·52 syf.····Okunma: 24 Kasım 2024 12:07 Dünya edebiyatında en çok tanınan Türk yazarlardan biridir Cengiz Aytmatov. Eserleri 176 dile tercüme edilmiştir. Kızıl Elma adlı hikaye kitabı Aytmatov'un ilk dönem eserlerindendir. Anlatmak istediğini direkt veren, okuru yormayan ve genelde sembolizm içeren bir dile sahiptir. Hikayeleri genellikle bozkırlarda, köylerde veya küçük kasabalarda geçen Aytmatov, bu kez bize şehrin ortasından bir şehir hikayesi anlatıyor. Karısıyla sorun yaşayan ve ayrılmanın eşiğinde olan İsabekov’un geçmişe dönüş yaparak gençliğinde yaşadığı bir aşk hikayesini hatırlaması hikayenin ana temasını oluşturuyor. Karısıyla ayrılık sürecinde oluşu ve İsabekov'un kızı Anaraya bunu açıklamak için yazları sürekli gittikleri bir elma bahçesine götürmesi ve burada uğurlu sayılan büyük bir kızıl elma bulmaları anlatılıyor. Sembolizm içeren bir hikaye fakat kızıl elma ismi Türklerin tarihi kızıl elma ülküsünü çağrıştırıyor ve okuru yanıltabilir. Bence yayınevleri kızıl elma yerine kitabın orijinal adı olan ‘al elma’ adını tercih etmelilerdi.
•Oğulla Buluşma ise yirmi yıl önce savaşta oğlunu kaybeden yaşlı Çordon’un iç yakan özlemi işlenmiş. Oğlunun eskiden çalıştığı köye giderek onun dolaştığı yerleri dolaşmak, onun soluduğu havayı solumak ister Çordon. Köye giderken yakın köylerden birinde yaşayan Saparalı’ya oğlunun yaşadığı yalananı söylemesi ve bu yalana kendisinin de inanmaya başlaması, bozkırın ortasında ciğerinin yettiği yere kadar “Evet, benim bir oğlum var” diye haykırışı yoğun duygu hisleri okuyucuya geçecek şekilde anlatılmış.
Hikaye bakımından her iki hikaye de güzel. Zaman ayırırsanız 1 saat içerisinde okuyup bitirebileceğiniz bir kitap. Keyifli okumalar.