21 Mart 1904 (8 Mart 1320) Pazartesi, Saat 6
Bugün para durumumu inceledim. Harcamaları gelirin pek ziyade üzerinde buldum. Şimdiye kadar cüzdanıma girip çıkan parayı hesap etmek hatırıma bile gelmemişti. Fakat bu hesapsızlığın vahim sonuçları olmak üzere pek büyük ıstıraplar altında manen ve maddeten ezildim. Şimdi sarf olunan paranın harcandığı yerin ve zamanın kaydına baktığım zaman hareketimdeki düzensizlik dikkatimi çekiyor. Her zaman bu defterimin gözden geçirilmesiyle hissettiğim pişmanlıklar ihtimaldir ki yaptığım hareketleri düzenlememe neden olacak. Fakat ben henüz bunun tesirini anlayamıyorum. Masrafların sebebi fazlalığından ziyade, gelirlerin azlığıdır.
Mustafa K
defterdekinotunorijinalhali
8 Mart 1320 (21 Mart 1904) Pazartesi, Saat 6
Bugün bütçemin hesabını rü’yet ettim. Masarifâtı varidâtın pek ziyade fevkinde buldum. Şimdiye kadar para çantama girip çıkan parayı hesap etmek hatırıma bile gelmemişti. Fakat bu hesapsızlığın netayic-i vahîmesi olmak üzere pek büyük ızdıraplar altında mânen ve maddeten ezildim. Şimdi sarf olunan paranın mahal ve müddeti sarfını irâe eden defterime baktığım zaman hareketimdeki adem-i intizam nazar-ı dikkatimde tezahür ediyor. Her zaman bu defterimin gözden geçirilmesiyle his olunan nedâmetler ihtimâl tanzim-i hatt-ı harekete medâr olur. Fakat ben henüz bunun tesirini idrak etmiyorum. Sebeb-i masarifâtın fazlalığından ziyâde varidâtın azlığıdır.
Mustafa Kemal
Atatürk'ün Not Defterleri - 2. Cilt , s. 109