2024 122. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2024 00:00
Herkese Merhaba Bugün sizlere Gencoy Sümer kaleminden Lanetli Evin Katili kitabının yorumu ile geldim Kasım ayının sıradaki kitabı 2024 yılı basımlı 329 sayfalık bir kitap 1990 yılında geçen bir Katil kim? polisiyesi. İstanbul'un en eski sayfiyelerinden Güzelhisar'daki koyun tam uç kısmında kumsalın üzerine inşa edilmiş denizle iç içe olan yalıda yetmiş yıl önce gizemli bir cinayet işlenmiş, Kadıköy'deki St. Bernard Koleji'nin Fransız müdürünün karısı, iki çocuğu ve çocuklarının mürebbiyesi öldürülmüştü. Cesetler hiçbir zaman bulunamamıştı. Belde halkı lanetli olarak adını çıkarıp, sokağından geçilmeyen evi 1950'ler de Geredeli iş adamı olan Fikret Erbay satın almıştı. Ailesinin, akrabalarının hayatına müdahale eden, zengin ve sevilmeyen bir adam olarak tanınırdı. Fikret, karısı Tülin, oğlu Melih ve kız kardeşi Füsun eve yerleşmesinden sonra da evin uğursuzluğu devam etti. 1965 yılında Fikret'in oğlu Melih evin bahçesindeki bir ağaca kendisini astı. Oğlunun intiharından beş yıl sonra aklını kaybeden karısı Tülin akıl hastanesinde vefat etti. Füsun ise kaç yaşına gelmiş hala evlenemiyordu. Üstelik ev de sesler duymaya bahçe de hayalet görmeye başlamıştı. Geçmişi kanlı ve karanlık, tekinsiz bu evde lanet devam mı ediyordu? Ayten öğretmen altmış yaşında emekli bir öğretmendi. Eşi Cihat'ı kaybetmiş Güzelhisar'daki evlerinde köpeği Karabaş ile birlikte yaşıyordu. Ayten öğretmen kitap okumayı çok sever, özellikle polisiye kitaplarını, en sevdiği yazar da Agatha Christie. "Miss Marple" lakaplı keskin, kıvrak bir zekaya, olayları farklı açıdan görme kabiliyetini sahipti. Kendisi Füsun'un tek ve yegane dostuydu. Zaman ilerlemiş 1990 yılına gelinmişti. Koca yalıda bir tek Füsun ve Fikret kalmıştı. Fikret ağır hasta olmuş kendisine sürekli bakmakla sorumlu Sibel adında bir hemşire tutulmuştu. Fikret'in durumu ağırlaşınca ölmüş olan erkek kardeşinin karısı Süreyya Hanım, üç oğlu Mümtaz, Enver, Güray ve ikisinin eşleri Neşe ve Nurşin eve gelmişti. Bir tarafta tek düşündükleri bir an ölmesi ve mirastan alacakları pay olan akrabaları, diğer tarafta onu umursayan kardeşi Füsun. Bir akşam yalıya Ayten öğretmenin de yakından tanıdığı Korhan adında avukat gelir. Fikret'i ziyaret eder. Avukat, Fikret'in kayıp torununu bulmasını istediğini söyler ve evde bir telaş başlar. Üstelik bir de vasiyetname yazdırır. Olaylar o akşamdan sonra patlak vermeye başlayacaktır. Sabahına Fikret Erbay ölür. Hemşire telaş içinde evden ayrılır. Birkaç gün sonra o da evinde ölü bulunur. Avukat Fikret'in torunu Levent'i bulur ancak dede torun tanışamazlar. Torunun bulunduğu o günlerde onun çok sevdiği baba dediği yakını da öldürülür. Bu sırada peş peşe ölümlerin katili henüz bilinmez ama sebebi bellidir miras... Karakterleri Ayten öğretmenin ağzından öğreniyor ve olayları sanki bir dedikodu havasında namı diğer Miss Marple ile en ince detayına kadar tabi ki eski öğrencisi olan savcı Serkan ile birlikte çözmeye başlıyor. Ama her çözüm yeni sorulara gebedir. Yedi kişi içerisinden katil hangisiydi? Kusursuz bir plana sahip katil kim? Kayıp anahtar, yüzük, bahçedeki hayalet, vasiyetname ve bir sürü cevaplanmamış sorular... Yazarın kalemiyle tanışma kitabım. Tek kelimeyle muazzamdı. Bu yıl ki favorilerimden biri. Soluksuz, bir gecede okudum. Bir an bile tansiyonu düşmeyen olay örgüsü, kurgusu muhteşemdi. Ben iki kişi üzerinde yoğunlaştım hep ama resmen ters köşe etti. Sonu tahmin edilemeyen tüm taşlar yerine bir bir oturuyor. Yazarımızın kalemine sağlık Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum bırakabilirsiniz Okumayı ihmal etmeyin im t u b i s ʚĭɞ
Lanetli Evin KatiliGencoy Sümer · Herdem Kitap Yayınları · 202439 okunma