·80 syf.····Okunma: 31 Ekim 2022 23:49 Cemile – özet
Kitap 80 sayfadan oluşuyor.
Cemile çok güzel bir kız ve durumu çok iyi olan bir aileye gelin gidiyor. Cemile’nin kocasının adı sadık evlendikten sadece dört ay sonra askere gidiyor. Cemile kaynanası ve kaynı ile birlikte yaşıyor. Kaynanası böyle çalışkan bir geline sahip olduğu için çok mutlu keza kaynı da çok dostane yaklaştığı için mutlu. Bütün bunlara rağmen Cemile çok hareketli ve atılgan biri o yüzden diğer yeni gelinlere benzemediği için dikkat çekiyor. Bütün erkeklerin savaşa gitmesi sebebiyle erzak taşıma işe kadınlara kalıyor. Kaynanası bu işi yapmasını istememesine rağmen Cemile bu işi kaynağı ile beraber yapmaya başlıyor. Bu sırada köye savaştan dönen Danyar geliyor. Başta kapanıp kimseyle konuşmayan biri olduğu için zamanla ondan uzaklaşıyorlar. Cemile ve kaynı ile çalışmaya başlıyor. Başlarda araları çok iyi olmasa da zamanla yakınlaşmaya başlarlar. Kaynı başlarda bu durumu hoş olmasa da zamanla onların bu durumunu gördükçe onlara saygı duymaya başlar. Bir gün yolculuk sırasında dayanamayıp birbirlerine yaslanarak giderler yola. Bunu gören kayın onların resmini çizmek ister. Mola verdikleri yerde kağıt ve kalem gibi bir şeyler bulur ve onların resmini çizer. Cemile’nin kocası savaşta yaralanmış ve hastanededir. Bu Danyar Cemile’nin moralini bozar. Cemile Danyar’a onu sevdiğini ve onu tercih ettiğini söyler. Bir sonraki gün kaçarlar. Kayın onları kaçarken görür ve arkasına bağırır. Bugün aslında yengesine aşık olduğunu anlamıştır. Cemile’nin kocası döner. Cemile’nin kaçtığını Öğrenir. O olmasa başka kadını alırım der. Bunu duyan kardeşi iyi ki gitmiş diye düşünür. Çünkü Danyar ve Cemile’nin birbirine olan aşkını görmüştür. Kayın yaptığı resim bir gün ortaya çıkar. Herkes çok sinirlenir. Onları aramaya başlarlar ama bulamazlar. Kayın artık ressam olmak için eğitim almaya başlarlar. Cemile ve Danyar’ın resmini bitirme çalışması olarak dönmeye karar verir. Hikayenin sonunda onların nerelerde olduğunu düşünür. Her resim yapsında onları düşünür.