2024 681. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2024 20:18
Sana kalben yaptığım adaletsizliği aşmam zor olmayacak. Seni kendimden koparmak için her şeyi yaptığımı biliyorum. Tüm yaşamım boyunca, biri bana bağlanır bağlanmaz, geri çekilmesi için her şeyi yaptım. Elbette ki bende, yükümlülük altına girme, insanları beğenme, nicelikten hoşlanma, bana özgü kötümserlik konusunda bir yetersizlik söz konusu. Belki de söylediğim kadar uçarı da değilim. Sevdiğim ve sadakatle bağlandığım ilk varlık, uyuşturucu ve ihanet içinde elimden uçtu. Belki de birçok şey bundan kaynaklandı, gururdan, yeniden acı çekme korkusundan, yine de çok fazla acı çektim. Ama, bu olaydan itibaren, ben de herkesten kaçtım ve bir biçimde herkesin benden kaçmasını istedim. X.'in bile, cesaretini kırmak için ne gerekirse yaptım. Onun benden kurtulmaya çalıştığını ve kısa bir süre için kendini başka bir erkeğe verdiğini sanmıyorum. (....)' dan emin değilim. Ama eğer bunu yapmadıysa, bunun nedeni, karşılığında hiçbir şey isteme- den vermek isteyen bir aşkın cömertliği değildir, bu onun için- deki kahramanlığa bağlı bir karardır. Senin de benden kaçman için gereken her şeyi yaptım. Geçen Eylül'deki o büyü o kadar büyüktü ki onu bozmak istedim. O zaman da, bir bakıma benden kaçmış oldun. Kimi zaman bu dünyada korkunç bir adalet vardır. İhanetin karşılığı ihanettir, aşkı maskelemenin karşılığı aşkın kaçışıdır. Ve bu özel durumda, tüm özgürlükleri isteyen ve yaşayan ben, sıra sana gelince, senin de bazı özgürlükler ya- şamanın doğru olduğunu biliyor ve kabul ediyorum. Hesap tam bile sayılmaz.
Hayata Dair
Defterler 3Albert Camus · İthaki Yayınları · 2008234 okunma