Oğulla Görüşme

Kızıl Elma

Cengiz Aytmatov

Puan vermedi·52 syf.·
2025 53. kitabı
Kızıl Elma Bozkırın bilge kalemi Cengiz Aytmatov ‘dan bozkırın hayat bilgiselinden bir kesit olarak iki tane öyküsünü barındırıyor. Kızıl elma ve oğulla görüşme kapanmayan yaralara dokunuyor, okuyucuyu buruk bir bakışla iki öyküsünde betimlemeleri ve tespitleriyle yaşama dair düşünmeye sevk ediyor. İnsanın sadrına dokunan romanlarının yanında bir çırpı da okunarak içine katan Kızıl elma ile aile ilişkilerinden aşk öyküsüne kapı aralarken, Oğulla görüşme öyküsüyle baba-oğul ve çevre üzerinden aile ilişkilerindeki ince nüanslara değiniyor. Ne zaman okusam kendimi dair bir şeyler bulduğum yazar, bozkırı betimlemesiyle ve sosyolojik tespitleriyle her zaman fark yaratıyor. Bizim kültürümüzü yazanların duygusu kalem ucunun sivri yanından burukluğu hissettiriyor… Bir çırpıda okunacak Nadide iki tane öyküsüyle birlikte Cengiz aytmatov kitaplıklar da bulunması gereken bir kültür elçisi, zihinlerde hoş bir tat bırakıyor… Herkese keyifli okumalar…
Düşünce
2025 15. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2025 23:56
Bu kitap hakkında kısa bir yorum yapacak olursak; yazarın yazmış olduğu kısa hikâyelerinden oluşan bir derleme olarak öne çıktığını söyleyebiliriz. Yazar bu hikâyelerinde insan psikolojisine, toplumun çağa göre dönüşümüne ve bu dönüşümde geleneksel değerlerin modern dünyaya karşı yaşamış olduğu çatışmalara dair derin gözlemlerine yer verdiğine değinebiliriz. Kendi kültürünün Sovyetler döneminde yaşamış olduğu değişimlere çarpıcı anlatımlar sunuyor. Kızıl Elma isimli kitabında sembol olarak kullandığı bu terimi bir ülkü ya da bir hayalden fazlası olarak bireyin iç dünyasındaki arayışını konu alıyor. Kızıl elma bir hedef ve bu hedefe ulaşırken yaşanan içsel yolculuğun simgesidir. Yazar bu kitabında akıcı bir şiirsel dil kullanırken doğayı ve duyguları sade bir dille okuyucuya sunar. Kitabındaki karakterler sıradan insanlar olmasına rağmen çizmiş olduğu derinlikli portreler okuyucuyu karakterlerin iç dünyasına çekmeyi başarır. Keyifli okumalar dilerim…
2025 57. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2025 12:40
Kızıl Elma Oğulla Görüşme, benim çok severek okuduğum ve bir o kadar da hüzünlenip için için ağladığım kitaplardan oldu. Kitap, içerisinde 2 tane hikaye barındırıyor. Birincisi Kızıl Elma, ikincisi Oğulla Görüşme. Kızıl elma'da buhranlı bir evlilik yaşayan İsabekov'a üzülürken, Oğulla Görüşmede ise Çordon'un savaşta vefat eden oğlu Sultan'a olan özlemini, onu bulma arzusunu okuyoruz. Kitabı satın aldığım zaman bu kadar üzüleceğimi asla düşünmezdim. Ama söz konusu Cengiz Aytmatov’un kalemi olduğunda o ustalıklı dil karşısında elinizde olmaksızın kendinizi karakterlerin yerine koyuyor ve gözyaşlarınıza hakim olamıyorsunuz. Savaş'ın o acı yüzüne, geride kalanların yaşadıklarına en net ve en yakından tanık oluyorsunuz. Benim için yeri ve kalemi bambaşkadır yazarımızın. Eğer ki bir çırpıda okuyayım ve okurken de beni hüzünlendirsin diyeceğiniz bir kitap arayışındaysanız kesinlikle bu eseri sizlere tavsiye ediyorum.
Alıntı
Minicik ama Derin İki Hikaye
2026 6. kitabı
Kızıl Elma Burada; sevdiklerimize onları ne kadar sevdiğimizi, değer verdiğimizi göstermenin önemini konu edinmiş, Aytmatov. Zamanında uzaktan sevdiği bir kız için hissettiği duyguları, onun için her şeyin en güzelini vermek istediğini ve ona ne kadar değer verdiğini görüyoruz ancak bu değeri, sevgiyi eşine veremiyor! Yaptığı hataları kızının o bahsi geçen kızıl elmayı bulması sonucunda fark ediyor aslında. Ondan sonra da idrak etse de asıl vurguyu yine çocuğu yapıyor: "Anne, bizi karşıla. Sana kırmızı bir elma getiriyoruz." Çocukların bir şeyleri bilmeden hissetmesi ve durumu nasıl kurtarabileceklerini de görmüş oluyoruz. Şirin bir hikayeydi, sevdim. Oğulla Görüşme Burada da savaşta ölmüş oğluna yas tutan adamı anladığımız bir bölüm okumuş olduk. Kısacık bir hikayeydi ama verilen minik detaylarla ben karakterlerin hepsine ayrı ayrı hak verdim. Yaşlı adamı suçlamaya kalksam suçlayamam. Oğlunun kararına saygı duydu sadece. Ve bence bu daha zor olandı. Kolay olan ise onu hiçe sayıp 'gidemezsin' demek olurdu bana göre. Ablalarına da hak verdim, kardeşleri için endişe edip onu kurtarmak istediler. Babalarını ikna etmeye çalıştılar, olmadı. Sonra kendileri engel olmaya çalıştılar kardeşlerinin o kadar genç yaşta üstelik anneleri hasta iken askere gitmesine, o da olmadı. Babaları engel oldu onlara. Karşı çıksalar da olacak olan, bir şekilde oluyor. Yine de onlar da sonuna kadar haklıydılar. Askere gidecek genç ise daha 1 senelik öğretmenken askerliğe gönüllü olarak katılmış. Baktığımızda mantıklı gelmiyor başta. 'Neden kendi rızanla ölüme yürümek istiyorsun ki?' diyor insan. Ta ki onu askere uğurlamaya gelen kızın hikayeye dahil olduğu ana kadar. Ondan sonra anlaşılıyor ki o kız için askere gitmek istemiş, genç. Ona erken kavuşmak için. Yani ben öyle anladım,
İnceleme
2021 37. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2021 22:45
Cengiz Aymatov'un ;insanın yeryüzü tecrübesini ustalıkla hikaye ettiği bu kısa ve sürükleyici eserini ,içindeki dünyayı tekrar görmek isteyen okumalı... Yıkık dökük anıları ne de güzel onardın sen Aymatov!
2025 38. kitabı
Cengiz Aytmatov’un Kızıl Elma – Oğulla Görüşme kitabı, kısa olmasına rağmen okuyanda derin duygular uyandıran bir eser. Kitap yalnızca iki öyküden oluşuyor; fakat her iki öykü de insan ruhunun farklı yönlerini, sevginin farklı boyutlarını öyle etkileyici biçimde işliyor ki, okur her satırda kendini öykünün içinde buluyor. İlk öyküde, bir elma üzerinden insan sevgisi ve doğayla kurulan ilişki simgesel bir biçimde anlatılıyor. Bu basit gibi görünen olay, insanın başkalarına duyduğu şefkatin ve küçük ama anlamlı jestlerin ne kadar değerli olabileceğini gösteriyor. Karakterlerin birbirine ve yaşama karşı beslediği sıcaklık, okuyucuda derin bir empati ve duygusal bağ oluşturuyor. İkinci öyküde ise evlat sevgisi ve vatan sevgisi ön plana çıkıyor. Karakterlerin sevdiklerine ve yaşadıkları topraklara duyduğu bağlılık, okurun hem yüreğini hem de vicdanını etkiliyor. Her iki öykü de kısa olmasına rağmen, sevginin gücünü ve değerini yoğun bir biçimde hissettiren, düşündüren ve kalpte iz bırakan bir nitelik taşıyor.
2021 7. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2021 22:03
Çok, çok güzeldi.. Iki hikayeden oluşuyor bu kısa kitap. Ilki Kızıl Elma. Bir adamın, çocuğunun sayesinde hatırladığı yasanmisligi ve bunun eşiyle olan bağını, ona karşı olan sevgisini görmesini sağlaması.. İkincisi ise "Ogulla Gorusme" savaşta oglunu kaybeden bir adamın, duygularıyla yüzleşmesi.. Aytmatov bu yüzden Aytmatov... Doyumsuz bu iki hikaye acı tatlı hisler bırakıyor..
2024 17. kitabı
Kızıl Elma... Aşkın, tutkunun, yoğun duyguların daha güzel bir ifadesi olabilir miydi? Hele ki karşılık alamayıp, kalbi kırılan gencin yaşadığı o anın aklına daha da saplanması, onu içine çekmesi ve neticede bir daha kimseye "kızıl elma" almamasının daha güzel bir anlatımı nasıl olabilirdi?
·52 syf.·
2024 28. kitabı
Kendi milletinin değerlerini, kendi milletine olan katıksız sevgisini, kültürünü ve aidiyetini faşistlik ırkçılık ve şerefsizlik yapmadan anlatabilen yegane yazardır Aytmatov. Düşünün ki bir insan millet sevgisiyle milletinin kültürüyle o kadar dolu ki, yazdığı her şeyde onun o güzel naifliğini merhametini ve çelik şefkatini görmek mümkündür. Öyküde samimiyet ve sıcaklık konusunda benim ilk sıramı daima meşgul edecek insan Aytmatovdur. İkinci sırada ise Stefan Zweig. İki güzel, iki sıcak iki dolu dolu öyküsüyle bu kitapta karşımıza çıkan yazarın diline üslubuna ve akıcılığına hayran olmamak elde değil. Kızıl Elma deyince akla ilk gelen kafatasçı milliyetçilerin argumanı olsa da öyle değil aslında. Kızıl Elma bir aile dramının hikayesi. Oğulla Görüşme ise ayrı bir kulvar. Askerde vatanı için savaşarak ölen oğlunun askere gidiş hikayesi. Her iki öykü de aslında bir çok şey anlatır bize. Sadakati, sevmeyi, fedakarlığı ve aidiyeti. Aytmatov yine dimakta muhteşem bir tat bırakıyor. Rahmetle, sevgiyle...
2024 19. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2024 12:07
Dünya edebiyatında en çok tanınan Türk yazarlardan biridir Cengiz Aytmatov. Eserleri 176 dile tercüme edilmiştir. Kızıl Elma adlı hikaye kitabı Aytmatov'un ilk dönem eserlerindendir. Anlatmak istediğini direkt veren, okuru yormayan ve genelde sembolizm içeren bir dile sahiptir. Hikayeleri genellikle bozkırlarda, köylerde veya küçük kasabalarda geçen Aytmatov, bu kez bize şehrin ortasından bir şehir hikayesi anlatıyor. Karısıyla sorun yaşayan ve ayrılmanın eşiğinde olan İsabekov’un geçmişe dönüş yaparak gençliğinde yaşadığı bir aşk hikayesini hatırlaması hikayenin ana temasını oluşturuyor. Karısıyla ayrılık sürecinde oluşu ve İsabekov'un kızı Anaraya bunu açıklamak için yazları sürekli gittikleri bir elma bahçesine götürmesi ve burada uğurlu sayılan büyük bir kızıl elma bulmaları anlatılıyor. Sembolizm içeren bir hikaye fakat kızıl elma ismi Türklerin tarihi kızıl elma ülküsünü çağrıştırıyor ve okuru yanıltabilir. Bence yayınevleri kızıl elma yerine kitabın orijinal adı olan ‘al elma’ adını tercih etmelilerdi. •Oğulla Buluşma ise yirmi yıl önce savaşta oğlunu kaybeden yaşlı Çordon’un iç yakan özlemi işlenmiş. Oğlunun eskiden çalıştığı köye giderek onun dolaştığı yerleri dolaşmak, onun soluduğu havayı solumak ister Çordon. Köye giderken yakın köylerden birinde yaşayan Saparalı’ya oğlunun yaşadığı yalananı söylemesi ve bu yalana kendisinin de inanmaya başlaması, bozkırın ortasında ciğerinin yettiği yere kadar “Evet, benim bir oğlum var” diye haykırışı yoğun duygu hisleri okuyucuya geçecek şekilde anlatılmış. Hikaye bakımından her iki hikaye de güzel. Zaman ayırırsanız 1 saat içerisinde okuyup bitirebileceğiniz bir kitap. Keyifli okumalar.

Cengiz AytmatovYazar · 68 kitap
Cengiz Aytmatov, (Kırgızca: Чыңгыз Айтматов (Çıňğız Aytmatov), Rusça: Чингиз Торекулович Айтматов) (d. 12 Aralık 1928, Kırgızistan - ö. 10 Haziran 2008, Almanya). Ünlü Kırgız Türkü edebiyatçı, gazeteci, çevirmen ve siyasetçi. 12 Aralık 1928 tarihinde Kuzeybatı Kırgızistan'daki Talas eyaletinin Şeker köyünde doğdu. Babası Torekul Aytmatov, Sovyet Kırgızistanı'nda seçkin devlet adamı idi, ancak 1937'de tutuklandı ve 1938'de kurşuna dizildi. Tatar kızı olan annesi Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva tiyatro aktrisiydi. Adı, Cengiz Han'dan esinlenerek konulmuştur. Gençliği sıkıntılı bir döneme denk gelmişti. O dönemde zaten yeni yerleşmeye başlayan siyasî sistemle, bir de savaşla mücadele etmek zorundaydı. Çok genç yaşta çalışmaya başladı; çünkü II. Dünya Savaşının SSCB üzerindeki etkileri gençleri de etkiliyordu, yetişkinler savaşta olduklarından, gençlere büyük iş düşüyordu. On dört yaşında köyündeki sekreterliğe girdi. Burada tarım makinelerinin sayımı, vergi tahsildarlığı gibi işlerde çalıştı. Köyünden, Kazakistan'a giderek Cambul Veterinerlik Teknik Okulu'nda okudu. Daha sonra şimdiki Kırgızistan'ın başkenti olan Bişkek'e giderek burada Frunze Tarım Enstitüsü'nde öğrenimine devam etti. Ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'ne geçti ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova'da okudu. Yazmaya bu yıllarda Pravda gazetesinde başladı. Yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği'ne üye kabul edildi. 1963'te Lenin Ödülü'nü aldı. Eserleri yüz elliyi aşkın dile tercüme edildi. 1990-1994 yıllarında Sovyetler Birliği'ni ve Rusya Federasyonu'nu, sonra ise 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyeti'ni büyükelçi olarak temsil etti. Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 16 Mayıs 2008'de rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya'ya getirildi. Almanya'nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord'da tedavi gören Cengiz Aytmatov, komaya girdi.10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg'de hayatını yitirdi.