Egns

@Egns
Peyami Safa- Yalnızız
2022 7. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2022 15:49
Yalnızız-Özet Kitap 407 sayfadan oluşuyor. Samim, besim ve mefharet, Yonya valisi olan babalarının servetiyle geçinen İstanbul Yeşilköy’de yaşayan bir aile.Mefharet kızı Selmin ve ortaokula giden oğluyla abilerinin yanında yaşıyor. Olaylar Selmi’nin annesine adını soylemedigi birinden hamile kaldığını söylemesi ile başlıyor. Ama öyle bir şey yok sadece Paris’e gidebilmek için bir bahane hatta mefharet bu çocuğun kimden olduğu konusunda kendi abisinden bile şüpheleniyor. Tüm bu şüphelere sebebiyet veren ise Selmin (Samim) bunun üzerinesam imin dolabına bakarlar ve Simeranya adlı yazıyı bulurlar. Samim orada aşktan bahseder. Mefharet bunun kızı olduğunu sanar. Selmin ise tüm bunlara eski nişanlısı Ferhat’a karşı annesinin olan tutumundan dolayı yapar. Samim ise meral’e aşıktır. Meral kızı yaşındadır. Daha okuldayken barlara düşmüş bir kızdır. Meral Selmin‘nin ortaokuldan arkadaşı ve Samim’in eski sevgilisi Necil‘nin kızıdır. Meral ise Feriha adında biriyle görüşüyor. Feriha Paris’te yaşayan yaşlı bir adamla evli olan bir kız Feriha Meral’e gel Paris’te yaşa evlen Şakir diye biriyle söylüyor. Bir gün Meral tek çözümü Paris’e gitmekte görür ve Feriha‘ya gel beni al der. Ferhat onun kaçmasını önlemek için kapıyı kilitler. İntihar ediyorum diye başlayan bir yazı yazar ama daha sonra yaptıklarının yanlış olduğunu anlar ve sıkıntıdan bir sigara içmek ister. Sigara tutuşturur çarşafı ve yanarak ölür. Meral’in yandigi sırada annesi ve Samim Vedat’ı yanık kokusu alır farklı mekanlarda. Meral’in öldüğü haberini alanci ile de kalp spazmıından ölür. Samim onu bulur. Romanda açıkça belirtilmese bile Meral Samim ve nine’nin çocuğu olmalıdır.
İnceleme
YalnızızPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 202227,3bin okunma