Hiçbir yerde istenmiyor, sevilmiyor...
2024 17. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2024 23:08
Sally Rooney Sally Rooney, yazdığı her eserle insan ruhunun derinliklerine dokunan bir yazar. Intermezzo da bu konuda bir istisna değil. Bu kitap, hem karakterlerin içsel dünyalarını hem de insan ilişkilerinin kırılgan dengelerini ustalıkla ele alıyor. Kitabın merkezinde, sessiz fırtınalarını içinde yaşayan karakterler var. Genel kanının aksine benim kendime daha yakın bulduğum karakter Ivan değil İntermezzo Peter oldu. Peter, kendi zihninde verdiği savaşlarla benim için en çarpıcı figürdü. Onun intihar düşünceleriyle boğuşurken sergilediği direniş, çaresizlikle çırpındığı duygular bağımsız bir hikaye sunuyor. Sally Rooney, Peter üzerinden insanın en savunmasız hallerini yansıtmayı başarıyor; hem okuyucuyu karaktere yaklaştırıyor hem de onunla empati kurmamızı sağlıyor. Peter’ın içsel çatışmaları, çoğu zaman çevresindeki insanlarla kurduğu ilişkilerde de kendini gösteriyor. Yanlış anlaşılmalar, ifade edilemeyen duygular ve kırılganlık anları, karakterin gerçekçiliğini artırıyor. Bu durum, beni yalnızca bir gözlemci olmaktan çıkarıp hikayenin bir parçası haline getirdi. Çünkü hepimiz hayatımızın bir noktasında Peter gibi hissetmiş olabiliriz. Rooney’nin diyaloglar üzerindeki hakimiyeti ise kitabın bir diğer güçlü yönü. Karakterler arasında geçen konuşmalar, yüzeyde sıradan görünse de alt metinlerinde yoğun bir duygusal yük barındırıyor. Peter’ın diğer karakterlerle olan etkileşimleri, onun yalnızca kendini değil, başkaları tarafından da tam anlamıyla anlaşılamadığını gösteriyor. Bu da onun ruhundaki çatışmayı daha da belirgin kılıyor. Intermezzo, yalnızca Peter’ın değil, diğer karakterlerin de hikayelerini ustalıkla işliyor. Her biri, bir şekilde kırılmış veya mücadele eden bireyler olarak karşımıza çıkıyor. Bu yönüyle kitap, sadece bireysel bir hikaye değil, aynı zamanda toplumsal bir portre sunuyor. İnsanın anlaşılma ihtiyacını, ilişkilerdeki kırılganlıkları ve kendimizi bulma arayışımızı güçlü bir şekilde dile getiriyor. Sonuç olarak, Intermezzo derin bir okuma deneyimi sunan, insan ruhuna dokunan bir eser. Özellikle içsel fırtınalarla mücadele eden herkesin kendinden bir parça bulabileceği, duygusal bir yolculuk. Sally Rooney, bu kitapla bir kez daha, hayatın hem acımasız hem de umut dolu yanlarını ne kadar ustalıkla yazabildiğini kanıtlıyor. Intermezzo bir roman olmanın ötesinde, insan olmanın karmaşıklığına dair bir manifesto gibi.
İntermezzoSally Rooney · Can Yayınları · 20244,399 okunma