Mustafa Kemal'in not defterine yazdığıdır.
15 Mart 1904 (2 Mart 1320)Salı, Saat 8, Dakika 30, Günü Üç gün evvel tamamlanmamış olan hislerimin güzel görünüşünü tamamlamanın gerekli olduğunu düşünüyorum. Bütün varlığımı yokluyorum. Anlıyorum ki hayatımda uyanık bulunmamı gerektirecek hiçbir hâl yoktur. Lâkin yine anlıyorum ki kalbimin içi her gün her dakika yeni bir acı hissiyle doluyor. Bu zıt fikirlerin tek sebebi duygularımın sınırsız delillere ait bulunmasıdır. Sınırları belli olmayan... O kadar sınırsız ki... (sağ iken oldum, harap oldum, helâk oldum beter) M. Kemal defterdeki notun orijinal hali 2 Mart 1320 (15 Mart 1904) Salı, Saat 8, Dakika 30, Günü Üç gün evvel nâ-tamam kalan cemile-i hissiyatımın hangi tecelliyatıyla ikmâl etmek lâzım geldiğini düşünüyorum. Bütün mevcudiyetimi yokluyorum. Anlıyorum ki hayatımda teyakkuzât tevlîdini icap edecek hiçbir hâl yoktur. Lâkin yine anlıyorum ki safha-i kalbim her gün her dakika yeni bir hiss-i elîmin saha-i tecellisi oluyor. Bu efkâr-ı mütezaddenin bâis-i yegânesi hissiyatımın müphem medlûllere ait bulunmasıdır. Müphem... o kadar müphem ki... (sağ iken oldum harap oldum, helâk oldum beter) ---- 15 Mart 1904 (2 Mart 1320) Bu dakika zihnimde hiçbir sevinç ve üzüntü bulutları olduğunu kabul etmek istemiyorum. Çünkü şen, sevinçli bir hâldeyim. Şimdi takdir etmek isterim ki hayattaki saadet, hayatı şenlik zamanı suretinde anlamaya bağlıdır. Bu genel bakış olmasa bile benim için takibi lâzımdır. Çünkü bu bakış tarzı feylesofça olmadıkça nefsimdeki geri kalan iniltili hayatımı bir an sevinçli görmek mümkün olmaz. M. Kemal defterdeki notun orijinal hali 2 Mart 1320 (15 Mart 1904) Bu dakika zihnimde hiçbir sehâb-ı yâr u elem olduğunu kabul etmek istemiyorum. Zirâ, işte şen, şâtır bir hâldeyim. Şimdi takdir etmek isterim ki saadet-i hayatiye âvân-ışetâret suret-i telâkkiye tâbidir. Bu nazar-ı umumî olmasa bile benim için takibi lâzımdır. Çünkü bu nazariye feylozofî olmadıkça nefesi vâpesin-i hayatıma kadar bir an sürûr görmek müstahîl olur. Mustafa Kemal Atatürk'ün Not Defterleri - 2. Cilt , s.103-105
Mustafa Kemal Atatürk