Çıkar konuşunca vicdan susar...
2024 49. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2024 13:32
1539 yıllarında İngiltere Kralı VIII. Henry ve Kralın Narsistliği ve zorbalığının kurbanı olmuş eşlerinin hikâyesini konu alıyor.. Kral yazarın anlatımıyla yaşlı, şişman,çirkin, bacağındaki yaranın çürüyor olması sebebiyle çürümüş et gibi kokan ve kokusu sebebiyle bunaltıcı bir his bırakan biri... Dört karısını iftiralara kurban ederek ölüm emrini verip, aralarından birini de yani Clevesli Anne'i evlenmek için İngiltere'ye getirttiğinde, Kralın kılık değiştirip insanların önünde Anne'i öpmesi ve Anne'in de kralı daha önce hiç görmediğinden dolayı tanımadığı için geri itmesi sebebiyle, Kralın bunu gurur yaptığı intikam alırcasına iftiralara maruz bırakıp,itham edip, gözden düşürüp ve nihayetinde Clevesli Anne'in Nedimesi olan 14 yaşındaki Katherine Howard 'ın işveli,cilveli,flörtözlüğü ve güzelliğinden etkilenerek Anne ile olan evliliğini ona attığı iftiraları sebep göstererek feshetmiş. Fakat bir süre sonra Katherine'nin flörtöz ve hep ilgi odağı olma, sadece tek derdinin hangi elbise giyeceği ve mücevher takacağı olması, Kral ona hayran olsa bile gazabından kurtaramamış... Henüz çocuk olmasının da getirdiği sebeplerle aklı bir karış havada olan Katherine yine aynı şekilde kralın diğer eşlerine yaptığı gibi ama bu defa haklılık payı olarak itham ve suçlamalara maruz kalırken bile çocukluğunun verdiği saflıkla olayın ciddiyetini ancak son ana kadar kavrayamamış...( Bu kısmı çok üzücü ama aynı zamanda sinir bozucuydu) Bir de tüm bu iftiralara sırf kıskançlığı ve Boleyn mirasına konmayı amaçladığı için kralın eşlerinin ölüm emrinde rol oynayan Jane Boleyn var... Kocasını onun kızkardeşinden ( kralın eşi) kıskandığı için ensest ilişki suçlamalarına maruz bırakıp ölümlerine sebep olmuş hırslı kadın... O kadar çok yalan ve o kadar çok entrika ve doğru olmadığı bilindiği halde kurgulanmış iftiralar vardı ki, benim kanım dondu ve mide bulantısı yaşadım diyebilirim. Kusacak duruma gelmek gibi bir şey. Okurken bile bünyem zor kaldırdı. Ve tabiki karma her zaman işlemeye devam eder. Yapılan ziyadesiyle karşılığını bulur... Bu hikâyenin sonlarına doğru geliştiği gibi.. Kitapta geçen karakterlerin çoğunun kendi çıkarı uğruna herkesi harcayabildiğini ama gün sonunda harcanan olduklarını, Kralın zorbalığına sebep olarak kendisinin tanrıyla konuştuğunu ve kararlarının da onun söylemleriyle olduğunu ve ola ki halktan birinin çıkıp itirazı olursa ve hatta bunu gizli gizli beyninin bir köşesinden geçirirse bile sonunun ölüm olduğunu, yani gücünü kötüye kullanmanın çirkinliğini görmek insanın erdemleri ve ahlâğı olmadan ne kadar zavallı olduğunu kanıtlar gibi hissettirdi.. Güzel bir Tarihi Romandı... Entrika'nın fazla dönmesi sebebiyle biraz yorucu olsada okunmaya değer olduğunu düşünüyorum.
Boleyn MirasıPhilippa Gregory · Artemis Yayıncılık · 20091,385 okunma