Puan vermedi·428 syf.····Okunma: 29 Kasım 2024 19:54 Uykumuzun da bir sistemi vardır. Bu sistemi etkileyen ya da bu sistemin etkilediği bir çok diğer sistemlerde vardır. Önemli bir konu olan uyku aslında günümüz insanının dert yandığı bir şeydir. Uyuyamıyorum, uyanmakta zorlanıyorum gibi pek çok şikayette bulunan insanlar var. Bu sorunların çözümleri elbette vardır. Ama bu saatte yatın ya da şunu yiyerek uykunuz düzene girer gibi basit çözümler tabii ki de işe yaramayacaktır. Vücudumuzun 24 saatlik uyku sisteminin nasıl işlediğini öğrenirsek ve buna göre plan yaparsanız uyku probleminizi çözümlemeye başlayabilirsiniz.
Aslında hiçbir kitap size ne zaman uyumanız gerektiğini, ne kadar spor yapmanız gerektiğini ya da neler yemeniz gerektiğini öğretemez.
Çünkü biz bile kendimizi tam olarak tanımıyorken tek bir kitaptan herkes için ayrı ayrı plan yapmasını, öğüt vermesini bekleyemeyiz. Bu kitabın amacı da aslında insanların vücudunu tanımasına yardımcı olmak. Size şunu yapın bunu yapın ya da bunları yaparsanız kesin şu sonuçları alırsınız demiyor. Vücudunuzun sizin için oluşturduğu sistemi, çarkı öğrenmenizi amaçlıyor.
Bunu öğretirken aslında hayatımızın en önemli noktası -biz fark etmesekte- uykudur. Vücudunuzun uykuya, dinlenmeye, rahatlamaya ihtiyacı var . Siz uyku düzeninizi oluşturabilirseniz ve bu düzene göre ne zaman yemek yemeniz gerektiğini, spor programınızı hatta ne zaman ilaç kullanmanız gerektiği bilincine ulaşırsınız sağlıklı bir birey olarak yaşamaya başlarsınız.
İçerik olarak yoğun bir kitap olan vücut saati 14 bölümden oluşmaktadır. Her bölümde uyku ile ilişkili bir kavramı ele alıyor. Bölüm sonlarında o bölümü ilgilendiren insanların merak ettiği birkaç soruyu cevaplamış yazar. Kitabın sonunda da 19 soruluk bir test ile hangi uyku kronotipi olduğunuzu öğreniyorsunuz. Dili ağır değil ancak tıp terimleri çokça karşımıza çıkmaktadır.
Kitabın en sevdiğim kısmı kesinlikle bilimsel verilere dayanmaktadır. Gereksiz ve arkası boş bilgiler içermemektedir. Hem vücudunuzu tanımak hemde uyku probleminizi çözmek için bilimsel bir kitap arıyorsanız bu kitaba bir şans vermeniz gerektiğini düşünüyorum.