2024 28. kitabı
Abartısız 10 senedir kitaplığımda duran kitabımı sonunda okudum.Okuma tıkanıklığı yaşadığınız bir dönemde okuyabileceğiniz,çok akıcı ve güzel çeviriye sahip bir kurgu. David 50li yaşlarında bir profesördür ve dersine giren bir öğrencisiyle ilişkisi olur.Bir şekilde herkese yayılan bu durum David'in hayatını alt üst eder.Pişmanlığını dile getirmesi durumunda daha makûl bir savunma yazabileceğni ve çok sarsılmadan bu süreci atlatabileceğini söyler meslektaşları,arkadaşları.Ama bizim profesör onların tembihlediği günah çıkarma tarzında bir girişimde bulunmaz.Yaptığını kabul eder ama çekip gider o diyardan.Rotası kızı Lurie'nin çiftlik evidir.Çok ayrıntıya da girmek istemiyorum ama buradan sonra kitabın zirveye ulaştığı olayların patlak verdiği yerdir.David'in Melanie'sine gösteremediği empatinin ardından Allah'ın bir tokadı gibi.Öğrencisine acımayan profesör,çiftlikte kötü muamele gören hayvanları görünce derbeder olur. David öyle bir hayat yaşıyor ki inceleme yazanlar bir çok sembol,metafor bulmakta.Gerçekten Güney Afrika'nın yerlileri ve beyazlar arasında toprak mülkiyeti konusundaki çekişmeler,zorbalık,sınıf farklılığı konularına yönelik semboller bolca var. Kitabı genel anlamda beğendim ama yetişkinlere yönelik olduğunu belirtmeliyim.Elinizde kitaptan varsa benim kadar beklemeyin lütfen.
UtançJ. M. Coetzee · Can Yayınları · 20163,528 okunma