Bölüştürme
2024 44. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2024 16:46
Ungenach, bir mirası bölüştürmek değil aslında insanlığın tümünü, Avusturya’yı, benliği, ölümü ve birçok düşünceyi bölüştürmek. Ungenach, tümüyle bir reddediş ve tamamen tezat bir şekilde bir kabulleniş de aslında. Robert ve Karl, üvey kardeşler ve babalarının ölümü sonucunda Ungenach için yolları tekrar kesişiyor. Aslında bir nebze ikisi de Thomas Bernhard. Avusturya’nın, göçmenliğin sıkıntısıyla dolan bir yazar Bernhard. Çoğu eserinde de sert eleştirileriyle bu sıkıntıyı öfke ile dışarı vuruyor. Yozlaşan topluma, ölüme ve modern toplama tiksinti duyan bir yazar. Bernhard benim için çelişkiler yumağı bir yazar ve bu okurken en sevdiğim kısımlarından biri. Uzun uzun monologlar yazmayı seven biri, bazen cümlelerini kestirip atıyor. Çelişkiyi seven ve sık sık durumları çelişki ile anlatan bir yazar. İnsan varlığı ve insanın toplumdaki yeri için bunu çokça yapıyor. Otobiyografik beşlemeden de izleri var. Hastalığı, üvey anneye karşı duyulan nefret, çocukluğun ölüm nedeni oluşu.. “Kendini çocukluğun ölüm nedeni oluşuna teslim etmek…” sayfa 55’te geçen bir cümlesi ve otobiyografik beşlemede neden bu fikirde olduğu çok iyi anlaşılıyor. Bachmann ve Bernhard yakın arkadaş oldukları gibi farklı kesişim noktaları ile aynı kaderi paylaşıyorlar sıkça. Aynı soğukluğu, aynı nefretleri.. Bachmann’ın öz babası Hitler destekçisi, baskın bir babaydı ve Bachmann onu kendisinin katili olarak nitelendirir. Bernhard ise üvey annesini, öz annesinin kayıbından sonra babasına kendisini yamayan, kötü ve rezil bir kadın olarak tanımlayarak onun Ungenach’ı eskisinden kötü bir yer haline getirdiği nedeniyle suçluyor. Aslında Avusturya’nın da bu hale gelmesinin nedeni dünya savaşları değil miydi? Onu okumak, onunla aynı düşünceyi aynı öfkeyi deneyimlenmek farklı bir edebi haz ve farklı bir dünya. Dünya görüşüme çok uyan bir yazar oluşuyla beraber aynı öfkeleri, aynı kimlik çatışmasını ve aynı anarşistliği taşıyan ben, bu yazarla nasıl vedalaşacağımı bilmiyor ve sürekli okumak istiyorum.
UngenachThomas Bernhard · Yapı Kredi Yayınları · 2018452 okunma