Bennet ailesinin etrafında şekillenen bir roman..
hem takdir edilecek hem de eleştirilecek şekilde ele almak istiyorum.
Jane Austen okuduğum ilk romanıydı. Haliyle her roman gibi öncelikle olay örgüsünü anlamaya çalışıyorsunuz, karakterlerin isim ve rolleri başlarda karmaşık gelsede kaç sayfadan sonra açıklığa kavuşuyor (tabi çoğu romanın en sıkıcı kısmı bu olsa gerek).
Bennet ailesinin ve yine onların akraba,ahbap ve çevresiyle şekillenen bir romandı.
Bennet ailesinin özellikle de kızları Elizabeth ve kardeşi jane yine onların sevgilileri etrafında konu yoğunlaşır.
bur romanda asıl önemsediğim şey aile ve akraba ilişkileri, onların psikolojik durumları,birbirlerine karşı duyarlılıkları ve bununla birlikte olayların derin tahlilleri albenisiydi romanın..
Aşk üzerine yargıların gücünden ve sebep olduğu bazı geçici uzaklaşmalardan biraz ayrılıklardan..
bunlar romana akıcılık verse de olayların sonuçları kısa kesilir, heyecanınızı kursağınızda bırakır çünkü sonuçları merak etmeden duramıyorsunuz. sanırım bu da okurların anladıklarından tamamlanması yahut tahmin edilmesi istenmiştir.
yine şunu da demeden geçemeyeceğim, kitapta geçen diyologlar kibar, düşünceli,derin,soylu,vakarlı..(çoğunluğu)
uzun süredir roman tarzı okumamıştım. beni yeniden heyecanlandırdı..