2024 9. kitabı
Spoiler içerir " Her durumda ona her şeyimi verebilirim, ama bir erkek olarak bağımsızlığımı vermem."(syf. 840) Anna Kareninayı ölüme götüren asıl düşünce buydu bence; Vronsky'nin Anna'yı bağımsızlığına tehlike olarak görmesi ve onu kırdığını bilmesine rağmen odadan çıkıp gitmesini sağlayan anlamsız düşünce. Doğruyu söylemek gerekirse bu kitabı okumak beni çok zorladı. Bunun nedeni yazım dilinin zor olması gibi bir durum değildi, olayların akışıydı benim için. Anna'nın verdiği kararlar doğrultusunda hayatındaki bir sürü şeyi Vronsky için feragat etmesine rağmen karşılığını alamaması ve hikayenin sonuna doğru Anna'nın girdiği hezeyanlar karakteri çok sorgulamama yol açtı. Anna gibi güçlü, güzel ve akıllı bir karakterin girdiği durumu okurken "İnsan gerçekten bazen kalbini dinlememeli." diye düşünüyordum. Özelikle biz kadınlar için... Ben kitabı okurken olaylara daha cinsiyet rolleri üzerinden yaklaştığım için de böyle düşünüyor olabilirim ama Anna Karenina asla bu şekilde bir sonu hak etmiyordu. "Bana olan aşkının özgürlüğüne engel olmaması gerektiğini kanıtlamak istiyor. Ama benim için kanıta ihtiyaç yok, bana sadece aşk gerekli. Burada, Moskova'daki bu hayatımın ne kadar zor olduğunu anlamalıydı. Ben yaşıyor muyum? Yaşamıyorum, geciktikçe geciken bir çözüm bekliyorum. İşte yine yanıt yok!"(syf. 914) Anna Karenina Lev Tolstoy
Anna KareninaLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Yayınları · 202555,6bin okunma