2024 9. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2024 20:39
Fareler ve İnsanlar, an itibariyle bitirdiğim ve popülaritenin etkisiyle fazlaca abartıldığına kanaat getirdiğim kitap. Pek çok kişinin çokça gördüğünü, hakkında övgüler duyduğunu, merak ettiğini ve bir gün mutlaka okumayı düşündüğünü düşünüyorum, tıpkı benim gibi. Çokça beğenilen, anlamlı bulunan, tavsiye edilen ama benim çok bir anlam bulamadığım, neden yazıldığına ne anlatmak istediğine anlam veremediğim bir kitap oldu. Bu noktada popülerizmle birlikte abartıldığını ve insanların, bu kadar beğeniliyorsa, okunuyorsa mutlaka bir anlam vardır diyerek bir anlam bulduğunu ve beğendiklerini düşünuyorum. Ve yine bu noktada benim kaçırdığım noktalar varsa, altında yatan anlamlar mesajlar varsa bunu da öğrenmek isterim. Bana katılan ya da katılamayan yorumları da merak ediyorum açıkçası. Kitapta birine zıt iki karakterin dostluğu söz konusu. Biri zeki ve ufak tefekken diğeri iri yarı ve yarım akıllı. Her ne olursa olsun birlikteler, aklı yerinde olan diğerini hep koruyor kolluyor. Ama diğerinin tuhaf takıntıları da var. Bu takıntılar da bana tuhaf geldi açıkçası. Eğer bir takıntı bir canlıya zarar veriyorsa o masum bir takıntı değildir. Ki kitapta karakterin takıntısı canlılarla, hayvanlara ve dahi insanlara zarar veriyordu. Arkadaşı her ne kadar onun yanında olsa destek olsa da bu konuda bir üzüntü belirtisi göstermemesi beni şaşırttı, hayal kırıklığına uğrattı açıkçası. Ki kitapta ölümler karşında tepki de çok büyük değil gibi bir şeydi. Kitabın sonu evet üzücüydü ama öyle bir durumun öncesinden bağımsız yarattığı bir üzüntüyü bu. Daha zeki karakter, arkadaşının potansiyelini bilerek onu yalnız bırakmamalıydı mesela. Böyle olmazdı. Bunlar haricinde, arkadaşlıkları güzeldi, kurdukları hayal, buna tutulmaları güzel ve bazı noktalarda yürek burkucuydu. Diline gelirsem, hemen bir çırpıda okunacak akıcı bir dile sahip. Bir oturuşta kolayca bitirilebilir. Zannediyorum bubkadar beğenilmesinde bununda etkisi var. Bir yandan beklentim çok yüksek olduğu için beni tatmin etmemiş olabilir. Diğer yandan eser vaktiyle olan ve 2018 yılında kaldırılan 100 Temel Eser listesinde bulunuyormuş. Bu listeye neden girdiğine dair de bir fikrim de yok. Mutlaka okumalısın, sana çok şey katar, çok duygusal ya da sen de derin izler bırakır gibi cümleler kuracağım bir kitap olmadı asla. Tercihi size bırakıyor, dediğim gibi farklı görüşlere her zaman açığım, aynı ya da farklı yorumlarınızı bekliyor, keyifli vakitler, okumalar diliyorum. Fareler ve İnsanlar
Fareler ve İnsanlarJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 2023211,7bin okunma