2024 146. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2024 00:00
Kahramanlarının özelinde, Anadolu insanını tüm yönleriyle anlatmakta mahir Türk edebiyatının çınarlarından Reşat Nuri Güntekin Anadolu insanı genelinde de, bir bütün olarak insanlığı ve onun problemlerini dile getirmiştir. Meşrûtiyet döneminden Cumhuriyet’in ilk yıllarına uzanan roman, gerek anlatım tekniği gerek kişisel- toplumsal çatışmaların birey-aile-toplum üzerindeki yansılarını ifade eden kurgusuyla başlı başına özgün bir anlatıdır. Biri mantığı diğeri duyguları ile hareket eden iki kahramanı hareket noktası alan yazar bireyin duygu ve mantığıyla dengeli bir bütün olması gerektiği tezini işler. Genç Cumhuriyet ‘in bir Anadolu kasabasında görevli idealist ve üstün meziyetli öğretmeni Zehra’nın neden “acıma duygusu”ndan yoksun olduğunun cevabını bulan okur dönemin bürokratik sıkıntılarına, Anadolu insanının geri kalmışlığına, ahlaki erozyonun aile yapısına yansısına da şahit olur. İlk kez 1928 yılında yayımlanarak sevgi ile nefret arasındaki o ince çizgiden okurunun kalbini tutan roman #livanelikitaplığı ‘ndan Osmanlıca baskısından yararlanılarak ve aslına uygun olarak tekrar okuruyla buluşuyor. AcımakAcımak Reşat Nuri GüntekinReşat Nuri Güntekin
AcımakReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Yayınları · 202451,5bin okunma