğan Hoca, evlilik ilişkisinde yüz ve canın devreye girmesinden bahsediyor. Yüzün baskın olduğu bir ilişkide canın yalnız kalacağından, canın baskın olduğu bir ilişkide ise evliliğin şizofrenik bir hâl alacağını ekliyor. Bunun çözümünü ise çiftlerin kendini ifade edecekleri CAN alanı yaratılarak ama aynı zamanda toplumsal kültürün de bir parçası olarak uymak zorunda oldukları YÜZ alanı gerektiğini söylüyor. Kitap yalnızca evlenmeyi düşünen değil, birey olmayı başarabilmiş herkesin okuması gereken bir kitap diye düşünüyorum. İncelememi şu üçlük ile bitirmek istiyorum: Bu can benden geçmeden Bu dünyadan göçmeden Bir tek seni sevmek çok değil…
1000k
2024 33. kitabı
Doğan Cüceloğlu - Evlenmeden Önce Doğan Cüceloğlu’nun “Evlenmeden Önce” kitabı, evlilik hazırlığında olan çiftlere rehberlik eden değerli bir kaynaktır. Cüceloğlu, psikoloji ve kişisel gelişim alanındaki derin bilgisiyle, sağlıklı ve mutlu bir evlilik için gerekli olan temel unsurları ve ilişkide dikkat edilmesi gereken noktaları ele alır. Kitap, evlilik kararı almanın ciddi bir adım olduğunu vurgulayarak, bu süreci bilinçli ve sağlıklı bir şekilde yönetmenin önemini anlatır. Çiftlerin evlilik öncesinde birbirlerini daha iyi tanımaları, beklentilerini netleştirmeleri ve iletişim becerilerini geliştirmeleri gerektiğini belirtir. Bu bağlamda, kitapta yer alan sorular ve tartışma konuları, çiftlerin birbirlerine dair farkındalıklarını artırmalarına yardımcı olur. Cüceloğlu, ilişkilerdeki temel çatışma alanlarını ve bu çatışmaların nasıl aşılabileceğini de detaylı bir şekilde açıklar. Evlilikte sevgi, saygı, güven ve empati gibi unsurların ne kadar hayati olduğunu vurgular ve çiftlerin bu değerleri nasıl geliştirebileceklerine dair pratik öneriler sunar. “Evlenmeden Önce”, yalnızca evlilik hazırlığındaki çiftler için değil, aynı zamanda mevcut ilişkilerini güçlendirmek isteyenler için de faydalı bir rehberdir. Doğan Cüceloğlu’nun samimi ve anlaşılır anlatımı, kitabı kolay okunur ve uygulanabilir kılar. Bu eser, sağlıklı ve mutlu bir evliliğin temellerini atmak isteyen herkes için değerli bir kaynak olma niteliğindedir. “Evlilik ilişkisi bir bahçedir. Çiçek de yetiştirebilirsin, diken de.” “Mutlu bir evlilik önemli bir başarıdır ve kendiliğinden oluşmaz; bilinçli bir gayret gerektirir.”
Kişisel Gelişim

Doğan CüceloğluYazar · 44 kitap
Mehmet Doğan Cüceloğlu (9 Şubat 1938, Mersin – 16 Şubat 2021, İstanbul), Türk psikolog ve akademisyendir. Uzun yıllar birlikte çalıştığı ağabeyi Şahin Cüceloğlu da yazardır. Kişisel gelişim kitapları ve televizyon programı ile tanınmıştır. 1980-1996 yılları arasında ABD'nin Fullerton şehrindeki Kaliforniya Eyalet Üniversitesinde görev yaptı; kırktan fazla bilimsel makale yayımladı. 1990'lardan itibaren Türk insanının duygu, düşünce ve davranışlarını bilimsel psikoloji kavramları ile inceleyen Türkçe kitaplar yayımladı. 1992'de yayımlanan İçimizdeki Çocuk adlı kitabı, onun en popüler kitaplarındandır. 1996'da Türkiye’ye dönerek üniversite öğrencilerine, öğretmenlere, ana-babalara ve iş adamlarına yönelik seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları yapmıştır. Mersin'in Silifke ilçesinde 11 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak 9 Şubat 1938 tarihinde dünyaya geldi. Ortaokulu Silifke'de; liseyi Ankara ve Kırklareli'nde bitirdi. İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldu. Mezuniyetinden sonra aynı üniversitede akademik kariyerine başladı ve Mümtaz Turhan'ın asistanlığını yaptı. 1964 yılında Amerikan Psikoloji Derneği bursu ile ABD'ye giderek Illinois Üniversitesinde Charles E. Osgood danışmanlığında dil psikolojisi (psikolinguistik) alanında doktora yaptı (1967). Doktora eğitimi sırasında evlendi ve bu evlilikten üç çocuk sahibi oldu. Türkiye'ye döndükten sonra akademik kariyerine İstanbul Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesinde devam etti. 1975 yılında doçent unvanını aldıktan sonra Fulbright Araştırma Bursu için başvurdu ve aldığı burs ile Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley)'de ziyaretçi öğretim üyesi olarak bulundu. Ailesini ABD'de bırakarak Türkiye'ye dönen Cüceloğlu, Hacettepe ve Boğaziçi üniversitelerinde yarı zamanlı olarak ders verdi. İlk kişisel gelişim kitabı "İnsan İnsana"yı yayımladı (1979). Ailesine yakın olmak için 1980'de ABD'ye döndü 1996 yılında emekli olana kadar Fullerton şehrindeki Kaliforniya Eyalet Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. ABD'de yaşarken Türkçe kişisel gelişim kitapları yayımlamaya devam eden Cüceloğlu, ikinci kitabı olan "İnsan ve Davranışı"nda (1991) modern psikolojinin temel kavramlarını Türkiye'den yerel öykülerle ele aldı. Emekli olduktan sonra Türkiye'ye döndü ve üniversite öğrencilerine, öğretmenlere, ana-babalara ve iş adamlarına yönelik seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları düzenlemeye ağırlık verdi. 1999 yılında Persil adlı temizlik firmasının sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlenen "Temiz Aile, Temiz Gelecek" başlıklı sohbet programları çerçevesinde televizyonda sohbet programları yapmaya başladı. Yazdığı kitaplar ve televizyon programları yoluyla Türkiye’de alanında, eğitim camiasında ve veliler arasında tanındı. Televizyon programlarının ve seminerlerinin içeriğini kitap hâline getirdi. Yıldız Hacıevliyagil ile ikinci evliliğini yaptı. Hayat öyküsünü anlatan İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog adlı kitabını 2013 yılında yayımladı. Deniz Bayramoğlu'nun Doğan Cüceloğlu ile yaptığı söyleşi kitabı "Kendini Keşfetmeye Zorluklarla Başa Çıkmaya Var mısın? - Güçlü Bir Yaşam İçin Öneriler" adlı söyleşi kitabı Ocak 2021'de yayımlandı. 16 Şubat 2021'de İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki evinde aort damarı yırtılması nedeniyle 83 yaşında hayatını kaybetti. 18 Şubat 2021'de Levent Camii'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Aşiyan Mezarlığı'nda defnedildi. 2021'de İstanbul'un Küçükçekmece ilçesindeki Küçükçekmece Fen Lisesinin adı Doğan Cüceloğlu Fen Lisesi olarak değiştirilerek hatırası yaşatılmıştır. Kitapları - İnsan İnsana (1979) - İnsan ve Davranışı (1991) - İçimizdeki Çocuk (1992) - 'Miş' Gibi Yetişkinler: Yetişkin Çocuklar (1994) - İçimizdeki Biz (1996) - İyi Düşün Doğru Karar Ver (1998) - Savaşçı (1999) - ‘Keşke’siz Bir Yaşam İçin İletişim: İletişim Donanımları (2002) - Başarıya Götüren Aile - Sınav Döneminde Ana Babalık (2006) - Bir Kadın Bir Ses (2006) - Korku Kültürü: Niçin 'Mış Gibi' Yaşıyoruz? (2008) - Onlar Benim Kahramanım (2009) - İnsan İnsana Sohbetler (2011) - İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog (2013) - Gerçek Özgürlük (2014) - Derviş'in Aklı: Profesör Ahmet Dervişoğlu ile Sohbetler (2016) - Öğretmenim Bir Bakar Mısın?- Öğretmen'in Gücü Üzerine (2018) - Var Mısın? (2021) - Geliştiren Anne-Baba (2021) - Evlenmeden Önce (2021) - Öğretmen Olmak