Uykunuzu ve Yaşamınızı Değiştirecek Yeni Sirkadiyen Ritimler Bilimi

9786051983159

Uyku vakti
2024 24. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2024 19:54
Uykumuzun da bir sistemi vardır. Bu sistemi etkileyen ya da bu sistemin etkilediği bir çok diğer sistemlerde vardır. Önemli bir konu olan uyku aslında günümüz insanının dert yandığı bir şeydir. Uyuyamıyorum, uyanmakta zorlanıyorum gibi pek çok şikayette bulunan insanlar var. Bu sorunların çözümleri elbette vardır. Ama bu saatte yatın ya da şunu yiyerek uykunuz düzene girer gibi basit çözümler tabii ki de işe yaramayacaktır. Vücudumuzun 24 saatlik uyku sisteminin nasıl işlediğini öğrenirsek ve buna göre plan yaparsanız uyku probleminizi çözümlemeye başlayabilirsiniz. Aslında hiçbir kitap size ne zaman uyumanız gerektiğini, ne kadar spor yapmanız gerektiğini ya da neler yemeniz gerektiğini öğretemez. Çünkü biz bile kendimizi tam olarak tanımıyorken tek bir kitaptan herkes için ayrı ayrı plan yapmasını, öğüt vermesini bekleyemeyiz. Bu kitabın amacı da aslında insanların vücudunu tanımasına yardımcı olmak. Size şunu yapın bunu yapın ya da bunları yaparsanız kesin şu sonuçları alırsınız demiyor. Vücudunuzun sizin için oluşturduğu sistemi, çarkı öğrenmenizi amaçlıyor. Bunu öğretirken aslında hayatımızın en önemli noktası -biz fark etmesekte- uykudur. Vücudunuzun uykuya, dinlenmeye, rahatlamaya ihtiyacı var . Siz uyku düzeninizi oluşturabilirseniz ve bu düzene göre ne zaman yemek yemeniz gerektiğini, spor programınızı hatta ne zaman ilaç kullanmanız gerektiği bilincine ulaşırsınız sağlıklı bir birey olarak yaşamaya başlarsınız. İçerik olarak yoğun bir kitap olan vücut saati 14 bölümden oluşmaktadır. Her bölümde uyku ile ilişkili bir kavramı ele alıyor. Bölüm sonlarında o bölümü ilgilendiren insanların merak ettiği birkaç soruyu cevaplamış yazar. Kitabın sonunda da 19 soruluk bir test ile hangi uyku kronotipi olduğunuzu öğreniyorsunuz. Dili ağır değil ancak tıp terimleri
Psikoloji
2025 4. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2025 07:58
Nasıl bir hayat sürdüğünüz kesinlikle sirkadiyen ritminizle alakalı.. kitaptaki her bölümü dikkatlice okudum. Hayatınızın her evresine dokunabilecek bir eser. Özellikle uyku sorunu yaşayanlar için bir rehber.
önce sağlık
·428 syf.·
2024 24. kitabı
Aktif, etkin ve olumlu bir hayat sürmek için SAĞLIK birinci sırada olmalıdır. Herşeyi yapmaktan ziyade doğru olanı doğru zamanda yapmayı hayatın odak noktası yapmak. Tamamen bilimsel verilere dayalı oldukça anlaşılır bir dil ile yazılmış başucunda bulunması gereken bir eser. Kitapla ve sağlıcakla kalın...
Hayat ve İnsan
2025 2. kitabı
Uyku dediğimiz şey sadece dinlenmek demek değil. Tüm hayatımızın ritmini değiştiren bir kavram. Kilomuzdan yakalanma riskimiz olan hastalıklara hatta ruhsal sağlığımıza kadar. Bu aralar yerinde olmasına en çok ihtiyacımız olan şeye. Uykuyu baştan sona anlatan ve günlük hayatımız için önerilerde bulunan bilimsel bir kitap. #vücutsaati #russelfoster #lifetime #domingoyayınları
Uzun bir zamanda okudum
2024 8. kitabı
Ortalama güzel bir kitap ama daha nokta atisi, detaylara girmeden (lafi da gereksiz uzatmadan) sabah insani/aksam insani. Egzersizi su zaman yapsa daha iyi, yemek yeme saati su sekilde vs vs. olsa daha mi iyi olurdu acaba. Yavas okuyabildim kitabi daha akici olabilirdi belki de yada bende yavas gitti

Russell FosterYazar · 0 kitap
Russell Grant Foster , CBE , FRS FMedSci (1959 doğumlu) [1] [2] İngiliz sirkadiyen sinir bilimi profesörü, Nuffield Oftalmoloji Laboratuvarı Direktörü ve Uyku ve Sirkadiyen Sinirbilim Enstitüsü'nün (SCNi) başkanıdır. [3] [4] Aynı zamanda Oxford Üniversitesi Brasenose College'da [5] Nicholas Kurti Kıdemli Üyesidir . [6] Foster ve grubu , memeli retinasında sirkadiyen ritim sistemine girdi sağlayan çubuk olmayan , koni olmayan , ışığa duyarlı retinal ganglion hücrelerinin (pRGC'ler) keşfine önemli katkılarda bulunmuştur . Yüzden fazla bilimsel yayın yazmış ve ortak yazarlığını yapmıştır. [6] 2018'den beri Royal Society dergisi Interface Focus'un Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yapmaktadır .