insan aşılması gereken bir varlıktır
2024 20. kitabı
Nietzsche'nin Böyle Buyurdu Zerdüşt eseri yer yer anlattığı hikayeleri, yer yer ise kitabın baş kahramanı Zerdüşt'ün ağzından paylaşılan nutuklarla bize Alman filozofun felsefi görüşleri hakkında bilgi vermektedir. İnsanın sıradanlıktan uzaklaşmasını ve alışılmışın dışına çıkmasını öğütleyen Nietzsche, bu eserinde bize zaman zaman inzivaya çekilerek yaşantımızı sorgulamamızı öğütler. Hayatı neden yaşadığımızı, başkaları için mi yoksa kendimiz için mi yaşadığımızı, kendimizi geliştirmek için mi uğraştığımızı yoksa şan ve şöhret, mevki peşinde mi koştuğumuzu kendimize sormamızı ister. İçindeki aforizmalar ve düşündürücü sözleri ile okuması keyifli bir eserdir. Ancak bazı yerlerdeki tutarsızlıkları da göze çarpmıyor değil. Eser bana biraz dağınık yazılmış gibi geldi. Nietzsche bazen paragraflar arasındaki anlam bütünlüğünü sağlayamamış. Her şeye rağmen okunmaya değer bir eser. Tavsiye ederim.
Böyle Söyledi ZerdüştFriedrich Nietzsche · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202447,6bin okunma