·106 syf.····Okunma: 25 Ekim 2023 13:40 Önemsiz bir kadın – özet
Kitap 106 sayfadan oluşuyor.
İngiltere’de seçkin bir hanımın ( Lady Hunstanton) evinde başlıyor olaylar. Lord İllingword’ün genç Gerald’ı yanına Katip olarak alması, ve diğer seçkinlerin bunu kutlamak için Gerald’ın annesini de yemeğe davet etmesiyle bir akşam yemeğine dönüşüyor. Amerikalı genç bayan Hester Warsley’in çok katı ahlak anlayışı ile Amerika’yı adeta küçümsemiş oscar Wilde. İkinci perdede kadınlar ve erkeklere ayrı oturuyorlar. Kadınlar erkekler hakkında sohbet ediyorlar. Onların nasıl varlıklar olduklarını tasvir ediyorlar. İdeal hocayı tartışıyorlar.( Lady Hunstanton, Carolina, Allonby,Stutfield,Hester) o gece yemeğe Gerald’ın annesi annesi diye bayan Arbuthnot’u davet etmişlerdi. Ona İllingworth’ü birini tanıdığını söyledi.Ama aynı kişi olduğunu tahmin edemezdi. Ve bir süre sonra erkeklerde kadınların olduğu yere girer. Girer girmez Arbuthnot oğluna, beni buradan götürür. Kendimi iyi hissetmiyorum der. Ama böyle olmasının tek bir sebebi vardır o da İllingworth’ü görmesi. O dakikadan sonra oğlunun onun katibi olmasını da istemez. Ama oğlu ısrarcıları ve bu durumdan vazgeçecek gibi değildir.İllingworth ve Arbuthnot tartışırlar. Oğlu annesine neden böyle davrandığını sorar. Kadın cevap veremez .Sadece onunla gitmeni istemiyorum der . Onun yanında çalışacak kadar donanımlı değilsin der. Odadan Gerald çıkar ve onlar konuşmaya başlarlar. İllingworth onun bu hakkını elinden almaması gerektiğini Arbuthnot’a anlatır.Artık oğlu olduğunu ögrenmiştir ve ona daha da istekli yaklaşır. Ama annesi zamanında onu bırakıp giden bir adamın evlenmeden doğan bir çocuğun ona baba olarak bakmasını asla kabul edemez. Ne izin de vermez bu arada Gerald ,Hester’den hoşlanmaktadır. Kitaptaki duruma bakılırsa Hester’de ona karşı boş değildir. Lakin bilmedikleri bir şey vardır. İllingworth bir kadınla iddiaya girmiştir.Hesteri baştan çıkarılabileceğine dair. Hatta İllingworth bunu dener. Tam bu sırada Gerald karşısına çıkar ve onu öldürmek ister. Bunu gören annesi dur yapma o senin baban der. Oğlan şoka uğrar. Ona bütün gerçekleri anlatırlar. O yine de Hester ile evlenebilmek için oğlan hem annesinin geçmiş şerefini ve kendi geleceğini kurtarmak için annesine, babasıyla evlenmesi gerektiğini söyler. Annesi kabul etmez. Kız odaya gelir ve oğlana annesini dinlemesi gerektiğini söyler. O saatten sonra başka bir ülkeye gitme kararı alırlar. Onlar hazırlanmaya gittiğinde babası kadının yanına gelir. Mektubu görür, seninle asla evlenmem vesaire der. Kadın. Giderken eldivenin tekini almaz. Oğlu yanına geldiğinde anne bu kimin der ve önemsiz bir adam der annesi.