2024 294. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2024 00:00
"HAYDİ ÇOCUKLAR İSTANBUL'U TANIYALIM TANITALIM" “Daha muhteşem bir manzara yeryüzünde mevcut değildir. Haşmetli kubbeleri, birbirinden güzel sayfiyeleri ile İstanbul, dünya şehirlerinin kraliçesidir.” İngiliz Lady Dorina Neave Binlerce senedir, birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, köklü tarih ve kültürü ile dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden birisi olan İstanbul, Türkiye’nin en kalabalık ve nüfus yoğunluğu en yüksek şehridir. Asya ile Avrupa’yı bağlayan, Karadeniz ile Ege’yi dolayısı ile Atlas Okyanusu’nu bağlayan metropol kenttir. Tarih boyunca pek çok devlete başkentlik yapmış olan İstanbul’un topraklarının yarısı Asya kıtasında yarısı ise Avrupa kıtasında yer almakta. Şehir hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın en kalabalık şehridir. Dünyanın en çok ziyaret edilen listesinde 10. sırada yer alan şehir. Yerleşim tarihi 8 bin 500 yıl, Kentsel tarihi yaklaşık 3 bin yıl, Başkentlik tarihi ise 1600 yıla kadar uzanıyor. İstanbul, kültürel anlamda sahip olduğu köklü mirası koruyabilmiş şehirlerden. 15. yüzyıla kadar batı uygarlıklarının elinde olan şehir, en son olarak Doğu Roma, yani Bizans İmparatorluğu’nun Avrupa’da kalan son toprak parçası olmuştur; 1453’te Fatih Sultan Mehmet komutasındaki Osmanlı İmparatorluğu, şehri fethetmiş ve yüzyıllarca sürecek başkentliğini İstanbul’a vermiştir. Şehirde birçok müze, saray, sur, hisar turistik açıdan İstanbul’a katkı sağlamaktadır. Antik dönemde Byzantion olarak bilinen şehir, Roma İmparatorluğu’nun bir parçası olarak varlığını sürdürmüştür. Daha sonra 330 yılında Roma İmparatoru I. Constantinus tarafından yeni başkent ilan edilerek adını Konstantinopolis olarak değiştirmiştir. Bu tarihi dönemdeki yapılar, şehrin bugünkü siluetini oluşturan önemli unsurlardan biridir. Tarihi geçmişi dolayısı ile, birçok farklı uygarlığa ait camii, kilise ve benzeri yapılar hâlâ şehirde yer almakta. İstanbul‘un tarih sahnesindeki en büyük değişiklik, 1453 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’u fethetmesiyle gerçekleşmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in komutasındaki Osmanlı ordusu, surları aşarak şehri ele geçirmiş ve böylece İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olmuştur. Bu dönemde inşa edilen Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Sultanahmet Camii gibi önemli yapılar, Osmanlı mimarisinin zirvesini temsil eder. İstanbul asırlardır pek çok devlete ev sahipliği yapması ve çok önemli ticari merkezler üzerinde bulunması sebebiyle bünyesinde köklü bir kültür birikimini ve tarihi eserleri de barındırmaktadır. İstanbul’u ziyaret etmek, bu büyülü şehrin derinliklerinde gezinmek demektir; tarihle buluşmak, kültürle iç içe olmak ve unutulmaz anılara tanıklık etmek demektir. İstanbul'da bulunan tarihi ve oyuncak müzelerinden, adalarından, tepelerinden, saraylarından, camilerinden, köprüleri, hisarlarından, hayvanat bahçelerinden daha birçok yerden bahsedilen kitapta yer alan renkli resimler, İstanbul’a ait eski ve yeni fotoğraflarla şehrin büyülü atmosferini okuyucuya sunuluyor. Çocuklara geçmişle bugün arasında bir köprü kurma imkanı veriliyor. Çocukların kültürel mirasımıza duyarlı bireyler olarak yetişmesine katkı sağlayacak nitelikte. Kitabın baskısı, renkleri, ingilizce diline çevirisi ile muhteşem. İstanbul'a gidecek olanlar ya da gitmeyi düşünenler için bu kitap bir rehber edasıyla hazırlanmış. İstanbul, uzun yıllardan beri birçok filozofa, şaire, yazara ve düşünüre ilham kaynağı olmuştur. Dizelerde İstanbul’un o eşsiz manzarası ve muhteşem atmosferi anlatılır. İki kıtayı birbirine bağlayan, tarih boyunca medeniyetlerin göz bebeği olmuş, üzerine romanlar, yazılmış, şarkılar söylenmiş ve filmler çekilmiş olan kadim şehir İstanbul! Kitapla Kalın.
Haydi Çocuklar İstanbul'u Tanıyalım TanıtalımSema Akkoyun Özbay · Librum Kitap · 202419 okunma