Deve Gözü

Orijinal Ülke:
Kırgızistan

2024 19. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2024 15:46
Karakterimiz Kemal adlı bir genç. Etrafında ki insanların karşı çıkmalarına rağmen Anarkay bozkırına çalışmaya gitmiştir. Ve umduğu iş değil su taşımacılığı düşmüştür nasibine. Ve Abakir... Kötü, huysuz ve bencil çalışma arkadaşı. Fazla uzatmayacağım. Çok kısa bir öykü 55 syf. Her zaman ki gibi Cengiz Aytmatov kendini belli ediyor. Bozkırlar, trenler... Benim en içerlediğim durum traktör sevdasına perçemli kızı Abakir'le yalnız bırakması. Hoş, çerezlik bir kitap. Bu sıcaklarda ağır kitapları tercih etmek istemeyenler için tavsiye ederim. İyi okumalar...
Bozkırın Masumiyeti
2025 30. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2025 08:48
Cengiz Aytmatov'un bu lirik öyküsü, bir ressamın gözünden Kırgız bozkırındaki saf bir mucizeyi anlatır. ​Ressam, adını bir devenin berrak gözünden alan "Deve Gözü" pınarı ile karşılaşır. Bu pınar, bozkırın tüm saflığını simgeler. Ressam, tam da orada, pınarın insan şeklindeki yansıması olan masum Kayal ile tanışır. ​"Deve Gözü", doğanın ve insanın el değmemiş güzelliğine, sanata ve kaybolmakta olan o saflığa adanmış, şiirsel ve dokunaklı bir Aytmatov hikâyesidir. Deve Gözü Cengiz Aytmatov
2023 7. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2023 20:35
Eserleriyle dünya edebiyatında en fazla tanınan yazarlardan olan Cengiz Aytmatov, bu kisa hikâyesinde her zamanki berrak ve sade üslûbunu bu defa tabiat tasvirleri için kullanmıştır. Onun eserlerini okurken, tasvir ettiği yerlere ayak basmış, o yerleri karış karış gezmiş gibi hissedersiniz. Deve Gözü isimli bu hikâye de işte o eserlerden biridir. Aytmatov'un halk ile aydınlar arasındaki çatışmaya da yer verdiği bu hikâyesi, kısalığına rağmen okuyucuda iz bırakır. Bunda hikâyenin muhtevası kadar Aytmatov'un üslubunun da tesiri olduğu muhakkaktır.
Nefes almak için Aytmayov yetiyor
2025 16. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2025 13:32
Bozkırı ve insanlarını betimleme ustalığı ile tanınan Cengiz Aytmayov, Deve Gözü hikayesinde de okuyucusunu Anarkay Bozkırına götürür. 'Üniversiteli' lakabıyla tanınan Kemal, Abakir ve Bozkırın çorak toprağını işleten çalışanların hikayesini anlatır. 55 sayfalık kısacık samimi, sade bir üslüpla , doğa tasvirini gözler önüne serer.
2019 80. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2019 15:54
Kısa ve güzel bir hikaye..Cengiz Aytmatov karakterin duygularını okuyucuya geçirme konusunda başarılı bir yazar..Kemal'in çalışmak için gittiği Anarkay'da yaşadığı macerayı konu alan kitap çerez gibi hemen bitiyor :)
2021 100. kitabı
Aytmatov’dan kısacık bir hikaye. Kısa olmasına kısa ama size hissettirdikleri upuzun. Bozkırda Kenan ile birlikte hiç el değmemiş toprakları sürüyor, onunla birlikte öğrenmek ve çalışmak istiyor, onunla birlikte kızıyor ve insanoğlunun çiğliyiyle karşılıyorsunuz. Bir de Deve Gözünde karşılaştığı gizemli bir çoban kızla karşılıyorsunuz. Kitabın sonunda merak ettiğim tek şey bu güzel kızın nerede, nasıl olduğuydu. Akıcı ve müthiş tasvirlerle kalemine hayranım Aytmatov’un.
Kadın Heykeli
Puan vermedi·55 syf.·
2021 6. kitabı
Aytmatov Deve Gözü kitabında "Üniversiteli" olarak çağrılan Kemal ve yemyeşil bağlarla donanacağına, serin sular akıtan arkların açılacağına, rüzgârların altın başakları dalgalandıracağına inandığı Anarkaydaki insanlarla başından geçenleri anlatmıştır. Etkisinde kaldığım "Mankurtluk" bu kitabında da gözüme farklı açılarla yansımıştır. Okuyan, bilen, araştıran gözlerle bakmak ve tarihinin, sahip olduğu değerlerin bilincinde olmakla; yalnızca çalışkanlığın arasındaki farkta gördüm. -Alıntı: At da çok çalışır, ama insan her şeyden önce bir insan olmalıdır. Ancak o zaman yaptığı işten mutluluk duyar, ancak o zaman yaptıklarının bir anlamı olur. Üniversiteli Kemal'in, Anarkay'a gittiğinden beri ona rahat vermeyen Abakir'in yanındaki çaresizliği ve alaya alışlarının etkisiyle yaşadığı duygu durumlarını yansıtan bir adet kadın heykeli dikkatimi çekti. Bu kadın heykeli Kemal ağlarken ona "boş gözüyle ve öfkeyle bakan; nasıl, niçin üzüldüğünü anlamaya çalışan" bir hali var gibi geliyordu. Kemal, Abakir'e sinirlendiğinde, kadın heykeli "boş ve karanlık gözleriyle kötü kötü bakıyor" hissine sebep olmuştu Kemalde. İlerleyen sayfalarda ne olur henüz okumadım ama bu durum bana; olaylara, nesnelere, kişilere karşı düşüncelerimizin o anki hislerimizin etkileriyle değişkenlik gösterebileceğini anımsattı. Tümseğin üzerinde duran tek gözlü belli belirsiz biçimdeki kadın heykeli Kemal'e bu kez, Kemal düşüncelere dalıp biri tarafından anlaşılmayı istediğinde "tek gözüyle ve kımıltısız, kayıtsız bakışlarla seyrettiğini" düşündürmüştü. O an düşüncelerimizin yansımasını yalnızca biz harekete geçtiğimizde görebileceğimizi kadın heykelin kayıtsız ve boş bakışlarıyla gördüm. Okudukça yeni anlamlar keşfedebileceğimiz, var olan anlamlarımızı pekiştirebilecek sade ve güzel bir kitaptır. İyi
2021 194. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2021 22:36
Aytmatov'dan yine bir tabiat ve insan destanı. Onun kitaplarında bozkır nerede başlar, insan nerede devam eder; bilinmez. Adeta insan ve bozkır birleşip tek bir varlığa dönüşür. Bu kısa öyküde bir tabiat insan şiiridir adeta. Verimsiz, hiçliğin ortasında bir bozkır: Anarkay. Ve tüm hevesiyle bozkırdan bir cennet yaratma arzusuyla yanan genç bir adam: Kemal, namıdiğer Üniversiteli. Bozkırı yeni bir tarım sahasına dönüştürmek isteyen bir avuç insan. Kimi zaman öfkesi ve nefreti ile kendini belli eden traktör şoförü Abakir, idealist ekip lideri Sorokin ve diğerleri... İflah olmaz bir romantik olan Kemal'in 2 arzusu vardır: traktör şoförü olmak ve Anarkay'dan bir cennet yaratmak. İnsanın insanla ve doğayla mücadelesini muhteşem bir anlatımla işlemiş Aytmatov. Ne zaman bir Aytmatov okusam, içinde bir parça Yaşar Kemal izleri bulurum. Öylesine tanıdık bir üslup. Büyük keyif alarak okudum. Herkese tavsiye ederim.
Deve GözüCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 20224,030 okunma
Bir gün seninle yine karşılaşacağız..
2022 43. kitabı
Okunma: 22 Mart 2022 21:03
Aytmatov’dan kısacık bir hikaye. Kısa olmasına kısa ama size hissettirdikleri upuzun. Bozkırda Kemal ile birlikte hiç el değmemiş toprakları sürüyor, onunla birlikte öğrenmek ve çalışmak istiyor, onunla birlikte kızıyor ve insanoğlunun çiğliyiyle karşılıyorsunuz. Bir de Deve Gözünde karşılaştığı gizemli bir çoban kızla karşılıyorsunuz. Kitabın sonunda merak ettiğim tek şey bu güzel kızın nerede, nasıl olduğuydu.
2021 135. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2021 12:47
Öykü klasik, Aytmatov'a yakışır doğa tasvirleri ile bezeli. Anarkay bozkırının çorak topraklarında doğaya ve insan ruhunun kötücül yanına karşı verilen çetin bir mücadeleyi anlatır. Kemal (üniversiteli ) traktörcüler ve pullukcuların elinin altında çalısan su ve yağ işlerine bakan Kemal ile traktör sürücüsü aksi kavgacı sürekli Kemal'e eziyet eden Abakir arasında geçenleri konu alan hikaye, kısa ve akıcı bir öykü.

Cengiz AytmatovYazar · 68 kitap
Cengiz Aytmatov, (Kırgızca: Чыңгыз Айтматов (Çıňğız Aytmatov), Rusça: Чингиз Торекулович Айтматов) (d. 12 Aralık 1928, Kırgızistan - ö. 10 Haziran 2008, Almanya). Ünlü Kırgız Türkü edebiyatçı, gazeteci, çevirmen ve siyasetçi. 12 Aralık 1928 tarihinde Kuzeybatı Kırgızistan'daki Talas eyaletinin Şeker köyünde doğdu. Babası Torekul Aytmatov, Sovyet Kırgızistanı'nda seçkin devlet adamı idi, ancak 1937'de tutuklandı ve 1938'de kurşuna dizildi. Tatar kızı olan annesi Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva tiyatro aktrisiydi. Adı, Cengiz Han'dan esinlenerek konulmuştur. Gençliği sıkıntılı bir döneme denk gelmişti. O dönemde zaten yeni yerleşmeye başlayan siyasî sistemle, bir de savaşla mücadele etmek zorundaydı. Çok genç yaşta çalışmaya başladı; çünkü II. Dünya Savaşının SSCB üzerindeki etkileri gençleri de etkiliyordu, yetişkinler savaşta olduklarından, gençlere büyük iş düşüyordu. On dört yaşında köyündeki sekreterliğe girdi. Burada tarım makinelerinin sayımı, vergi tahsildarlığı gibi işlerde çalıştı. Köyünden, Kazakistan'a giderek Cambul Veterinerlik Teknik Okulu'nda okudu. Daha sonra şimdiki Kırgızistan'ın başkenti olan Bişkek'e giderek burada Frunze Tarım Enstitüsü'nde öğrenimine devam etti. Ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'ne geçti ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova'da okudu. Yazmaya bu yıllarda Pravda gazetesinde başladı. Yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği'ne üye kabul edildi. 1963'te Lenin Ödülü'nü aldı. Eserleri yüz elliyi aşkın dile tercüme edildi. 1990-1994 yıllarında Sovyetler Birliği'ni ve Rusya Federasyonu'nu, sonra ise 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyeti'ni büyükelçi olarak temsil etti. Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 16 Mayıs 2008'de rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya'ya getirildi. Almanya'nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord'da tedavi gören Cengiz Aytmatov, komaya girdi.10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg'de hayatını yitirdi.