Serenad - Zülfü Livaneli
2024 53. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2024 02:13
Zülfü Livaneli’nin Serenad kitabını az önce bitirdim ve hala etkisindeyim. Kitabın kapağını kapatmamla birlikte içimde büyük bir boşluk oluştu; sanki bir dosttan ayrılmış gibiyim. Livaneli’nin kaleminin ne kadar güçlü olduğunu zaten biliyordum, ama Serenad, hissettirdiği duygular ve anlattığı derin hikayeyle bambaşka bir yerde duruyor. Kitapta Maya Duran’ın hayatına dahil olup onunla birlikte bir profesörün, Maximilian Wagner’in geçmişindeki sır perdesini aralamaya başladım. Maya’nın sıradan hayatına bu kadar büyük bir hikâyenin sığdırılabileceğini düşünmemiştim. Ancak Livaneli, bunu öyle bir ustalıkla yapıyor ki, hem Maya’nın dünyasına adım atıyorsunuz hem de Wagner’in geçmişinde kayboluyorsunuz. Struma faciası, Yahudi soykırımı, insanların kayıpları, büyük aşkları ve unutulmaz acıları… Hepsi öyle güçlü bir şekilde anlatılmış ki, sayfaları çevirirken kalbimde bir ağırlık hissettim. Wagner’in Nadia’ya olan sevgisi, insanın ruhuna dokunacak kadar derin. Özellikle Wagner’in Serenad’ını çaldığı o sahnede adeta nefesimi tuttum. Müziğin, tarihin ve duyguların böyle bir uyumla anlatılabileceğini düşünmemiştim. Son olarak şunu söylemeden geçemeyeceğim: Kitabı bitirirken sadece bir hikaye değil, büyük bir ders almış gibi hissettim. Unutulmuş acılar, gizlenmiş gerçekler ve insanlığın değişmeyen yüzü... Livaneli, bir yazar olmanın ötesinde, bir anlatıcı gibi geçmişle bugün arasında bir köprü kurmuş. Eğer hâlâ okumamış biri varsa, bu kitabı sadece bir roman olarak değil, bir duygu yolculuğu olarak görmeli. Çünkü Serenad, sadece bir hikaye değil; insanın içini sızlatan ve onu daha iyi bir insan olmaya çağıran bir ağıt.
SerenadZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2015163,8bin okunma
Benzer duygularla okumuştum. Bende de yeri ayrıdır, gerçek bir olaydan esinlenilmesi de daha bir dokunaklı kılıyor hikayeyi. Hatta ben Schubert'in Serenade eseri kulaklığımdayken dinleyerek okumuştum özellikle kitabın ikinci yarısını... Çok çok etkileyici gerçekten, okumak gerek.
Nihal
Kesinlikle katılıyorum, gerçek bir hikayeye dayanması kitabı çok daha derin bir hale getiriyor. Schubert'in Serenade eserini dinleyerek okuma fikrine çok güzelmiş eminim hikayenin duygusunu daha da yoğun hissettiriyordur. Aklıma gelseydi bende öyle yapardım 😊 bence de herkesin okuması gereken çok özel bir eser.