2024 21. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2024 13:30
Bu güzel kitabı kendi alıntısıyla size özetleyebilirim. (Spoiler kaygınız varsa okumayın ama bilgi içeren bir kitapta önemi var mıdır bilemem) Saatlerin daha doğrusu zamanın hayatımızdaki yerini film, müzik, spor, araba, uzay, saatlerin kendisi gibi konularla anlatıyor ve bunu çok güzel bir dille yapıyor. Ve tüm bunları en son çok güzel bir şekilde bir araya getirerek "hikayelerin" önemine vurgu yapıyor. Bayıldımmm. İşte kitabı özetleyen alıntılar; "Kendi kısa çizgimiz -mezar taşlarımızda tarihler arasındaki kısa çizgi- bu kozmik önemsizlik karşısında elimizde olan tek şey. Bu sebeple bu kitap pratik konularla, zaman içinde en anlık düşüncelerimizin bir kısmının kısa bir süre odaklandığı kilit anlarla ilgilendi." "Çünkü hikâyeler anlatmak, bildiğimiz zamanın akışına iz bırakmanın en iyi yoludur. Hikâyeler, zamanı anlamlandırmanın da en iyi yoludur ve biz onları, zaman henüz üzerinde çalışılmış bir disiplin değilken ve kesinlikle saatlerden uzun zaman önce yolumuzun seyrini bulmak için kullanıyorduk. Allen ve Freud'un kasti "sanrıları" da hikâyelerden ibaret: Ölümün gerçeğinden kaçış için oyalamalar... Hikâye, sadece British Museum'daki insanlık tarihinin ilk eserlerinden değil, aynı zamanda yavaş yemekten ve Cartier-Bresson'un fotoğraflarından da etkilenmemizin nedeni; Beatles'ın Please Please Me'si ve Beethoven'ın Dokuzuncu Senfonisi de bizi hâlâ bundan ötürü etkiliyor: Hepsinin tüm insani özelliklerinde bizim hikâyemiz yatıyor. Bu kitapta baştan sona, insanın modern zamanın hikâyesini kendi yöntemleriyle nasıl yazdığını gördük. Demiryolunun öncüleri, tren tarifeleri her şeyi yeniden düzenlemeden önce dünyayı temelden sarsmıştı. Saatçiler saatlerini karmaşıklaştırırken zaman guruları onları basitleştirdi. Christian Marclay, Harold Lloyd'un asılı olduğu yelkovanı hareket ettirdi. Ruth Ewan takvimi devrim yıllarına döndürürken Buzz Aldrin Ay'da koluna saat taktı. Roger Bannister zafere koştu, Nick Ut ise savaşa. Zamana takıntımız bizi uçurumun kenarına kadar götürdü ama uçurumu aşmadı. Eski hikâyeler, geleceği anlatıyor ve bizim soluk mavi noktamız düşündüğümüzden de fazla etkilenebileceğimiz bir kadere doğru dönmeye devam ediyor."
SaatlerSimon Garfield · Turkuvaz Kitap Yayınları · 202143 okunma