2024 110. kitabı
Genç bir asker savaşın sonunda elinde sahte belgelerle doğduğu şehre gelir. Ve yıkıntıların arasında harap olmuş bir şehir ile karşılaşır.Evsizler, mülteciler, savaşın yıkıntılarına umutlarını gömmüş insanlar da şehrin yarasına tuz basmaktadır. Savaşı cepheden değil yıkıntıların arasındaki kentlerin gri atmosferi arasından anlatıyor bize.Ölüden farkı olmayan, savaşla yürekleri de kentleri gibi paramparça olmuş insanların hazin dünyasına ayna tutuyor. Savaştan sonra fırsatçılar türüyor, birçok şey karaborsaya düşüyor, yolunu bulan iyice zenginleşiyor, yoksulun ise vay hâline. Açlığı, yoksunluğu iliklerimize kadar işletiyor kitap bize. Tüm bu ahlaki ve fiziki yıkıntıların arasından ise bir aşk filizleniveriyor, sisli puslu ama yine de umudu adres gösteriyor. Kitabın varlığını Hava Savaşı ve Edebiyat adlı çok beğendiğim kitaptan öğrendim. 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın bombalanıp yerle yeksan olan şehirleri ve sonrasında bu kentleri teslim alan bir suskunluk... Edebiyatta nadir işlenen bir konu ... Savaşın ayrı bir yüzü, boyutu... Böll, daha önce de beğenerek okuduğum bir yazardı. Bu eseri ise çok anlamlı, hüzünlü,vurucu okunası... #kitaptavsiyesi #kitapönerisi #okudumokuyun #okudumbitti #meleksustu
Melek SustuHeinrich Böll · Can Yayınları · 202461 okunma