2024 40. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2024 19:51
Alamut sadece yaşadığı çağda değil sonrasında da yapıp ettikleriyle bilenlerin kalbine korku salan Hasan Sabbah’ın hikayesi. Yetiştirdiği fedailerini bir talimatı ile hayatlarına son verecek hale getiren iradesi ve kötücül yanının yarattığı etki düşmanlarını dize getirmeye yetti. Alamut kalesi ve sahte cennet bahçeleri ile vasat yığınları kandırabilmenin yollarını açmada onun eline su döken çok az örnek çıkar. Bartol Marco Polo’nun seyahatnamesinde okutup etkilendiği bu İranlı şii çılgının hayatını yazmaya başlamadan önce ilgili kaynaklar üzerinde 10 yıl çalıştı. Yıl 1938’di ve Alman faşizmi Avrupayı kasıp kavurmaya henüz yeni başlamıştı. Kimileri Hasan Sabbah’ı Hitler’e benzetti. Nitelim Bartol eserini önce Musoliniye sonra tüm diktatörlere adamak istedi ama kabul görmedi. Hasan Sabbah’ın dönemdaşları ve aynı zamanda medrese arkadaşları olan Ömer Hayyam ve Selçuklu Başveziri Nizamülmülk ile akitleşmelerinden itibaren hikayeyi alarak Türklerin 1071 de Alpaslan önderliğinde Anadoluya girişi ve İrandaki Şii Sünni çatışmalarını da anlatan arka planlarla dopdolu bir roman yazmayı başardı. Hasan Sabbah’ın kurduğu teşkilatı sadece uyuşturucu ile idare etmediği “hiçbir şey gerçek değil ve her şey mübah” felsefesi üzerine de idare ettiğini batılı bir aydının dilinden, olabilecek en doğulu haliyle okuduk. Haşşaşiler olarak da bilinen Hasan Sabah’ı, teşkilatını ve dönemin siyasi arka planlarını merak edenler için tarihsel gerçeklikler üzerinde yürüyen bu kurgusal hikayeyi şiddetle tavsiye ederim Fedailerin Kalesi Alamut
2024 Okuma Raporları
Fedailerin Kalesi AlamutVladimir Bartol · Koridor Yayıncılık · 201250bin okunma