2024 99. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2024 22:13
Bana kalırsa en büyük mutluluk, pişmanlık duymadan yaşayabilme hürriyetidir. Artık herkes menfaatin peşinden koşuyor, kimse sahici dostluğu umursamıyor. İlişkiler suni. Oysa insan çekinmeden içini dökebileceği birine ihtiyaç duyuyor hep. Bugün büyük bir keyifle okuduğum 2024 Dön Kişot İyi Edebiyat ödülü alan "KÜL ŞEHİR" muhteşem bir eserle karşınızdayım .Oldukça sürükleyici bir konuya sahip. Elinize aldıktan sonra hiç bırakmak istemeyeceksiniz; yaşattığı o heyecan, merak ve gerilim sizi kitabın içeriğine hapsediyor. Kitabın içeriğinde ; aşk, acı, hüzün gibi duygularla dolu.Bir zamanlar Beyoğlu'nda çıkan bir yangını konu almış eser. Bir günde insanların hayatları ne derece değiştiğini görüyoruz.Ben daha önce duymamıştım kitap sayesinde araştırmalar yapınca öğrendim. Kitabın ilk sayfalarında düzenlenen bir baloda Rum kızı Panayota ve Türk kızı Şefika'nın tanışma hikâyesini okuyoruz. İki arkadaş birbirini kardeş gibi görüp sürekli mektuplaşmaya başlarlar. Bir gün büyük bir yangın çıkar. Panayota'ların evi dahil yüzlerce ev yanar kül olur. Yangında Panayota ve erkek kardeşini tulumbacı Sarı Ali kurtarır. Maalesef yangında anne ve babasını kaybeder Panayota. Yangında sokakta kalanlar için çadırlar kurulur. Panayota ve kardeşi bu çadırlar da kalırlar ama kış günü olduğundan kardeşi çok ağır bir hastalığa yakalanır. Yıllarca görmedikleri teyzesine gider ama eniştesi sadece erkek kardeşini kabul eder ve Panayota'yı evden kovar. Şefika yangını duyar ve günlerce arkadaşı Panayota'yı arar ama bir türlü bulamaz. Hayat sürekli Panayota'nın karşısına yanlış insanları çıkarır. Kendi ayakları üzerinde durmayı çabaladıkça daha da kötü yollar çıkar karşına. Şefika ve ailesinin yaşadıkları ise ayrı üzücüdüydü. Kitabın sonu hiç beklemediğim gibi bitti. Hatta bitmesin ve daha da devam etmesini isterdim. Panayota hayatını düzene sokabilecek mi? Şefika ve Panayota birbirini bulabilecekler mi? Kitabın devamı ve soruların cevabı için mutlaka okuyun ve okutturun derim
Kül ŞehirHakan Karakaşoğlu · The Kitap · 202478 okunma