2024 59. kitabı
Merhabalar kıymetli arkadaşlar. Müslümanlar için önemli olan Cuma gününün feyzi ve bereketi hepimizin üzerine olsun. Bugun sizlerin karşısına bir müslüman olarak çok kıymetli bir görevimiz olan namaz ibadetinin İnsan icin aslinda nasil da bir lütuf oldugunu bize her yönüyle anlatan bir kitap ile geldim . Kıymetli yazarımız @mecitomurozturk hocamızın kaleminden çıkan bu güzel eseri her müslümanın okumasını temenni ederim. Şu fani dünyada şahsım adına soyleyebilirim ki bana namaz kadar huzur veren hic bir sey olmamıştır. Ama onu da kac kere yakalayabildim. Namaz sembolik bir mukabele de olsa Allah'ın bize verdiği nimetlere karşılık şükrün gösteriminin en kapsamlı ve zirvedeki uygulamasıdır. Tabii ki Allah'ım bizim namazımıza ihtiyacı yoktur. Ancak insanın, bu şükürleri yapmaya muhtaç bir fıtratı ve bunu yerine getirdiğinde ferahlayan bir vicdana sahip olduğunu hatırdan çıkarmamalıdır.Namaz yalnızca şükre giden kapıyı açmaz, şirke giden kapıyı da kapatır. Namaz insanın sığınma ihtiyacını, telaş ve korkularını dindiren özel bir andır. Daralmış ve kaygıyla sarılmış insan ruhu için en faydalı tedavidir. Sayısız acı ve sıkıntıların gerçekleştiği yaşam akışı içerisinde insana bir dayanak noktasıdır. Kur'an-ı Kerim'de de Yunus suresi 62 ayetinde dediği gibi"Allah'ın dostlarına korku da üzüntü de yoktur." Evet bildiğimiz gibi insan hayatı, sorunlarla mücadele ile geçmektedir. Hayatta neyi tam çözersem o da dönüp diğer sorunların çözümüne vesile olur diye düşünüyorsan ; hiç şüphe yok ki bunun cevabı, gereğince kılınan bir namaz hayatına sahip olmaktır. İnsan, imtihan gereği bir takım manevi hastalıklar taşır. Nifak,kibir, öfke, hırs,riya, hasret,cimrilik gibi. Bu hastalıkların şifası büyük oranda ibadetlerde bilhassa namazdadır diyor hocamız. İnsan namazdan ne kadar uzaklaşirsa heva ve heveslerini peşine düşüp şeytanın ve nefsinin elinde heder olur. Meryem suresi 59 ayette şöyle diyor: " Onlardan sonra öyle bir nesil geldi ki namazı terk ettiler, heva ve heveslerine uydular." Burdan da anliyoruz ki nefis ve şeytana karşı en iyi kale namazdır. Namaz, bedenin olduğu kadar kalbin de ibadetidir. İnsanın ibadetlerle ilişkisindeki fayda- zarar akışı, kendisine dönüktür. Hiçbir ibadette süreklilik yoktur namaz dışında. Oruc ,zekat yilda bir. Hac ömürde bir. İşte burdan da anlaşılacağı üzere namaz, insanın, Rabbi ile olan ilişkisine bir ömür boyu düzen getirir. Namazın içindeyken zikir, tesbih, tefekkür, şükür gibi etkinlikler insanın gönül dünyasının zaruri ihtiyaçlarını temin eden manevi gıdalar ve şifalardır. Namaz ibadeti ile insana felah yolunun açılacağını belirten ayetlerden birkaç tanesi şöyledir: "Rüku edin, secde edin, rabbinize ibadet edin, dünya ve ahiret için faydalı işler yapın ki felaha eresiniz."(Hac,77) " Namazlarında huşu içerisinde olan müminler, kesinlikle felaha ermiştir."(Müminun,1-2) "Rabb'inin adını anıp namaz kılan, felaha ermiştir." (A'la,15) " Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin, ve Resul'e itaat edin ki rahmete eresiniz." (Nur,56) Kapısının önünden bir nehir geçen ve o nehirde günde 5 defa yıkanan birinde kirden Eser kalır mı? İşte beş vakit namazda böyledir. Allah bu namazlarla günahları yok eder. Her namazın sonunda bitirilirken verilen selamdan evvel "Rabbim, herkesin hesaba çekileceği günde beni, Ana-babamı ve müminleri bağışla."(İbrahim,41) duasıyla bitirilir. Bizim icin verilmiş nimetin büyüklüğüne bakar mısınız. Nihayetinde namaz, İslamiyet'in dışsal ve içsel bütün yönlerini kendisinde Cem etmiş ve ibadettir. #huzuravarınca #kitaptavsiyesi Huzura Varınca Mecit Ömür Öztürk
Huzura VarıncaMecit Ömür Öztürk · Timaş Yayınları · 2024584 okunma