Evlenmeden Önce

Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

2021 44. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2021 01:44
Yanlış, mutsuz bir evlilik yapmaktan korktuğum için evlenmeyi asla düşünmeyen biriydim. Açıkçası birlikte yaşaması, geçinmesi, anlaşması çok da kolay olmayan biriyim. Aslında bu kitapta kendimi fazlasıyla buldum. Ne kadar yapılmaması gereken davranış varsa neredeyse hepsini ilişkimde yaptığımı ve ilişkiyi zor duruma düşürenin çoğunlukla ben olduğunu keşfettim. Kendi davranışlarımın farkında olmadan "Ben bu adamla nasıl evleneceğim, şu davranışı kötü, şu yaptığından hoşlanmıyorum" vs deyip kendime hiç bakmıyordum bile. İyi ki bu kitaba denk gelmişim. Evlenmeden önce herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Çok faydası olacaktır. Benim gibi sizin de "uyanmanızı" sağlayabilir. Doğan Hocamız her şeyden önce kendimizi ve karşıdaki kişiyi tamamen tanımamızın çok önemli olduğunu vurguluyor. Bunun için de birkaç önemli öneri veriyor. Evlenme olgunluğuna ulaştınız mı? Evlilikte BİZ olabilir misiniz? İletişimin önemi ilişkide asla göz ardı edilemeyecek bir şey. İletişim olgunluğu nedir, nasıl erişebiliriz, nelere dikkat etmeliyiz? Doğan Hocamız bunların cevabını veriyor. Evlilikte diğer bir önemli nokta değerleriniz. Karşıdaki kişi ile değerleriniz ortak mı, farklıysa bile bunlara saygı duyup huzur içinde yaşayabilir misiniz? Konu başlıkları genelde bunlar kitabın. Evlilikten önce iki insanın mutlaka evlilikle ilgili beklentilerini, kaygılarını oturup konuşması gerekiyor. Böylece evlendikten sonra olabilecek sorunların önüne geçiliyor. Kitabın en güzel yanı da Doğan Bey'in okurlarının evlilikleriyle ilgili gönderdiği mektuplar. Çok mektup var ve çeşit çeşit evlilik görüp, evlilikte sorun olabilecek şeyleri bizzat deneyimlemiş kişilerden görüp kendinize çeki düzen veriyorsunuz. Sadece kötü evlilikler değil çok güzel evlilikler de var. İyisiyle
Psikoloji
Evli Bekar Farketmez
2025 62. kitabı
Doğan hocanın evlenmeden önce isimli kitabında, kitabın ismi her ne kadar evlenmeden önce olsada evli bekar herkesin okumasını tavsiye ederim. Kitapta bilhassa insan ilişkileri üzerinde duruluyor. Bu Kitapta hocamız karşımızdaki insanı değiştirmekten ziyade karşımızdakini anlayarak empati yaparak anlamaya çalışmalıyız diyor. Sosyal çevresini statüsünü insan ilişkilerini değiştirmeye çalışmayın diyor. Çok güzel ve yerinde tespitleri var. Anlatım ve dil olarak anlaşılır ve kısa bir kitap okumanızı tavsiye ederim.
2018 67. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2018 12:26
ÇEYİZ HAZIRLIĞI - 2 Çeyiz hazırlığı 1 için; #32703778 Benim evlilikte doğru adımlar için akıl alabileceğim, evliliğinde başarılı ilerleyen bir büyüğüm hiç olmadı .. Bu yüzden onlara (anne babama) sitemim var: Bana gençliğimin en deli anlarında mütemadiyen "anne baba hakkını oku da öğren" derken, mutlu huzurlu yuva için neler yapmak gerektiğini okuyup öğrenmedikleri için.. Güzel evlilik hikayeleri ne ailemde ne akrabalarımda mevcut olmadığı gibi, ömür boyu bekar kalmaya ve kötü bir evlilik yapmaya niyetim olmadığı için ve en önemlisi evliliğin sadece romantik anlardan ibaret olmadığını bildiğim için, bu işin üstesinden en doğru şekilde nasıl gelirim sorusunun cevabını bir yerden öğrenmem gerekiyordu. Çeyiz hazırlığı deme sebebim bundandır. Çeyizimi mutlu bir evlilik yapabilmem açısından anne babam hazırlayacak durumda olmadıklarından, iş başa düştü. Kitaba gelince.. Doğan Cüceloğlu'nun daha önce hiç kitabını okumamıştım. Ama bu kitabını diğerlerinden farklı kılan, kitaptan anladığım kadarıyla, insanların evliliklerinden örnekler vermesi. Yani kitapta tahmini 30-40 (belki daha fazla) çiftin evlilik öyküsünü okuyabilirsiniz ve Doğan Bey'in bu evlilikler üzerindeki analizlerini. Aynı zamanda birkaç bilgi veriyor. "Kitap bu kadarcık mı yani?" dedirtecek kadar kısa oldu söyleyeceklerim ama net olmasını istedim. Okumanız faydalı olacaktır, tavsiye ederim. Kitaptan çok hoşuma giden birkaç evlilik örneğini ve yazarın verdiği benim de katılıp altını çizdiğim bazı bilgileri nişanlıma okudum. Size de öneririm bunu. Hem beraber çok güzel vakit geçireceksiniz, hemde sevdiğinizi daha iyi tanıma fırsatı yakalayacaksınız. Nişanlıma okuduktan sonra ben, aynı şeylere üzülüp aynı şeylere "buna bende katılıyorum, böyle olmasını bende istiyorum, bak bu konu
Evlenmeden ÖnceDoğan Cüceloğlu · Remzi Kitabevi · 20217,5bin okunma
hayatımda boyunca ne zaman biri bana bağlansa onu uzaklastırmak için her şeyi yaptım.. başarabildiğim tek şey koşulsuz salt sevgimdi hayatta bir çok kimliği olan bir kadın olarak kendimi hayatıma gelecek beyefendi'ye hazırlıyorum.... ♡ çünkü biliyorum Hayat kat kattır.. Babil'in Asma Bahçeleri gibi katmanlar halinde yükselir bir kattan bir kata sizi yanınızdaki adam götürür Ve bugün durduğunuz katman seyrettiğiniz manzara gördüğünüz hayat yanınızdaki adamın bulunduğu katmanı manzarası ve hayatıdır... Tavsiye ediyorum.
2026 29. kitabı
Evlenmeden Önce, Doğan Cüceloğlu’nun okur mektuplarından beslenerek yazdığı, iletişimin ve kendini tanımanın evlilikte ne kadar hayati olduğunu gösteren bir kitap. Evliliğin tek bir duyguya değil; farkındalık, olgunluk ve çok sayıda etkene dayanan ciddi bir kurum olduğunu sade bir dille anlatıyor. Başlayınca bir çırpıda bitirilenlerden. Hayatınıza birini almadan önce ya da aldıktan sonra yanlış kararlar vermemek için okunmalı; hâlihazırda evli olanlar içinse durup kendini değerlendirme imkânı sunuyor. Kitabın en güçlü yanlarından biri, ilişkileri ayakta tutan “altı tanıklık boyutu” vurgusu: umursanmak, kabul edilmek, değerli hissetmek, güvenilmek, sevilmeye layık görülmek ve hem özgür hem ait olabilmek. Cüceloğlu, bu boyutların ancak zihinsel, duygusal ve sosyal olgunlukla kurulabileceğini hatırlatıyor. Kısacası bu kitap, aşkı değil; sağlıklı ilişkiyi anlatıyor.
Hayata Dair
Evlenmeden ÖnceDoğan Cüceloğlu · Remzi Kitabevi · 20217,5bin okunma
Günümüz ilişkilerine ışık tutan bir eserdi :)
2021 13. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2021 23:57
Evet okudum bitti. Okurlara önerim tabi ki sindire sindire okunması ama açıkçası ben, bunu hayranlık duyduğum yazarların kitabına karşı yapamıyorum. :) Okurken kendime elbette notlar aldım, ve tabi ki ileride kuracağım hayatım için, ara ara danışabileceğim bir kitap olarak kitaplığımda ki yerini aldı. Sevgili Doğan Hoca'nın kitabının arkasına yazdığı şu güzel ifade ile başlamak istiyorum ; "Evlilik bir çiçekçi dükkânı gibi farklı olanaklar sunar; çiçeklerden nasıl bir demet oluşturacağınız size kalmış.." öyle hoş bir ifade ki, bu kitapta bunun bütün örnekleriyle karşılaştım diyebilrim. Hiç tanımadığı öğrencilerine, her ayrıntıyı özel ders verir gibi ilmek ilmek işlemiş. Kitapta en çok beğendiğim durum ise; hoca konuyu anlatırken o konu ile ilgili okuyucularından gelen, kendi evliliklerine dair mektuplar. Bu benim için harika bir yazım metoduydu. Konunun kafamda daha da netleşmesini sağlıyordu. Öyle hikâyeler var ki, bazen "vay canına! böyle evlilikler var mı?" diyip duygusallaşıp göz pınarlarımın dolduğu olaylar oluyordu. Bazen de öfkeden surat ifademin değiştiği mektuplar da oldu. Henüz bekâr bir genç olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim; İyi ki okumuşum, bilmediğim, yanlış bildiğim veya eksik olduğum konularda, bana çok yardımcı olacağına yürekten inanıyorum. Kitaptan öğrendiğim en önemli şey ise; "Biz" olmak kavramının bilincinde olmayan ve bu sorumluluğu taşıyamayacak ilişkilerden koşarak uzaklaş. Yıpranmaktan ve kayıp giden bir hayattan başka sana bir kazancı olmayacaktır.Nitekim bunun örneklerini hayatımızın her alanında görüyoruz. Ben boşanmaların günümüzde bu kadar artmasının en büyük sebebinin "BİZ" olma bilincinin eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Sözü çok uzatmadan bütün bireylerin okumasını öneriyorum ve özellikle henüz evlenmemiş genç
Evlenmeden ÖnceDoğan Cüceloğlu · Remzi Kitabevi · 20217,5bin okunma
Evlilik üzerine yaşanmış hikayelerden tatlı bölümler..
2024 22. kitabı
Hayatı henüz öğrenmeden genç yaşta evlenen kişilerin karşılarına çıkan zorluklar ve bunlarla baş etme ve baş edememe durumları konu ediliyor karakterlerin yaşadığı ruhsal durumlar akabinde de bundan çıkarım sağlama Yolları gösterilerek okuyucu da düşünmeye sevk ediliyor bir solukta okunacak kısacık bir kitap tavsiye ediyorum zaten hocamızın her kitabı mükemmel.
2026 9. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2026 22:52
Evlenmeden Önce evlilik kararı almış olan tüm çiftlerin evlenmeden önce okuması gereken bir kitap olmalı. Kitapta anlatılan sıkıntılar üstüne biz bunu yaşasak nasıl tepki veririz, nasıl çözüm buluruz açık yüreklilikle konuşulmalı diye düşünüyorum. Doğan Cüceloğlu evliliğin romantik bir hayalden ibaret olmadığını, bilinç, emek ve açık iletişim gerektiren bir yaşam olduğunu vurguluyor. Evlenmeden Önce, çiftlerin sosyoekonomik durumlarını, kültürel benzerliklerini ve farklılıklarını, kişilik uyumlarını gözden geçirmesi adına güzel bir eser. Ne de olsa evlilik aslında “sorumluluk almaya hazırım ben bir yetişkinim, kendi ailemi kurabilir, kendi futbol takımımı oluşturabilirim” demek. Belki de tüm bunlar değerlendirildiğinde olumsuz bir sonuçta alınabilir ancak farkına varmakta önemli bir sonuç. Okurların Cüceloğlu'na yolladıkları evlilik hikayelerinin bazıları çok can yakıcı. Evlendikten sonra gelininin giyimine karışanlar, karısını ezen kocalar, ailelerin birbirine uyumsuzluğu hepsi can sıkıcı hikayeler. Belki bunlara bir çözüm bulunamaz ama öncesinde farkında olup bir yol haritası da çıkarılabilir. Evlilik zor zanaat neticede. Tam buna uygun, sevdiğim bir söz ile bitirmek istiyorum; "Evlilik bir satranç oyununa benzer, tahta sudan, piyonlar ise buhardan yapılmıştır."
2023 29. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2023 17:12
Kitabın adı "Evlenmeden Önce" olmasına rağmen bence sadece evlilik yolunda adım atacakların değil evlenmiş insanların hatta anne babaların da okuması gereken bir kitap. Evleneceğiniz adam/kadın da şu özellikleri arayın, şu varsa evlenin yoksa evlenmeyin gibi beylik laflar etmemiş tabii ki. Evlilik gibi kutsal ve önemli bir yola girmeden önce kendinizi ve ailenizi iyi tanıyın. Daha sonra evleneceğiniz kişiyi ve ailesini iyi tanıyın diyor ve iki önemli başlık açıyor. Denetim odaklı korku kültürü ve gelişim odaklı değerler kültürü. Bu iki başlık üzerinden yüz ya da can diye ayırdıgı iki kavram ortaya çıkıyor ki bunlarda yine kitabın mihenk taşlarını oluşturuyor. Denetim odaklı korku kültüründe büyümek ile gelişim odaklı değerler kültüründe büyümenin, yetişmenin insan hayatını, eş seçimini, evliliğini nasıl etkilediğinden bahsediyor ve okur mektuplarıyla anlattıklarını destekliyor. Tereddütsüz bir şekilde okuyun ve okutun. Sürç-i lisan etmiş isek affola..
Evlilik
2023 38. kitabı
Kimine mutluluk,kimine huzur,kimine düzenli bir hayat,kimine bir kase sıcak çorba,kimine başka şeyler cağrıştıran bir kelime.Sahi evli insanların hepsi neden evlendi? Yada evliliğin ne demek olduğunu bilerek mi evlendi? Doğan Cüceloğlu'nun kaleminden bilgilendirici bir kitap.Bir çok okurun mektubu ile örneklendirme yapması konuları daha anlaşılır yapmış. Evlilik toplumun temelini oluşturan bir kurumdur.İnsanlar var oldukça da devam edecektir.Peki evlenmeden önce bireyler nelere dikkat etmelidirler:Doğan Cüceloğlu'na göre;Kaygılar,beklentiler,değerler ve kurallardır.Bu tarz konular konuşulmalıdır ki evlendikten sonra "Ben seni böyle tanımıyordum,çok değiştin"gibi söylemler ortaya çıkmasın.Evlilik öncesi küçük gibi görünen sorunların konuşup karara varılmazsa bir çığ gibi büyüyüp problemlere dönüşmesi kaçınılmaz olacaktır. Bir diğer konu ise sadece eşle değil onun ailesi ile de evlenmek.Ben bu kitabı okuyana kadar bu görüşün tam tersine katılıyordum ama bu kitapla birlikte fikirlerim değişti çünkü birey aileden bağımsız olamayacağı için siz ne kadar aileyi istemeseniz onlarla görüşmeseniz bile onları temsilen bir kişi daima yanınızda.Bu yüzden evlenilecek kişinin yaşadığı çevre de dahil olmak üzere kapsamlı bir tanışma gerçekleşmelidir. Sadece sevgi ile tüm sorunlar aşılmıyor maalesef ki böyle olsaydı sanırım mutsuz evlilikler olmazdı. Kitapta"kimse boşanmak için evlenmez elbette,fakat boşanmış olsalar bu kadar mutsuz karı-koca olmazdı etrafımızda"cümlesine çok büyük hak verdim çünkü gerçekten bizim toplumumuzda evlilikler çok kolaya indirgeniyor ve boşanmalar zorlaşıyor.Pek çok sebebi var tabiki bu durumun fakat en sık tekrarlanan sebeplerden biri de "çocuklarım için katlanıyorum,çocuğum babasız/annesiz kalmasın" düşüncesidir.Ama o çocuğun mutsuz bir ailede

Doğan CüceloğluYazar · 44 kitap
Mehmet Doğan Cüceloğlu (9 Şubat 1938, Mersin – 16 Şubat 2021, İstanbul), Türk psikolog ve akademisyendir. Uzun yıllar birlikte çalıştığı ağabeyi Şahin Cüceloğlu da yazardır. Kişisel gelişim kitapları ve televizyon programı ile tanınmıştır. 1980-1996 yılları arasında ABD'nin Fullerton şehrindeki Kaliforniya Eyalet Üniversitesinde görev yaptı; kırktan fazla bilimsel makale yayımladı. 1990'lardan itibaren Türk insanının duygu, düşünce ve davranışlarını bilimsel psikoloji kavramları ile inceleyen Türkçe kitaplar yayımladı. 1992'de yayımlanan İçimizdeki Çocuk adlı kitabı, onun en popüler kitaplarındandır. 1996'da Türkiye’ye dönerek üniversite öğrencilerine, öğretmenlere, ana-babalara ve iş adamlarına yönelik seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları yapmıştır. Mersin'in Silifke ilçesinde 11 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak 9 Şubat 1938 tarihinde dünyaya geldi. Ortaokulu Silifke'de; liseyi Ankara ve Kırklareli'nde bitirdi. İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldu. Mezuniyetinden sonra aynı üniversitede akademik kariyerine başladı ve Mümtaz Turhan'ın asistanlığını yaptı. 1964 yılında Amerikan Psikoloji Derneği bursu ile ABD'ye giderek Illinois Üniversitesinde Charles E. Osgood danışmanlığında dil psikolojisi (psikolinguistik) alanında doktora yaptı (1967). Doktora eğitimi sırasında evlendi ve bu evlilikten üç çocuk sahibi oldu. Türkiye'ye döndükten sonra akademik kariyerine İstanbul Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesinde devam etti. 1975 yılında doçent unvanını aldıktan sonra Fulbright Araştırma Bursu için başvurdu ve aldığı burs ile Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley)'de ziyaretçi öğretim üyesi olarak bulundu. Ailesini ABD'de bırakarak Türkiye'ye dönen Cüceloğlu, Hacettepe ve Boğaziçi üniversitelerinde yarı zamanlı olarak ders verdi. İlk kişisel gelişim kitabı "İnsan İnsana"yı yayımladı (1979). Ailesine yakın olmak için 1980'de ABD'ye döndü 1996 yılında emekli olana kadar Fullerton şehrindeki Kaliforniya Eyalet Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. ABD'de yaşarken Türkçe kişisel gelişim kitapları yayımlamaya devam eden Cüceloğlu, ikinci kitabı olan "İnsan ve Davranışı"nda (1991) modern psikolojinin temel kavramlarını Türkiye'den yerel öykülerle ele aldı. Emekli olduktan sonra Türkiye'ye döndü ve üniversite öğrencilerine, öğretmenlere, ana-babalara ve iş adamlarına yönelik seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları düzenlemeye ağırlık verdi. 1999 yılında Persil adlı temizlik firmasının sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlenen "Temiz Aile, Temiz Gelecek" başlıklı sohbet programları çerçevesinde televizyonda sohbet programları yapmaya başladı. Yazdığı kitaplar ve televizyon programları yoluyla Türkiye’de alanında, eğitim camiasında ve veliler arasında tanındı. Televizyon programlarının ve seminerlerinin içeriğini kitap hâline getirdi. Yıldız Hacıevliyagil ile ikinci evliliğini yaptı. Hayat öyküsünü anlatan İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog adlı kitabını 2013 yılında yayımladı. Deniz Bayramoğlu'nun Doğan Cüceloğlu ile yaptığı söyleşi kitabı "Kendini Keşfetmeye Zorluklarla Başa Çıkmaya Var mısın? - Güçlü Bir Yaşam İçin Öneriler" adlı söyleşi kitabı Ocak 2021'de yayımlandı. 16 Şubat 2021'de İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki evinde aort damarı yırtılması nedeniyle 83 yaşında hayatını kaybetti. 18 Şubat 2021'de Levent Camii'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Aşiyan Mezarlığı'nda defnedildi. 2021'de İstanbul'un Küçükçekmece ilçesindeki Küçükçekmece Fen Lisesinin adı Doğan Cüceloğlu Fen Lisesi olarak değiştirilerek hatırası yaşatılmıştır. Kitapları - İnsan İnsana (1979) - İnsan ve Davranışı (1991) - İçimizdeki Çocuk (1992) - 'Miş' Gibi Yetişkinler: Yetişkin Çocuklar (1994) - İçimizdeki Biz (1996) - İyi Düşün Doğru Karar Ver (1998) - Savaşçı (1999) - ‘Keşke’siz Bir Yaşam İçin İletişim: İletişim Donanımları (2002) - Başarıya Götüren Aile - Sınav Döneminde Ana Babalık (2006) - Bir Kadın Bir Ses (2006) - Korku Kültürü: Niçin 'Mış Gibi' Yaşıyoruz? (2008) - Onlar Benim Kahramanım (2009) - İnsan İnsana Sohbetler (2011) - İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog (2013) - Gerçek Özgürlük (2014) - Derviş'in Aklı: Profesör Ahmet Dervişoğlu ile Sohbetler (2016) - Öğretmenim Bir Bakar Mısın?- Öğretmen'in Gücü Üzerine (2018) - Var Mısın? (2021) - Geliştiren Anne-Baba (2021) - Evlenmeden Önce (2021) - Öğretmen Olmak