2024 129. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2024 08:17
Merhabalarrrr! Stephen Crane, "Canavar"da, siyah bir adam olan Henry Johnson'ın yaşadığı trajik olayı merkeze alıyor. Bir kazanın ardından yüzü tanınmaz hale gelen Henry, toplum tarafından bir canavar olarak damgalanıyor. Bu damgalama, sadece fiziksel bir deformasyon değil, aynı zamanda toplumun siyahlara karşı önyargılarının bir yansıması. Romanı okurken, Henry'nin yaşadığı acıyı, yalnızlığı ve çaresizliği derinden hissediyorsunuz. Yazar, karakterin iç dünyasını o kadar başarılı bir şekilde yansıtıyor ki, okuyucu onunla empati kurmakta zorlanmıyor. Aynı zamanda, toplumun ikiyüzlülüğü ve adaletsizliği karşısında da büyük bir öfke duyuyorsunuz. Stephen Crane'in dili, yalın ve etkileyici. Olayları olduğu gibi anlatırken, aynı zamanda okuyucunun duygularıyla oynuyor. Özellikle Henry'nin iç sesindeki çığlıklar, okurun yüreğine dokunuyor. Kitap sadece ırkçılığın değil, aynı zamanda insan doğasının karanlık yönlerinin de bir eleştirisi. İnsanların birbirlerine nasıl kolayca yabancılaştığını, önyargılarının nasıl körleştirebildiğini ve adaletin göreceli bir kavram olduğunu gözler önüne seriyor. Bu romanı okurken, kendimizle ilgili birçok soru sormaya başlıyoruz. Bizler ne kadar hoşgörülüyüz? Başkalarının acılarını anlamaya ne kadar çabalıyoruz? Adaletsizliğe karşı ne kadar duyarlıyız? "Canavar", okunması gereken bir eser. Hem edebi değeri hem de taşıdığı mesajlar açısından oldukça zengin bir novella. Bu kitabı okuduktan sonra, dünyaya ve insanlara bakış açınızın değişeceğine eminim. •Sanıyorum ki ondan geriye yaralanacak pek de bir şey kalmamış, değil mi? Sanırım yaralanabileceği kadar yaralanmış zaten.. Sayfa 53
Edebiyat & Roman
CanavarStephen Crane · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20194,230 okunma