2024 56. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2024 22:07
Kitapta 18 yaşında bir genç kız ile kızın babasından bile 10 yaş büyük 50li yaşlardaki evli bir adamın aşk hikayesini ön plana alarak, Doğu ve Batı Almanya’daki toplumların yaşamlarını, Berlin duvarının yıkılması, komünizmden kapitalizme geçiş süreci, benzer gibi görünen ancak belirli yönlerden de çok farklı iki toplumun birlikte yaşamaya entegrasyon süreçlerini anlatıyor. Bol bol klasik müzik, tiyatro ve sanat eserleri içeriyor kitap. Yazar kitabın başında hikayenin sonunu vererek bir şekilde merak unsurunu kitap boyunca canlı tutmayı başarmış ancak aralarındaki yaş farkı bu kadar büyük olan iki insanın saplantılı aşkını okumak yer yer epey zorlayıcıydı. Hele bir de kızın aile bireylerinin kızda oluşan psikolojik sorunları görmelerine rağmen pek de duruma müdahil olmamaları ayrı bir rahatsız edici unsurdu. Kitabın sonunda keşke kızın nasıl adamdan uzaklaşabildiği ve şu anki yaşamı hakkında biraz daha bilgi sahibi olabilseydik okur olarak belki içimize birazcık su serpilirdi diye düşünüyorum. Yazarın diyalog oluşturma biçimini beğendim. Bölümlerin kısa kısa olması ve paragrafın bir kızın bir adamın hayatına geçiş için kullanılması beğendiğim bir ayrıntıydı. Bence yer yer karakterlerin kafalarının içinde gezinmek anlatımı daha derinleştirmiş. Bir olayın kız ve adam tarafından nasıl algılandığını görmek açısından güzel bir teknik olmuş. Bütün bunlara rağmen çok içine giremediğim, bitirdiğimde bir yarım kalmışlık hissi oluşturan bir anlatıydı. Yunan tanrısı Kairos bilmediğim bir ayrıntıydı. İnsanın yaşantısında müdahale edebileceği ve kullanabileceği fırsatları taşıyan An'lara Kairos denmekteymiş. Ezop’a göre Kairos ''Keldir ama önünde bir perçemi vardır ve çok hizlı koşar. Onu önden kavrayıp tutabilirsin ama ilerledikten sonra onu Zeus bile yakalayamaz.'' Hayattaki Kairosları yanımızdan hızla geçip gitmeden yakalamanın önemini, belki de istenen yaşama ulaşabilmek için riskler almak gerektiğini anlatıyor yazar. Kairos, Erpenbeck’ten okuduğum ilk kitaptı. Yazara diğer kitapları ile bir şans daha vermeyi düşünüyorum.
KairosJenny Erpenbeck · Can Yayınları · 20231,116 okunma