Çengiz Han’ın Büyük oğlu Cuci’ye Dest-i Kıpçak bölgesi verilir. Cuci babasından da önce ölünce yerine oğlları, Türk töresindeki Batı-Doğu teşkilatlanmasına gider ve devlet ikili teşkilat anlayışı ile bir süre yönetilir. Fakat daha sonra Batu Han’ın dirayeti ve halkın ona olan sadakatı devleti tek çatı altında toplar. İşte bu süreden sonra başa geçen tüm hanları rivayet esasına dayalı şekilde ele alan Çengiz-Nâme eseri bu anlamda genel olarak doyurucu olmakla birlikte yüzeysel bilgileri aktarır. O dönemi Rus Knezleri ve Arap kaynakları ile seyyahların yazdıkları da göz önünde tutulduğunda faydalı bilgiler sunduğunu görüşeceksiniz. Akademik anlamda nerelere bakılması gerektiği de akademisyen İlyas Kemaloğlu tarafından sunulduğu için bu alanda çalışma yapan Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri içinde son derece faydalı bir eserdir. Akademik anlamda çalışma yapmayan ya da bu tür bilgilere karşı sabırsız olanlar için tavsiye etmiyorum. Belirttiğim gibi ilgi duyan ve akademik çalışma yapan herkese de öneriyorum.