İnsancıklar -İnceleme-
2024 3. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2024 14:25
İnsancıklar - Yoksulluğun ve Kalbin Fısıltısı Dostoyevski’nin ilk romanı “İnsancıklar”, bir aşk hikâyesinden çok daha fazlasını anlatır: Yoksulluğun insan ruhunda açtığı yaraları, çaresizlikle baş etme çabasını ve insanın kendi onurunu koruma mücadelesini. Mektup tarzında yazılmış bu eser, Makar Devuşkin ve Varvara Dobroselova arasındaki derin ama kırılgan ilişkiyi gözler önüne serer. Makar Devuşkin, düşük maaşlı bir devlet memurudur. Varvara ise hayatın ağır yükleri altında ezilen genç bir kadındır. İkisi arasındaki mektuplarda, satır aralarına sıkışmış bir hüzün ve çaresizlik vardır. Makar’ın Varvara’ya yazdığı şu sözler, içindeki naif sevgiyi ve onu koruma arzusunu gösterir: "Sevgili Varvara Alekseyevna, size yardım edemediğim için kendimden nefret ediyorum. Ama bilin ki, bu kalp sizin için çarpıyor ve hep çarpacak." Makar’ın hayatı, sıradan bir adamın, küçük mutluluklara tutunma çabasının resmidir. Öyle ki, Varvara için aldığı bir çift ayakkabı bile onun için büyük bir fedakârlıktır. Bu küçük jest, yoksulluk içinde bile insanın onurunu koruma ve sevdiklerine değer verme çabasını simgeler. Ancak, Makar’ın şu sözleri acı gerçeği özetler: "Biz zavallılar, mutlu olmak için değil, hayatta kalmak için çabalıyoruz." Romanın en sarsıcı yanı, karakterlerin hayata tutunma çabalarının sürekli bir engelle karşılaşmasıdır. Dostoyevski, bu iki karakter üzerinden Rus toplumundaki eşitsizlikleri ve bireyin toplum tarafından nasıl ezildiğini ustaca yansıtır. Varvara’nın, kendisini zengin bir adamla evlenmeye zorlaması ve Makar’ın bunu çaresizlik içinde kabullenmesi, romanın doruk noktasını oluşturur. Bu kitap, benim için sadece bir roman değil, insan onurunun ve sevgisinin ne kadar kırılgan olduğunu hatırlatan bir aynadır. Dostoyevski’nin ruhunu açığa çıkardığı bu eser, şu soruyu düşündürür: İnsan, yoksulluk içinde bile insan kalabilir mi? Sonuç olarak, “İnsancıklar”, hayata tutunmaya çalışan her bireyin hikâyesidir. Varvara’nın yazdığı şu satırlarla bitirmek isterim: "Makar Alekseyeviç, yoksulluk kaderimiz olabilir, ama bu kalbin sevmekten vazgeçeceği anlamına gelmez." Dostoye Fyodor DostoyevskiFyodor Dostoyevski
İnsancıklarFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 202376,8bin okunma