BİR YAZAR BİR DOST MEHMED UZUN
2024 2. kitabı
Ne zaman Mehmed Uzun ile alakalı bir kitap okumaya başlasam kendimi kitabın içinde buluyorum. Bunu bana hissettiren şey yazarın içimizden biri yani ailemizden biri olduğu için böyle bir duyguya sahip oluyorum. Son derece sade bir dille yazılmış. Özel bir kurguya ihtiyaç duyulmadan kaleme alınması bence yapıtın en büyük başarısıdır. Kitap bize yaşamın ne şartlarda şekillendiğini çarpıcı şekillerde gözler önüne seriyor. Bu kitapta bolca güzel dostluklara şahit oldum. Yazarlar resmen okuyucuların ruhuna işleyen eserler üretiyorlar. Kitap acayip sürükleyiciydi ,okuduğum her pasajda kendimi olayların içinde buluyordum. Zaman zaman cezaevinde bir tutsak, sürgündeki yapayalnız kalan, işkencelere tanık olan ve çok güzel dostluklara sahip olan biri olarak kendimi olayların tam ortasında buldum. Yazarın eline koluna sağlık. Çok emek verilen bir yapıt. Mehmet Uzun’un, Uzun yürüyüşünün son 50 yılını, aşama aşama gelişimini, gün gün, saat saat, tek tek, tane tane, en önemli şahsiyetlerin de yaşamlarını ele alarak, Kürt edebiyatına ölümsüz eserler bırakan, dedesinin daha çok küçükken Fırat’ın kıyısında kulağına gerçekte kim olması gerektiğini fısıldadığı, Son Kürt Prensi Mehmet Uzun’un diliyle, yine onun anıları ile özetleyen, bir arşiv çalışması.Muhsin kızılkaya tanık oldukları, bildikleri ve öğrendiklerini en doğru şekilde ve en doğru sırayla aktarmaya çalışmıştır. Bir bölümde yaşamı konu edilen Mehmed uzun, diğer bölümde ise bu yaşamın ve yazarlık serüveninin içinde yer almış muhsin kızılkaya'nın ağzından anlatılan anılarla oluşturulmuş bir kitap Sen U Ben
2024 Okuma Raporları
Sen U BenMuhsin Kızılkaya · İthaki Yayınları · 200835 okunma