Selahaddin Enis ile çok tesadüfi bir şekilde tanıştım. Ve bu kadar geç olmasına üzüldüm açıkçası. MahalleBataklık ÇiçeğiZaniyeler şimdilik şu 3 eseri okudum ve şunu rahatlıkla söylemeliyim ki değeri bilinmeyen ve adı duyulmayan yazarlardan. Neden daha fazla tanınmıyor ve neden hakkında daha çok birşeyler yazılmıyor ve eserleri neden bu kadar kuytu köşede. Garip.
3 kitabında etrafinda döndüğü konular genellikle 1. Dünya savaşı, Osmanlı İstanbul'unun son dönemlerini ele alan, toplumsal ve ahlaki çöküşü gerçekçi bir dille bize okutan biri. Devir değişir ama ahlaksızlık, yağmalama, halkin yoksullukları, savaşlar, liyakatsızlık değişmez. Yıl 2024 kaç yıl geçmiş takribi 104 yıl ama aynısını şimdi birebir yaşıyoruz.
Mesela Zaniyeler kitabında bir tarafta savaş yıllarında açlıkla yaşam mücadelesi verirken diğer tarafta bakanlar, paşalar, sonradan görme savaş zenginleri, vurguncular, edebiyatcilardan oluşan kodamanlarla kendi evlerinde yada mekanlarda geçirdikleri eğlenceler ve sınırsız paralar.. Gerçekten gerçekçi ve ironik gözlemlerini okumak çok iyiydi. Edebiyatın Zola'sı tabiri çok yerindeymiş. Aslında uzun uzun yazmak isterim ama spoiler verip keyfi kaçırmak istemem. Bence bir şans verilip başlanmalı.